Suomalaisten enemmistö on edelleen ruotsin kielen pakollisuutta vastaan
Kuten tiedetään jokaisen suomenkielisen täytyy opiskella ruotsia jokaisella kouluasteella.
Suomalaisuuden Liiton Kantar TNS:ltä tammikuussa tilaaman mielipidetutkimuksen mukaan kuitenkin enemmistö suomalaisista kannattaa ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuutta. Tutkimukseen osallistuvilta kysyttiin pitäisikö ruotsin kielen opetuksen olla vapaaehtoista suomenkielisille koululaisille ja opiskelijoille? Kyllä vastasi 54%, ei 37% ja en osaa sanoa 9%. Tutkimus tehtiin tammikuun lopussa (26.1.2023) ja siihen osallistui 1054 vastaajaa.
Tutkimustulos on linjassa Liiton aikaisemmin teettämien mielipidetutkimusten kanssa. Jos otamme huomioon vain kantansa ilmoittaneet, niin liki 60% on ruotsin kielen pakollisuutta vastaan.
Suomalaisten enemmistö näyttää olevan täysin eri linjoilla ruotsin kielen pakollisuudesta kuin valtiovalta ja poliittiset päättäjät. Kaikkien puolueiden (RKP:tä lukuunottamatta) kannattajien enemmistö oli tutkimuksen mukaan valinnaisuuden puolella. Kuitenkin puolueiden ohjelmista käy ilmi, että vain yksi puolue ajaa ruotsin valinnaisuutta.
Suomalaisuuden Liitolla on parhaillaan käynnissä eduskuntavaaliehdokkaille suunnattu kysely suhtautumisesta ruotsin kielen vapaaehtoisuuteen. Kyselyn tulokset julkistetaan hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja Liiton nettisivuilla. Sieltä näen kyselyyn osallistuneiden valinnaisuutta kannattavien ehdokkaiden nimet omassa vaalipiirissäsi.
Liitto on myös laatinut seuraavaa eduskuntaa varten tavoitteet ruotsin ehdottoman pakollisuuden poistamiseksi. Ruotsin pakollisuus huonontaa kieli-ilmapiiriä ja aiheuttaa eripuraa suomenkielisten keskuudessa. Tutustu tavoitteisiin täällä.
Kantar TNS:n tutkimustulokset voit halutessasi katsoa tästä.
Yrtin kirjoittaa kommenttia. Enpä voi suoraan asiaan tarttuvaa kirjoittaa.
Miksi?
Tulisi vain suomalaisuutta vähätteleviä, häpeäviä ja halveksia arviointeja. En kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään sellaista mentaliteettia, jossa pakotetaan valtaenemmistö opiskelemaan pienen vähemmistön kieltä.
– Minulla ei ole pahaa Suomen ruotsinkielisistä väestöryhmänä. Oman edun puolustaminen on luonnollista. Tämä vallitseva tilanne on vähemmistöjen koon huomioiden vain ja ainoastaan suomalaisuudesta viestivä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisimme keskustella kai siitä, onko ruotsinkielen pakollisuus eduksi Suomen ruotsinkielisille. Olen alkanut epäillä sitä, kun monessakin keskustelussa nuorehkojen suomenkielisten kanssa on ilmennyt etteivät he osaa ruotsia käytännössä lainkaan, siitä huolimatta että he ovat suorittaneet peruskoulun/lukion oppimäärän ruotsinkielestä, jotkut jopa hyvin arvosanoin.
Mikä tosiasiallinen hyöty kaikkien suomenkielisten pakollisesta ruotsinkielen lukemisesta siis on Suomen ruotsinkielisille?
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisuudestahan se viestii. Se, että suomenkielinen valtaväestö vielä yli 200 vuotta Ruotsista irtautumisen jälkeenkin haluaa pakottaa kaikki opettelemaan tuon valloittajan kieltä, kertoo kyllä aika paljon meistä itsestämme: alistumiseen taipuvaista ja kaikkea vierasta ihailevaa kansaa, jonka itsetunnon historia on joskus murskannut.
Ilmoita asiaton viesti
Viime viikolla ”Twitteristit” hieraisivat silmiään (ja korviaan), kun maamme PM oli vierailulla Ruotsissa, eikä yllätys, yllätys osannutkaan ruotsinkieltä. Miten enää voidaan puolustaa ruotsinkielen pakollisuutta ja sen osaamisen tarvetta vähempiarvoisissa tehtävissä, jos sitä ei edellytetä edes maan Pääministeriltä.
Luulisi hänen näyttävän kansalaisille esimerkkiä siitä, miten hyödyllistä kielen osaaminen on, esimerkiksi valtiovierailuilla.
Tönkköenglannilla kuitenkin mentiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tampereen yliopistosta ei pääse hallintotieteiden maisteriksi osaamatta ruotsia. Toinen asia on, että ruotsalaiset toimittajat tai poliitikko- ja tutkijakollegat keskustelevat mieluusti suomalaisten kanssa englanniksi, koska sitä kaikki osaavat. Ehdottoman järkevää.
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/139731-englanti-on-ihmisten-kieli/
Ilmoita asiaton viesti
Taas yksi syy lisää turhan pakkoruotsin poistamiseksi. Usein puhutaan ryhmissä, joissa on muitakin kuin suomalaisia tai/ja ruotsalaisia, jolloin englanti on luontevin kieli.
Toinen asia, mikä nyt vaalien alla on tullut mieleen, kun maahanmuuttokeskustelu käy kuumana, on ulkomailta tulevien esim. hoitajien tyhmä kielivaatimus. Miksi näiltä hoitajilta vaaditaan kahden, täysin erilaisen kielen hallinta, että he voisivat työllistyä, samaan aikaan, kun hoitajapula on kuumeinen? Ihan absurdia.
No joo, tuedän, että tähän on sallittu poikkeuksia, mutta mielestäni siitä pitää luopua koknaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asun Raaseporissa ruotsinkielisellä seudulla. Kaupunginvaltuustossa tulen hyvin toimeen rkp:n edustajien kanssa ja ei minulla ole kieltä vastaan mitään. Vaan tämä pakkoruotsi. Yleensä aikuinen ihminen osaa kahta tai kolmea kieltä. Jos ne ovat suomi ja englanti sekä mahdollisesti ruotsi, kuka tästä hyötyy? Kaksi marginaalikieltä. Tarvitsemme venäjän, saksan, ranskan, kiinan, japanin italian jne. osaajia.
Ilmoita asiaton viesti