Suomenkielisten voittava aloite kielipolitiikassa

Suomenkieliset ovat voittaneet jo paljon, kun eduskunnassa  kerrankin keskustellaan meidän näkökulmasta kielipolitiikkaan.

Luonnollisesti ruotsi valinnaiseksi -kansalaisaloite tai vastaava vapaan kielivalinnan mahdollistava esitys pitäisi hyväksyä jo nyt ja ryhtyä pohtimaan sen toteuttamisen haasteita.

Totta kai ruotsinkielisten on saatava sama vapaus kuin suomenkielistenkin – kuten perustuslakikin edellyttää. Toisen kotimaisen opiskelun pitää perustua vapaaseen tahtoon myös heillä. Ja näinhän se heillä myös perustuukin, yli 90% ruotsinkielisistä lukee suomea ensimmäisenä itselleen vieraana kielenä, koska käytännön hyöty suomesta on niin ilmeinen.

Kiitokset perussuomalaisille kansanedustajille, jotka ottavat kantaa aloitteen puolesta. Myös suomenkielisten näkökulmaa selvittävä kokeilu olisi voitto – sellaistakaan ensimmäistä askelta ei pitäisi kovasti surra tai väheksyä – vaikka se ei tietenkään riitä. Kiitokset niille edustajille, kuten Pauli Kiurulle (kok), jotka ovat ottaneet vahvasti kantaa kokeilun puolesta.

0
Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu