Paskapuheille loppu! Jokainen rikkaaksi!

Pian on taas vaalimainosten aikaa ja arvovaltaiset raadit pohtivat kenellä on tyylikkäin ja paras katumainos. Ohessa pari tyylinäytettä Alankomaista, tosin jo menneeltä ajalta. Ensimmäinen on feikki, mutta hauska ja pureva sellainen. Hollannin pulttibois:in vastine, mainio duo van Kooten en de Bie, oivalsi jo hyvissä ajoin tulevan vasemmisto-, oikeisto- ja viherpopulismin esiinnousua. Kesällä 1980 herrat perustivat fiktiivisen puolueen, joka sai nimekseen "de Tegenpartij" (Vastapuolue). Vaalislogan oli nerokas; annan tässä vaalimainoksen suomenkielisen selosteen:

  • Geen gezeik (lausutaan: geen gezäik) = Ei paskapuhetta (myös: ei kusetusta)
  • Iedereen rijk (lausutaan: iderén räik) = Jokainen rikkaaksi (Kaikki rikkaiksi)
  • Stemp = Äänestä (tahallisen kirjoitusvirheen kera)
  • De Tegenpartij = Vastapuolue
  • Samen voor ons eigen = Yhdessä meille itsellemme
  • Koop onze DVD, g.v.d., s.v.p. = Osta meidän DVD, jumalauta, olkaat hyvät (s'il vous plait)

Niinä aikoina kun muutin pysyvästi pois Hollannista, tänne pohjolaan, olin varsin tyypillinen vihainen nuori, jolla oli varmat mielipiteet. Siksi oli ollut luontevaa äänestää PSP:ta (pasifistinen sosialistinen puolue), jolla oli näin komea vaalimainos. Siinä keskeisen huomion vie alareunassa oleva hokema "Ontwapenend", joka tarkoittaa aseista riisuvaa. En tiedä tulinko itse järkiini vai tapahtuiko muutos ulkoapäin, mutta koko puoluetta ei ole enää olemassa. Sen tarina päättyi vuonna 1991. Kun Suomessa sana vihervasemmisto tuntuu olevan haukkumasana niin Hollannissa se on nykyisin erään puolueen nimi: GroenLinks.

Tässä iässä on tullut sen verran elämänkokemusta, että tiedän Suomen tarvitsevan työtä, aivotyön tulosten hyödyntämistä sekä (ennen kaikkea) vientituloja. Siksi olen ollut jo pitkään liikkuva äänestäjä, joka kuitenkin syvällä rintaäänellä voi todeta, ettei oppositiomme ("vastapuolueen"?) jo lähes kahden vuoden kestänyt huuto hirveästi jaksa innostaa…

P.S. Tilanne nykyisessä Hollannissa on poliittisesti todella tukala ja voi olla, että tulevissa vaaleissa mennään pitkään jatkuneesta pattitilanteesta selkeään mattiin. Geert Wildersin PVV ei ole varsinainen puolue, jolla olisi puolueorganisaatio ja puolueohjelma, vaan yhden miehen liike. Toisaalta, kyse on varsin rumasta peilikuvasta, josta Brysseli kannattaisi vain syyttää itseään..

Aiheeseen liittyvä blogikirjoitus

 

ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu