Suomenkielisten voittava aloite kielipolitiikassa

Suomenkieliset ovat voittaneet jo paljon, kun eduskunnassa  kerrankin keskustellaan meidän näkökulmasta kielipolitiikkaan.

Luonnollisesti ruotsi valinnaiseksi -kansalaisaloite tai vastaava vapaan kielivalinnan mahdollistava esitys pitäisi hyväksyä jo nyt ja ryhtyä pohtimaan sen toteuttamisen haasteita.

Totta kai ruotsinkielisten on saatava sama vapaus kuin suomenkielistenkin – kuten perustuslakikin edellyttää. Toisen kotimaisen opiskelun pitää perustua vapaaseen tahtoon myös heillä. Ja näinhän se heillä myös perustuukin, yli 90% ruotsinkielisistä lukee suomea ensimmäisenä itselleen vieraana kielenä, koska käytännön hyöty suomesta on niin ilmeinen.

Kiitokset perussuomalaisille kansanedustajille, jotka ottavat kantaa aloitteen puolesta. Myös suomenkielisten näkökulmaa selvittävä kokeilu olisi voitto – sellaistakaan ensimmäistä askelta ei pitäisi kovasti surra tai väheksyä – vaikka se ei tietenkään riitä. Kiitokset niille edustajille, kuten Pauli Kiurulle (kok), jotka ovat ottaneet vahvasti kantaa kokeilun puolesta.

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu