Perussuomalaisten salaisuus – latautuuko puoluejohtajaan energiaa?
Valtakunnan viisaat ovat pohtineet otsa rypyssä vuoden verran miksi perussuomalaisten kannatus vain kasvaa. Kuinkahan kurtussa otsanahat ovatkaan huhtikuussa?
Nils Torvalds kirjoitti Ykkösaamun kolumnistina 22. helmikuuta: ”Tänä vuonna tuomiopäivä osuu sunnuntaihin huhtikuun 17. päivään. Kahden vuosikymmenen ajan Suomen poliittinen eliitti on tekeytynyt kuuroksi eikä ole uskonut sen enempää hiljaisia kuin äänekkäitäkään varoitussignaaleja. Vaalien jälkeisenä maanantaina tilanne on toinen.” Torvalds odottaa siis tuomiota poliitikoille elitismistä, huono-osaisuuden kasvattamisesta ja hyvinvointivaltion heikentämisestä.
Elitismin kritiikin ohella selitystä perussuomalaisten suosioon on etsitty ”populismista”. Sivistyssanakirjan mukaan populismi tarkoittaa ”kansansuosion tavoittelua kansankiihotuksen keinoin”. Tästäkö on kyse?
Timo Soini puhuu asioista yksinkertaisesti ja havainnollisesti ja niin, että useimmat ymmärtävät. Hän syyllistyy myös huumoriin. Värikkäät ilmaisut herättävät ja erottuvat. Kannatukselle tämä kansanomaisuus tekee hyvää. Monimutkaisia asioita pitää yksinkertaistaa ja havainnollistaa, eikä aina tarvitse olla vakava. Tämäkö on kansankiihotusta?
Poliitikko ei ole roolissa toimiva ihminen samalla tavalla kuin asiantuntija. Asiantuntija vain tietää, mutta poliittinen johtaja tietää ja hänellä on myös valtaa ratkaista ongelmia, hän ottaa vastuun meidän puolestamme. Ja tähän uskotaan. Annamme luottamuksemme – tai sitten emme.
Timo Soinin henkilö on varmasti yksi perussuomalaisten menetystekijä. Häneen luotetaan, kun hän yhdistää asioita ja ihmisiä, tietoja ja tunteita oikealla tavalla. Riittävän moni kokee näin. Ei haittaa, vaikka Timolla olisi erikoisiakin mielipiteitä. Politiikan johtajiin latautuu luottamuksen energiaa tai sitten se katoaa. Latautuminen voi kestää pitkään, kuten Soinilla, tai se voi mennä äkkiä. Kuten Vanhaselta.
Mutta ei Soini näitä politiikassa esillä olevia asioita ole luonut. Taustalla on yhteiskunnallinen muutos. Emeritusprofessori Tuomo Martikainen totesi Ilta-Sanomissa tammikuun alussa, että ”Aika on ajanut SDP:n ohi. Suurta projektia ei enää ole. Nyt eletään kilpailun ja markkinavaltion aikaa, joka on kokoomuksen projekti.” Martikainen on oikeassa siinä, että markkinavaltion projekti on kokoomuksen projekti ja että kokoomus pärjää sen projektin varassa – sen mitä pärjää. Siksi kokoomus on menettänyt kannatusta vähemmän kuin muut suuret puolueet. Ja lisäksi Kataiseen suurin osa kokoomuksen kannattajista samaistuu.
Yhteiskunnassa on tarve rajoittaa markkinavoimia ja niiden lieveilmiöitä. Kyse on globalisaatiosta ja samalla eriarvoisuudesta, pienituloisten asemasta, harmaasta taloudesta, maahanmuuton hoidosta. Terveydenhuolto ja vanhustenhuolto ei toimi hyvin, sosiaaliturva ei kannusta vaan lannistaa. Myös EU tuottaa yhä enemmän harmeja, yrittäjiä kiusaavat EU -säädökset ja meitä kaikkia uhkaa maksettavaksi lankeavien lainatakausten vaara. Työllisyysastetta ei ole saatu nostettua. Maahanmuutto keinona nostaa työssä olevien osuutta väestöstä herättää epäilyjä. Miten puolalainen putkimies, joka ei maksa veroja Suomeen, auttaa hyvinvointivaltion rahoittamisessa?
Kansalaiset näkevät suomalaisen elämänmuodon uhattuna ja ovat huolestuneita. Maailma muodostaa uhkia. Suomalaiset etsivät turvaa toisistaan ja suomalaisuudesta. Eliitti ja maailmanparantajat eivät tunne kuuluvansa suomalaisiin. ”Suomalaisuus” (ellei sillä tarkoiteta brändiä) aiheuttaa heissä kiukkua. He ovat jopa lähteneet jakamaan näistä asioista eri mieltä oleville, jalkapallotermein ilmaistuna varoituskortteja ”rasismista”. Liian myöhään. Ja kansa ihmettelee.
Menossa olevassa kansannousussa suomalaisuudella on siis tärkeä sija. Mikä taho ja kuka ajaa uskottavasti suomalaisten asiaa? SDP on perinteisesti ajanut tavallisen kansan asiaa, mutta nyt se on monessa mielessä epämääräinen joukko. Sen noin kolmepäiseen johtoon (Heinäluoma, Urpilainen, Jugner) on hankala samaistua ja luottaa. Ja alkaako pakollinen ruotsi suomalaisuuden ehtona maistua jo eliitin tukemiselta? Myös kepu on ollut tavallisen kansan asialla, mutta Kiviniemi vasta harjoittelee, ja kaipaavatko kaupunkilaiset oikeastaan kepua?
Perussuomalaisten salaisuus on siinä, että kansalaiset haluavat antaa suomalaisille ja suomalaisuudelle mahdollisuuden. Tässä Timo Soini sähköistää maan. Ei se sen kummempi juttu ole.
Kommentit (0)