Työllistämiseen kannustava yhtiövero

Suomalaisen teollisuuden ja yritystoiminnan kilpailukyvystä ollaan kovasti huolissaan.

Yhtenä kannattavuuteen ja yhtiöiden Suomessa pysymiseen vaikuttavana asiana on nostettu esille yhtiöverotus. Ruotsissa yhtiöveroa on laskettu Suomea alemmalle tasolle ja pelätään verokilpailua, jossa ruotsalaiset pääset pienemmän veron ansiosta niskan päälle.

Kuten tiedetään Suomessa on kasvava määrä ihmisiä, joiden työllistyminen nykyisillä työmarkkinoilla on hankalaa erilaisen ns. vajaakuntoisuuden vuoksi. Jo pitenevä työttömyys itsessään saattaa vaikeuttaa työhön pääsyä. Työttömien suuri määrä aiheuttaa puolestaan yhteiskunnalle suuria kustannuksia (kuten työttömyysturva) ja lisäksi työttömyys aiheuttaa monia ongelmia ja pahaa oloa kuten tiedämme. Ongelmat lisäävät palvelujen tarvetta ja siten edelleen yhteiskunnan kannettavaksi tulevia kustannuksia.

Tässä tilanteessa yrityksiltä perittävää veroa ei ole helppo alentaa kun myös palkansaajan verotaakka uhkaa kasvaa.

Olisiko mahdollista yhdistää vaikeasti työllistyvien asia ja kysymys yhtiöverosta? Tämä tehtäisiin niin, että yritykseltä perittäisiin pienempi yhtiövero jos yritys osoittaa merkittävää yhteiskuntavastuuta ja palkkaa töihin ihmisiä, joiden viranomaiset katsovat olevan vaikeasti työllistettäviä tai vajaakuntoisia?

Yritykseltä perittävää yhtiöveroa voisi alentaa yrityskohtaisesti  sen mukaan, kuinka suuri osa yrityksen henkilöstöstä on työvoimaviranomaisten vajaakuntoisiksi toteamia, sekä sen mukaan mikä on näiden palkattavien työntekijöiden vajaakuntoisuuden aste. Alin yhtiöveroveroaste voisi olla esimerkiksi 20%.

 

Ilmari Rostila
Perussuomalaiset Tampere

Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, sosiaalityön dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu