Laura, olet suomalaisten ylä-vitonen! Ruotsi vapaaehtoiseksi.

Presidenttiehdokkaista vain Laura Huhtasaari kannattaa vapaaehtoista ruotsia, sanoo siis ei pakolliselle ruotsin opiskelulle. Kaikki muut ehdokkaat kannattavat pakollista ruotsia.

Monet kokevat ahdistavana kielikeskustelun, jossa suomalaisuuteen liitetään väkisin ruotsi. Meidän oma valtio (median tukemana) rakentelee tavallisille suomalaisille toisen luokan kansalaisuutta, ruotsin osaamisen tai osaamattomuuden kautta karsinoivaa käsitystä suomalaisuudesta: Olet täysi suomalainen vasta jos osaat ruotsia, olet puutteellinen jos et osaa ruotsia – vaikka osaisit kuinka hyvin esimerkiksi englantia. Suomalaisille tuputetaan käsitystä itsestään puutteellisina ihmisinä.

Kaiken huipuksi ruotsin pakollisuutta on alettu perustella sillä, että ”toinen kieli” avartaa ajattelua, tarjoaa uuden näkökulman. Tahallaan unohdetaan, että suomalaiset osaavat yleisesti englantia ja usein myös muita maailmankieliä. Vainko ruotsia opiskelemalla ajattelumme avartuu?

Suomenkielisillä on oikeus kieleen perustuvaan yhteenkuuluvuuteen ja minäkäsitykseen. Suomalaisuus yhteenkuulumisena on vapaaehtoista tahtomista ja ajattelua, ei alamaisuutta. Tämä oikeus yritetään meiltä ryöstää.

Käsitys itsestä perustuu kodista ja lähiympäristöstä saatuihin kokemuksiin, omaan haluun ja näiden pohjalta syntyvään käsitykseen yhteisöstä. Ruotsin pakollisuus on jotain ihan muuta kun suomenkielisissä kunnissa keskimäärin vain 0.4 prosenttia (yksi ihminen kahdestasadasta neljästäkymmenestä ihmisestä) puhuu äidinkielenään ruotsia.

Rohkea ja pätevä Laura Huhtasaari on nostanut tämän(kin) asian otsikoihin. Laura, olet suomalaisten ylä-vitonen!

 

 

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu