Sisäasiainministeriön virkamiehen vihapuhe perussuomalaisille YLE:n uutisissa

Moni varmaan hieraisi silmiään kun näki Ylen TV -uutisissa viikko pari sitten joukon totisia sisäasiainministeriön korkeimpia virkamiehiä, joista yksi, huolestunut rouvashenkilö, kertoi brittitutkimukseen vedoten, kuinka perussuomalaisten kannattajissa on ihmisiä, jotka hyväksyvät väkivallan.

Viranomaiset olivat hyvin totisia TV-yleisön edessä.

Nähty herätti katsojassa monia kysymyksiä. Kuten: eikö muiden puolueiden kannattajissa ole henkilöitä, jotka saattavat nimettömyyden suojassa hyväksyä väkivallan jossain olosuhteissa?

Jatkoin uutisen seuraamista ja kykenin nopeasti päättelemään, että muiden puolueiden kannattajia ei oltu edes tutkittu.

Miksi ei?

Miksi tutkimuslaitos oli tutkinut vain perussuomalaisten kannattajia? Miksi näin vinosta tutkimuksessa kerrottiin näin arvovaltaisesti? Miksi uutisissa yhdistetään perussuomalaiset ja väkivalta? Kysymyksiä risteili mielessä.

Perussuomalaisten Matti Putkonen kysyi asiasta myöhemmin sisäasiainministeriön kansliapäälliköltä Ritva Viljaselta. Viljanen vastasi: ”Tutkimuksesta ei tehty johtopäätöksiä. Virkamiehen sananvapaus on hyvin ahdas, jos hän ei saa viitata edes tuleviin tutkimuksiin. On tärkeää, että Suomessa voidaan keskustella tutkimuksista julkisuudessa nyt ja tulevaisuudessa.”

Uutisissa ei tosiasiassa keskusteltu, vaan sisäisen turvallisuuden ohjelman sihteeristön päällikkö Tarja Minkkisen esitti lausunnon, jossa liitti perussuomalaisten kannattajat väkivaltaan. Tämän voi helposti todeta YLE:n arkistosta.

Tämän Viljanen kiersi vastauksessaan.

Vaikka kyse olisi ollut oudosta keskustelunavauksesta, miksi ottaa esille tutkimus, jota edes väitteen esittäjä ei ole nähnyt? Kuten Viljanen kertoi: ”En halua kommentoida tutkimusta. Sitä ei ole vielä saatu Suomeen, emmekä ole voineet siihen tutustua.”

Kuka tosiaan haluaisi keskustella tutkimuksesta jota kukaan ei ole nähnyt?

Myöhemmin esille tulleet faktat vahvistavat, että kyse olikin pelkästään poliittisesta hyökkäyksestä.

Brittitutkimuksen tekijä Ajatushautomo Demos UK nimittäin kiisti, että perussuomalaisten jäseniä tai kannattajia voisi tutkimuksen perusteella liittää väkivaltaan. Demos kertoi, että nettikyselyyn perustuvan tutkimuksen tuloksia ei ole analysoitu. Analyysissä vastauksia tulisi verrata kansalliseen keskiarvoon. Lisäksi Demos painotti, että vaikka pieni osa vastaajista olisikin vastannut hyväksyvänsä väkivallan jossain olosuhteissa, sama pätee todennäköisesti jokaisen poliittisen puolueen jäsenistöön.

Miksi sisäasiainministeriö halusi aloittaa tällaisen ”joko olet lakannut lyömästä vaimoasi” –tyyppisen keskustelun TV –uutisissa?

Ja miksi YLE, jonka pitäisi olla puoluepolitiikan yläpuolella oleva ”riippumaton julkisen palvelun laitos”, ryhtyi perussuomalaisia parjaavan kampanjan apumieheksi?

Eliitti ei ilmeisesti ole vieläkään antanut anteeksi eduskuntavaalien äänestystulosta. Sisäasiainministeriön ja YLE:n outo yhteispeli ihmetyttää – kansalaiset odottavat anteeksipyyntöä – tai ainakin ”uutisen” korjaamista.

 

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu