Suomalaisten enemmistö on edelleen ruotsin kielen pakollisuutta vastaan

Kuten tiedetään jokaisen suomenkielisen täytyy opiskella ruotsia jokaisella kouluasteella.

Suomalaisuuden Liiton Kantar TNS:ltä tammikuussa tilaaman mielipidetutkimuksen mukaan kuitenkin enemmistö suomalaisista kannattaa ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuutta. Tutkimukseen osallistuvilta kysyttiin pitäisikö ruotsin kielen opetuksen olla vapaaehtoista suomenkielisille koululaisille ja opiskelijoille? Kyllä vastasi 54%, ei 37% ja en osaa sanoa 9%. Tutkimus tehtiin tammikuun lopussa (26.1.2023) ja siihen osallistui 1054 vastaajaa.

Tutkimustulos on linjassa Liiton aikaisemmin teettämien mielipidetutkimusten kanssa. Jos otamme huomioon vain kantansa ilmoittaneet, niin liki 60% on ruotsin kielen pakollisuutta vastaan.

Suomalaisten enemmistö näyttää olevan täysin eri linjoilla ruotsin kielen pakollisuudesta kuin valtiovalta ja poliittiset päättäjät. Kaikkien puolueiden (RKP:tä lukuunottamatta) kannattajien enemmistö oli tutkimuksen mukaan valinnaisuuden puolella. Kuitenkin puolueiden ohjelmista käy ilmi, että vain yksi puolue ajaa ruotsin valinnaisuutta.

Suomalaisuuden Liitolla on parhaillaan käynnissä eduskuntavaaliehdokkaille suunnattu kysely suhtautumisesta ruotsin kielen vapaaehtoisuuteen. Kyselyn tulokset julkistetaan hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja Liiton nettisivuilla. Sieltä näen kyselyyn osallistuneiden valinnaisuutta kannattavien ehdokkaiden nimet omassa vaalipiirissäsi.

Liitto on myös laatinut seuraavaa eduskuntaa varten tavoitteet ruotsin ehdottoman pakollisuuden poistamiseksi. Ruotsin pakollisuus huonontaa kieli-ilmapiiriä ja aiheuttaa eripuraa suomenkielisten keskuudessa.  Tutustu tavoitteisiin täällä.

Kantar TNS:n tutkimustulokset voit halutessasi katsoa tästä.

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu