Lucia-neito, ruotsi ja Lusifer

Eilen oli monissa Suomen kaupungeissa Lucia-juhla. Tässä yhteydessä joku esitti kysymyksen voisiko Lucia olla poika. Tätä on kuulemma Ruotsissa jo kokeiltu.

Lucia-neidoilla on joskus suomenkieliset nimet. Tästä johtui mieleeni, voisiko Luciaksi valittu kannattaa ruotsin vapaaehtoisuutta?  Selvitetäänlö valinnan yhteydessä ehdokkaan kielipoliittisia mielipiteitä?

Minusta olisi se hienoa, jos Valon neito tässäkin toisi valoa pimeyteen.

Suomi on Ruotsia jäljessä kieltenopetuksessa. Ruotsissa pakollisia kieliä on vain kaksi: äidinkieli ja englanti. Muut kielet ovat valinnaisia. Näistä suosituimpia ovat espanja, saksa ja ranska. (Lucia –perinne taitaa muuten olla peräisin Italiasta, kuka muistaa?) Ruotsin hallitus antoi joulukuussa suosituksen, että myös kiinan kielen pitäisi olla valittavissa. Ruotsin kielipolitiikka lähtee siitä, että oppilaille annetaan mahdollisuus valita kieliä, joista on yhteiskunnalle eniten hyötyä.

Suomessa voisi olla kuten Ruotsissa. Vain yksi vieras kieli olisi pakollinen ja muut kielet olisivat valinnaisia. Meillä on suuri tarve opetella yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti tärkeitä kieliä kuten saksa, ranska, venäjä ja kiina. Pakollinen ruotsi on pois viikkotunneista, jotka yläasteella ja lukiossa voitaisiin käyttää muihin kieliin.

Opetus on pohja kaikelle tulevaisuuden osaamiselle. Tuntijako on valitettavasti nollasummapeliä, ja tämän vuoksi pakollinen ruotsi on pois kaikesta muusta oppimisesta. Hyvän kielitaidon pohja pitäisi takoa mahdollisimman nuorena. Ruotsin kielen taito ei ole enää niin tärkeä, että sen pitäisi olla pakollinen oppiaine.

Opetushallituksen tutkimus ruotsin kielen osaamisesta vuodelta 2009 toteaa, että etenkin poikien asenteet ruotsin kielen opiskelua kohtaan ovat kielteiset. On tehotonta yrittää opettaa epäsuosittua ruotsia kaikille. Itse valittua kieltä opiskellaan yleisesti ottaen innokkaammin.

Yrittävätkö päättäjät väkisin saada suomenkieliset pojat ryhtymään, vaikka ei nyt sentään Lucia-neidoiksi, niin kuitenkin opiskelemaan sellaista kieltä mitä he ja heidän vanhempansa eivät näe tarpeelliseksi ja mielekkääksi? Tämän yrityksen tietä eteenpäin astellen taitaakin anturan alta nousta itse Lusifer.

 

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu