Kiina näyttää mallia Afrikan kehitysavulle

Kiina näyttää "lännelle", että kehitysapu voidaan tehdä myös aivan toisella tavalla…..järkevästi.

Kiinan rooli kasvaa koko ajan Afrikassa ja (toisin kuin mistä länsimaisessa kehitysavussa on kyse) Kiina pyrkii kehittämään pitkäkestoisia kauppasuhteita, joissa keskeisinta on molemminpuolinen hyöty.

Radboud-yliopiston Haley J. Swedlund (Nijmegen/Hollanti) toteaa omassa seurantatutkimuksessaan, että Kiina sijoittaa pääasiallisesti maatalouteen, kaivosteollisuuteen sekä infrastruktuuriin. Vastapalveluna Kiina saa raaka-aineita ja kiinalaiset yritykset tietynlaiset markkinaedut. Sen lisäksi Swedlund on huomannut, että kiinalaiset mieluimmin neuvottelevat paikallisyritysten ja -tahojen kanssa kuin kansallisten viranomaisten (kuten länsi edelleen tekee)..

Molemminpuoliset edut

Länsimaat ovat tukeneet enimmäkseen paikallisia viranomaisia (kehitysavun nimessä), esimerkiksi terveydenhoidon ja opetuksen sektorilla, mutta sen teho on ollut varsin kyseenalainen, koska liian usein rahat ovat joutuneet korruptoituneen hallinnon hämärille pankkitileille….

Vasta aivan viime vuosina länsimaat ovat ruveneet matkimaan Kiinan "molemman osapuolen hyödyn mallia", mutta Kiinan etumatka on valtava: moottoritiet, satamat, rautatiet jne…

Kiinan painopiste on etenkin infrassa ja sen saavutukset ovat merkittäviä: 700 km:n rautatie Etiopiasta Djibouttiin. Kenian Nairobista 500 km:n rautatie Mombasaan, jne, jne. Mikä parasta: juuri tällaiset projektit ovat luoneet afrikkalaisille 10 000:sia työpaikkoja!

Kiinan strategia toimii ja Afrobarometer kertookin, että 63 prosenttia afrikkalaisista on sitä mieltä, että juuri Kiinan hankkeet ovat hyviä. Samassa afrobarometer-kyselyssä Kiina on jo tasavertainen USA:n kanssa, silloin kun kysyttiin suurvaltojen vaikutusvallasta Afrikassa. Kiinan Kansantasavalta ei ole julkaissut tarkkoja lukuja Afrikan investoinneista, mutta arvellaan kohtuullisen tarkasti, että maa sijoittaa Afrikkaan vuosina 2016-2019 suunnilleen 55 miljardia euroa.

Näin "trendsetter"-rooli vaihtui kertaheitolla ja ylpeä länsi joutuu taas oppipojan asemaan (mikä on pelkästään piristävää). Tyhmyydestä aina sakotetaan.

LÄHDE

LÄHDE

0
ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu