BoJon viimeiset pelikortit

Vaikka moni jo näyttää uskovan, että Boris Johnson on hävinnyt pelinsä, niin hollantilaiset tarkkailijat summasivat vielä kolme todellista mahdollisuutta miehelle:

  1. Todennäköisesti parlamentin ylähuone hyväksyy tänään tai viimeistään maanantaina opposition brexit-lakiesityksen (”Benn Bill”). Kuten tiedetään, laki velvoittaisi maan hallituksen hakemaan EU:lta lykkäystä nykyiseen lokakuun 31. päivän takarajaan, jolloin Britannian on määrä erota unionista. Laki siis käytännössä torjuisi Johnsonin kovan brexitin uhan, joka häämöttää lokakuun lopulla. Mutta,mutta..pääministerinä Boris Johnson voi kaikessa rauhassa odottaa viemästä esitystä kuningattarelle hyväksyttäväksi. Temppu olisi ennenkuulumaton, mutta mies on sen verran kova luu, että pystyisi jopa siihenkin…
  2. Toisena vaihtoehtona Johnsonin hallitus voi saada aivan yllättävää apua EU:n suunnalta. Brexitministeri Stephen Barclay ilmoitti eilen, että on täysin mahdollista että joku EU-maa käyttää veto-oikeuttaan eikä enää suostu uuteen lykkäykseen.
  3. Kuten tiedetään, Boris Johnson harkitsee myös uusia vaaleja, mutta Jeremy Corbyn (joka periaatteessa haluaa ne myös) on onnistunut saamaan siihen se ehto, että vaalit pidetään vasta kun tuo Benn Bill on hyväksytty. Boriksen viimeinen pelikortti on nyt siinä, että hän eroaisi pääministerin paikalta sopivalla hetkellä. Silloin oppositiolla jäisi ainoastaan kaksi viikkoa aikaa muodostaa uusi hallitus. Tämä ei takuulla onnistu nykyisten, valtavien erimielisyyksien takia, jonka seurauksena uudet vaalit tulisivat väkisin, Jeremyn ja Boriksen tahdosta huolimatta..

P.S. áivan asiasta toiseen: kaikkien suomalaisten veronmaksajien kannalta Suomen kannattaisi ehdottomasti pysyä EU:n hansaryhmän jäsenenä. Tytti Tuppurainen ja Li Anderson ovat harhateillä tai vähintään avokätisiä (IS/pääkirjoitus).

ilmari

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen, joskin enää harvoin. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu