Hiiliviljelyn uranuurtajat

Kuuntelin juuri Tiedeykkösen radiolähetystä, jossa laajasti käsiteltiin Sitran tilaama "Maatilojen kiertotaloutta edistävät ratkaisut"-selvitys (Luke, tammikuu 2019). Äänessä oli Sitran Hanna Mattila sekä muutama vihtiläisviljelijä.

Hiiliviljely on eräs osakeino saada ilmasto-ongelmat edes jollain tavalla hallintaan ja Ilkka Herlinin ansiokas Baltic Sea Action Group onkin lanseerannut siihen liittyvän hankkeen: Carbon Action. Hyvä! Ilkka on hyvin tärkeä ja aikaansaava taustavaikuttaja, niin maatalouden kuin itämeren kannalta.

Mutta, kun kuuntelin hiiliviljelyn toimenpidelistaa, niin tällaiselle vanhalle ketulle ei kuitenkaan tullut esiin mitään uutta: täyttä luomuviljelyä alusta loppuun! Viljelyohjeet kuin suoraan Jukka Rajalan mainioista viljelyoppaista (1980- sekä 1990-luvulta). Nyt voidaankin todeta, että luomuviljely (oikein tehtynä) on kiertoviljelyn ohella myös hiiliviljelyn aatelia. Juuri luomuviljelijät ovat olleet hiiliviljelyn uranuurtajia. Me (= lukuisat luomualan ammattilaiset) pidimme "lapiodiagnoosi"-kursseja jo 1990-luvun alussa ja olen pelkästään iloinen siitä, että muutkin viljelijät hiiliviljelyinnostuksen myöten toden teolla kiinnostuvat maan rakenteesta sekä sen multavuudesta (= humuspitoisuudesta). Juuri suomalaispeltojen multavuuslukemat ovat olleet pitkään laskussa, aivan liian yksipuolisen viljanviljelyn ansiosta. Sikäli löytyy runsaasti sitä mistä parantaa. Fiksun viljelykierron ohella myös turhan raskaiden peltokoneiden pintapaineita on pidettävä silmällä. Siinäkin "konekehityksessä" on menty ojasta alikkoon..

Kunniaa etenkin hiili- ja luomuviljelyn sitkeälle uranuurtajalle, Jukka Rajalalle!

"Maan kasvukunnon hoito on maanviljelyn ilmastoviisauden ytimessä" – Jukka Rajala, Helsingin yliopisto:

 

https://

 

0
ilmari
Suomussalmi

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen 2011-2021. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu