Tapa karjankasvattaja päivässä?

Moni vanhempi lukija muistaa vielä Arvo Salon (1932-2011), tuo Merikarvian lahja maailmalle. Tämän SDP-kansanedustajan tunnetuin hokema taitaa olla ”Tapa talonpoika päivässä”, josta joku innokas hölmö voisi nykysuuntauksen mukaisesti todeta, että se edelleen täyttää kirkkaasti vihapuheen määritelmän.

Arvo Salon kuolinvuonna 2011 Markus Aaltonen kirjoitti pohjalaisessa ”Ilkka”-lehdessä viisaasti näin: ”Eräs tällainen slogan, jonka äskettäin edesmennyt sanaseppo ja riimittelijä Arvo Salo survaisi ilmoille eduskunnan budjettikeskustelussa, on ”tapa talonpoika päivässä”. Kyllä jokainen täyspäinen ymmärsi, ettei kirjailija ketään tappohommiin yllyttänyt. Hän vaan toi ilmi sosialidemokraattien huolen kannattamattomista pientiloista ja maatalouden ylituotannosta, josta lasku lankesi veronmaksajille, paljolti palkansaajille. Jos Salo olisi pannut talonpoika-sanan tilalle maatilan, mikä ei huomion herättäjänä olisi ollut yhtä tehokas, ei tapausta enää kukaan muistaisi. Arvo Salon iskulause ei jäänyt demarien vakiokäyttöön, vaikka näin on väitetty, sellaiseksi sen nostivat poliittiset vastustajat”. Näinhän se menee elämässä silloin kun lauseet irrotetaan kontekstista. Niin tuttua ja inhimillista, eikö?

Valitettavasti viimeaikaiset keskustelut ja ”ulosannit” alkavat taas tuoda mieleen Arvo Salon ajatuksen, mutta hieman uudelta pohjalta: ”Tapa karjankasvattaja päivässä”….siltä yhä useammin tuntuu ja se harmittaa tällaista agronomia.

Kotimaisen maatalouden vastustajat (onko heitä ihan oikeasti?) voisivat olla tyytyväisiä siihen, että lähes jokaisena päivänä joku maatila lopettaa toimintaansa. Onneksi heidän tilalleen uskaltavat yhä tulla nuoria tuottajia, jotka rakentavat nykyaikaisia pihattonavettoja ym, mutta mitenkä kauan? Uusi karjankasvatustila tarvitsee paljon pääomaa, mutta ennen kaikkea myös paljon rohkeutta. Itse nostan näille jatkajille hattuani ja teen näin myös vastaisuudessa. Toiset tykkäävät ulkomaisista avokadoista, tofusta ja riisistä kun toiset vuorostaan kefiiristä, oluesta, juustosta, ruisleivästä sekä vaikkapa bratwurstista tai kasslerista. Toivon, että kotimainen elintarviketuotanto saa tehdä oman työnsä rauhassa ja myös kunnioituksella. Trendit muuttuvat jos ovat muuttuakseen, mutta ilman toistemme syyllistämistä ja etenkään ilman hätiköityjä johtopäätöksiä.

”If you eat, you´re a partner in agriculture”:

ilmari

Suomussalmi. Puheenvuoron vakiokirjoittaja 2009-2019. Vapaavuorolainen, joskin enää harvoin. Nykyinen blogialustani: ILMARISCHEPEL.LIVEJOURNAL.COM

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu