Miksi poistaa ruotsin valinnaisuus yo-kirjoituksista? Miksi vihastuttaa suomenkielisiä?
Opiskelija on voinut välttää ruotsin yo-kokeen kirjoittamalla matematiikan. Tämä pieni vapaus ja jousto uhataan poistaa. Hallitusohjelmaan on kirjattu ruotsin pakollisuuden palauttaminen yo-kirjoituksiin.
Viranomaiset ovat olleet huolissaan kieli-ilmapiiristä, kuten asenteesta ruotsia kohtaan. Gallup-tiedon mukaan 60-70% suomenkielisistä haluaisi ruotsin valinnaiseksi. Suomenkielisten on vaikea nähdä pakollisen ruotsin mielekkyyttä. Vapaaehtoisuus parantaisi kieli-ilmapiiriä. Miksi siis lisätä pakollisuutta ja kärjistää näin kieli-ilmapiiriä?
Kysymys koskee etenkin hallituksen isoja puolueita, siis sosialidemokraatteja, vasemmistoliittoa ja vihreitä. Miksi he haluavat lisää ruotsin pakollisuutta? Heidän pitäisi tietää, että suomenkieliset kokevat pakon lisäämisen epäoikeudenmukaisena ja jopa nöyryyttävänä.
Ruotsin pakollisuuteen sisältyvä epäoikeudenmukaisuus korostuu kun ylioppilaskirjoitusten merkitystä korkeakoulupaikkojen jaossa/valinnassa on vahvistettu. Tilastollisesti – siis keskimäärin – suomenkielisen on nimittäin vaikea motivoitua ruotsin (pakollisiin) opintoihin. Ruotsia ei tarvita suomenkielisissä kunnissa, joissa ruotsia (äidinkielenään) puhuvia on vähemmän kuin yksi kahdestasadasta. Suomenkielisten enemmistö asuu tällaisilla paikkakunnilla, joissa vähemmän kuin 0,5% asukkaista puhuu ruotsia. Kun ruotsi on siis faktisesti hyödytöntä, sen opiskelua on vaikea nähdä hyödyllisenä. Tästä syystä ruotsista saadaan usein välttäviä arvosanoja, mikä heikentää monen suomenkielisen mahdollisuuksia jatko-opintoihin.
Miksi päättäjät eivät suostu näkemään tätä tosiasiaa?
Ruotsin asema kansalliskielenä ei vaadi kohtuuttomuutta suomenkielisiä kohtaan. Miten viesti saataisiin perille?
Kommentit (0)