Sivistynyt yhteys ruotsinkielisiin

Parhaillaan kerätään kannattajia ruotsi valinnaiseksi -kansalaisaloitteelle. Aloite tähtää siihen, että ruotsin kielestä tehtäisiin valinnainen oppiaine kaikilla kouluasteilla. Ruotsin sijasta voisi opiskella jotain toista itselle vierasta kieltä tai enemmän englantia, jos se olisi tarkoituksenmukaista. Aktiivit kertovat tapahtumissa, markettien edessä ja nuorison festareilla aloitteen tavoitteista ja perusteista. Asia kiinnostaa ihmisiä. On  päästy moniin mielenkiintoisiin keskusteluihin. Ja kun puheisiin on päästy, on kannattajiakin saatu.

Myös kriittisiä kysymyksiä esitetään. Esimerkiksi Ruisrockissa minulta kysyttiin, miten suomenkielisten yhteys ruotsinkielisiin toimisi, jos uudistus toteutettaisiin.

Mielestäni suomenkielisten sivistynyt yhteys ruotsinkielisiin perustuu vapaaehtoisuuteen, kansalaisten vapaaseen tahtoon. Pakko on barbariaa. Pakko Suomen kaksikielisyyden takeena myrkyttää tavoitteensa. Vapaaehtoinen ruotsi kuuluu nykyaikaiseen ja historiatietoiseen sivistyssuomalaisuuteen.

Monikielinen Suomi – ruotsi valinnaiseksi -kansalaisaloitteen perusteita käsitellään seikkaperäisesti oikeusministeriön kansalaisaloite.fi sivuilla.

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu