Harvinaisen järkevää toimintaa: soiden ennallistaminen

(kuva: Anne Tolvanen/Luke)

Koneen Säätiön rahoituksella Suomen Luonnonsuojeluliitto on vetänyt jo muutamien vuosien aikana varsin järkevän hankkeen: soiden ennallistaminen ajattelevien ihmisten rahalahjoitusten avulla (Hiilipörssi). Itse idea lähti liikkeelle fiksun oivalluksen kautta: Sijoita päästösi suohon!

Luonnonsuojelun ja ympäristöpolitiikan asiantuntija Risto Sulkavan päässä hahmottui pikkuhiljaa, miten suuri määrä hiiltä karkaa ojitetuista soista taivaan tuuliin. Yksikään mietintö, työryhmä tai toimikunta ei tuntunut kiinnittävän huomiota asiaan. Ei nähty, miten paljon soissa on potentiaalia päästöjen vähentämiselle. Sulkava ymmärsi, että suon ennallistaminen ei ainoastaan pysäytä ojitetun suon hiilipäästöä, vaan aloittaa hiilen varastoimisen ilmakehästä takaisin suohon. Soihin varastoituva hiilimäärä osoittautui todella merkittäväksi. Yhden ihmisen hiilipäästöjen kompensoimiseksi voitaisiin ennallistaa muutamia hehtaareja suota.

Ojitetut suot  vuotavat hiiltä ilmakehään noin 1500 kg (hiilidioksidina 5 550 kg) hehtaaria kohden vuodessa (Väli-Suomessa). Ojitetun suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen ilmaan, ja palauttaa hiilensidonnan turpeeseen. Kesäkuusta 2019 eteenpäin Hiilipörssin laskelmissa otetaan huomioon ainoastaan hiilivaraston hajoamisen pysäyttämisestä aiheutuvan hiilihyödyn. Ennallistamalla 6 hehtaaria ojitettua suota, voi pitää varastossa  noin 4500 kiloa hiiltä vuodessa, mikä vastaa suunnilleen keskivertosuomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä (varmuuskertoimet huomioiden). Suomen paljon parjatut liikennepäästöt ovat pikku tekijä tähän verrattuna.

Kun on elänyt koko aikuiselämäänsä suomalaisella maaseudulla tietää varsin hyvin miten järjetöntä touhua oli tuo 1960-1980-luvun soiden ojitusvimma. Senaikaisia urakoitsijoita ymmärrän varsin hyvin kun ojituksesta maksettiin metrikorvausta. Ahkera työ oli monesti kuitenkin turhaa. Edelleenkään monet entiset lakkasuot eivät tuota mitään muuta kuin kitukasvuisia käppyrämäntyjä samalla kuin marjasoiden suuri marjapotentiaali kuihtui olemattomiin. Hienoa sekin, että uusille urakoitsijasukupolville on nyt tarjolla järkevää työtä (metri- tai hehtaaritaksalla): soiden ennallistaminen.

Soiden ennallistaminen (Luke)

ilmari

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen, joskin enää harvoin. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu