Suomenkielisten kielialoite voitti pisteillä 93-89

Eduskunta hyväksyi äänin 93-89 ponnen, jolla valtioneuvostoa kehotetaan selvittämään mahdollisuudet alueellisiin kokeiluihin kielten valinnaisuuden lisäämiseksi.

Suomenkieliset ovat voittaneet jo paljon, kun eduskunnassa  kerrankin keskusteltiin meidän näkökulmasta kielipolitiikkaan. Ja hyväksytty ponsi kokeilusta on parempi kuin ei mitään. Valinnaisuuden vaikutuksia selvittävä kokeilu merkitsee piirun verran joustavampaa kielipolitiikkaa. Tämä on hyvä. Kokeilua ei kuitenkaan pidä rajoittaa esimerkiksi vain itärajalle, ja koskemaan vain venäjää vaihtoehtona, vaan kokeilu pitää ulottaa koko maahan ja koskemaan myös muita kieliä. Saksa on Suomen viennin kannalta jopa tärkeämpi kieli kuin venäjä.

Kiitokset perussuomalaisille, monille keskustan edustajille, sekä sdp:n edustajille, kuten Mikael Jungnerille ja Osmo Soininvaaralle (vihr.), jotka ottivat kantaa aloitteen puolesta. Myös suomenkielisten näkökulmaa selvittävä kokeilu on voitto – tätä ensimmäistä askelta ei pitäisi väheksyä – vaikka se ei tietenkään riitä. Kiitokset keskustapuolueelle ja kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistölle, sekä Pauli Kiurulle (kok), jotka ajoivat aktiivisesti kokeilua.

Ruotsi valinnaiseksi ‑kansalaisaloite oli siis menestys ja valinnan vapautta kannattavilla, siis kolmella neljästä suomenkielisestä, on syytä iloon.

Tulos ei kuitenkaan riitä. Seuraavaksi on äänestäjien vuoro. Eduskuntaan tulee saada vapaan kielivalinnan kannalla olevia. Vaalien jälkeisen hallituksen on otettava huomioon suomenkielisten näkökulma. On todennäköistä, että asiasta tarvitaan vielä uusi kansalaisaloite. Jokaisen suomenkielisen kodin ja opiskelijan tulee voida vapaasti valita, opiskeleeko ruotsia vai ei.

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu