Jämsä haluaa luopua pakkoruotsin opettamisesta

Jämsän kaupunginvaltuusto päätti 13.2.2017, että Jämsä hakeutuu kokeilualueeksi, jossa pakollista ruotsia ei opeteta. Kokeilualueeksi hakeudutaan, mikäli Sipilän hallitus aloittaa hallitusohjelmassa luvatun alueellisen kielikokeilun.

Asia yhdisti yli puoluerajojen. Niinpä enemmistö kokeilun kannattajista (15 valtuutettua) oli muista puolueista kuin perussuomalaisista (8 valtuutettua). Kokeilun puolesta äänestivät siten 5 keskustan, 4 sdp:n ja 3 Uuden Jämsän valtuutettua, sekä 1 kokoomuksen, 1 kristillisdemokraattien ja 1 vasemmistoliiton valtuutettu.

Jämsän päätöksestä ei ole juurikaan kerrottu ns. virallisessa mediassa. Jämsän valtuuston tahdonilmaisua voidaan kuitenkin pitää jopa historiallisesti merkittävänä. Aikaisemmin poliittiset päättäjät ovat nimittäin vain Itä-Suomessa vaatineet joustavampaa kielipolitiikkaa, vedoten tällöin erityisesti alueellisiin tarpeisiin venäjän osaamiseksi. Keskisuomalaisen kaupungin kanta kielipoliittisen joustavuuden puolesta heijastelee yleisemmin suomenkielisten näkökulmaa. Jämsä toi asian toivottavasti koko Suomen kuntapäättäjien pöydälle.

Aktiivisuus asiassa on tärkeää, koska hallitus ei ole vielä linjannut, miten ja missä kielikokeilu toteutettaisiin. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi Ylelle tammikuussa, että hallitus tekee kielikokeilusta päätöksiä kevään aikana. Kielikokeilu alkaisi suunnitelmien mukaan ensi syksynä.

Syvä kunnioitus jämsäläisille Suomi 100-vuotta juhlan merkeissä. Vaaditaan samaa ryhdikkyyttä myös muiden kuntien valtuutetuilta ja valtuustoehdokkailta!

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu