10 suurituloisinta – niitten tuloveron hurja alamäki

Iltasanomien 12.2.2016 julkaisemassa jutussa Esko Seppäsen sinä päivänä ilmestyneestä uudesta kirjasta “Mistä Suomi vaikenee” voidaan lukea että Seppänen on kirjassaan päivittänyt listaansa Suomen suurituloisimmista.

 

Minua ei kiinnosta ketkä he ovat. Ei pätkääkään. Sen sijaan kiinnostaa paljonko heillä on tuloja, ja kuinka paljon he maksavat tuloistaan tuloveroja valtiolle.

 

Kirjoitin heinäkuussa 2015 mielipidekirjoituksen otsikolla “Rikkaiden tuloveron hurja alamäki”.

 

Kun Iltasanomat näin ollen julkaisi Suomen 10 suurituloisimman tulot päätin suorittaa vertailun.

 

  1. Paljonko näistä tuloista kertyisi valtion tuloveroja nyt?

  2. Paljonko näistä tuloista olisi joutunut maksamaan valtion tuloveroja vuonna 1970?

 

Näillä 10 mainittua oli tuloja yhteensä 1838 miljoonaa euroa.

 

Siitä olisi vuoden 2015 tuloveroasteikkon mukaan kertynyt valtiolle tuloveroja runsaat 583 miljoonaa euroa.

 

Vuoden 1969 päätetyn vuoden 1970 tuloveroasteikkon mukaan näistä tuloista olisi kuitenkin kertynyt valtiolle tuloveroja runsaat 973 miljoonaa euroa.

 

Näin ollen nämä 10 suurituloista ovat saaneet vuoden 1970 tuloverosta alennusta 390 miljoonaa euroa.

 

Näistä kymmenestä köyhimmälläkin oli 161 miljoonan vuositulot. Se on runsaat 1,3 miljoonaa kuukaudessa.

 

Katsotaan sitten yhtä, joka on huomattavasti köyhempi. Carunan toimitusjohtaja. Hän saa lehtitetojen perusteella vain 30000 kuukaudessa, mikä sinänsä on enemmän kuin jotkut saavat vuodessa.

 

30000 kuukaudessa kertaa 12 olisi 360000 euroa vuodessa. Nykyisen tuloveroasteikkon mukaan tästä maksaa valtion tuloveroa 101216 euroa. Vuonna 1970 olisi joutunut maksamaan valtion tuloveroa 169900 euroa. Veroalennusta siis 68684 euroa eli 40,4 %.

 

Taloussanomat julkaisi 13.2.2016 jutun otsikolla Samat tulot: Työttömän veroprosentti 21, työllisen 8,5 – onko oikein?

 

“Jutussa kerrotaan näin: Valtiovarainministeriön finanssineuvos Elina Pylkkänen kertoo, että eri tulonlähteiden verotuksen näin suuri ero perustuu 1990-luvun laman jälkeen aloitettuun politiikkaan. Jokainen hallitus puolueista riippumatta on halunnut kannustaa työntekoon.

 

Siis halunnut kannustaa pakkotyöhön. Lievällä taloudellisella pahoinpitelyllä. Eikös yhteiskunnan tehtävänä on pikemminkin olla tukena ja turvana kuin lyödä päähän kovalla ja tylpällä esineellä?

 

Ei, ei ainakaan oikeistolaisten mielestä. Minulla on jopa sähköpostissani erään kokoomuslaisen kansanedustajan viesti, jonka ymmärän siten että hänen mielestään on ihan hyvä ja paikallaan että työttömiltä aikoinaan kerättiin ylisuuria puhelinmaksuja kun soittivat työvoimatoimistoon. Lyödä pitää. Tavalla taikka toisella.

 

Taloussanomien jutussa ei haastatella ketään, jolla olisi ilmeisiä omakohtaisia kokemuksia köyhyydestä. Sen sijaan haastatellaan joitakin ilmeisen hyvätuloisia teoreetikkoja ilman omaa käytännön kokemusta köyhyydestä. Juttu on sen mukainen.

 

Suomalainen verotus on täydellisen epäoikeudenmukainen. Mikä johtuu siitä että työttömillä ja eläkeläisillä ei ole pitkään aikaan ollut hallituksessa ja eduskunnassa juurikaan heitä ja heidän intressejään todella edustavia. Sen sijaan on ollut koko joukon erilaisia vale-edustajia (piti olla 10000 kuussa ja miljoona pankissa) ja muita.

 

Veropolitiikka on epäonnistunut kun on kyse ihmisten pakottamisesta töihin. Yhtä lailla veropolitiikka on epäonnistunut kun on kyse saada aikaiseksi työpaikkoja luovia investointeja.

 

1900 luvun alussa eräs professori jaoitteli oppilaitaan kolmeen ryhmään.

  1. Ne, jotka ainoastaan opiskelivat.

  2. Ne, jotka ainoastaan joivat.

  3. Ne, jotka sekä opiskelivat että joivat.

 

Näistä ryhmistä, ainoastaan viimeksi mainittu oli hänelle mieleen. Professorin mukaan ensimmäisen ryhmän edustajista kehittyivät teoreetikkoja, jotka hänen mielestään olivat suorastaan vaaraksi yhteiskunnalle.

 

Toisesta ryhmästä tulivat sitten alkoholistit.

 

Mutta kolmannen ryhmän edustajat yhdistivät professorin mielestä teoreettiset tietämyksensä terveen elämänkokemukseen, ja niistä tulivat hyviä yhteiskunnan jäseniä.

 

 

 

0
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu