Ruotsin valinnaisuutta voi äänestää vaaleissa

Eduskuntavaalit lähestyvät. Vaalikoneet käyvät kuumana kansan etsiessä itselleen sopivaa ehdokasta. Tulevissa vaaleissa keskustellaan sotesta, ilmastonmuutoksesta ja maahanmuutosta.

Media ei kuitenkaan halua keskustella ruotsin kielen pakollisuudesta tulevissa vaaleissa. Ehdokkaiden kantoja ruotsin kielen pakollisuuteen on vaalikoneiden avulla vaikea selvittää: suosituimmissa vaalikoneissa ei ehdokkailta enää kysytä, tulisiko ruotsin kielen opiskelu muuttaa vapaaehtoiseksi.

Kysymyksen poistaminen herättää ihmetystä. Viime vuosina on muodostunut puoluerajat ylittävä hiljainen yhteisymmärrys vapaan kielivalinnan hyödyistä. Yhä useampi kokee, että yksilönvapauksia kunnioittava valinnanvapaus on parempi vaihtoehto kuin lieveilmöitä aiheuttava pakko. Samaan aikaan kun kansalaisten ja kansanedustajaehdokkaiden välille on alkanut syntyä yhteisymmärrys kielipolitiikan muutostarpeista, näyttää media lopettaneen kieliasioiden käsittelyn lähes kokonaan.

Yhä useampi on sitä mieltä, että pakkoruotsi on väärin, ja yksilönvapauksia kunnioittava valinnanvapaus on parempi vaihtoehto kuin haittoja ja lieveilmiöitä aiheuttava pakko. Tekosyiden keksijöille on sanottava, että kylmän sodan kieliratkaisu on arvioitava uudelleen. Tätä uudelleenarviointia autamme äänestämällä sellaisia ehdokkaita ja puolueita, jotka ovat sitoutuneet yksilövapauden noudattamiseen identiteettiä ja kieltä koskevissa asioissa. Tiettävästi puolueista vain Perussuomalaiset ja Siniset ovat ohjelmissaan vapaan kielivalinnan kannalla, mutta valinnaisuutta kannattavia ehdokkaita on eduskuntapuolueista ainakin Vihreillä, Kokoomuksella ja Keskustalla. Suomalaisuuden liiton Suomen Mieli -lehti haastatteli vapaata kielivalintaa kannattavia eri puolueiden ehdokkaita (ks. lehden numero 1-2/2019). Liitto ja Vapaa kielivalinta ry avaavat myöskin haastatteluiden sarjassa miksi pakkoruotsi on väärin. Suomalaisuuden Liitto julkaisee uuden videon kerran viikossa yhdeksän viikon ajan vaaliviikolle asti (katso: https://www.kansalainen.fi/suomalaisuuden-liitto-pakkoruotsi-on-vaarin-video/).

 

 

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu