Espanjalainen Alcabala

Mitä on espanjalainen Alcabala?

 

Lyhyesti se on liikevaihtoveron tapainen vero. Uskotaan että sen juuret Espanjassa ulottuvat aikaan jolloin osa maasta oli muslimien hallinnassa. Sana Alcabala on nimittäin mitä suuremmalla todennäköisyydellä arabialaista alkuperää. Sana merkitsee “sopimus” tai “vero”

 

Ensimmäinen merkintä aikakirjoissa tästä verosta on vuodelta 1342. Silloin Kastiilan kuningas Alfonso XI sai parlamentilta (Cortes Generales) oikeuden periä Alcabala kolmeksi vuodeksi. Tämä oikeus pidennettiin sitten myöhemmin.

 

Alcabala perittiin ainakin teoriassa jokaisen myynnin yhteydessä. Nykyaikaisesta arvonlisäverosta Alcabala erosi siis siinä että edellisen portaan vero ei saanut vähentää. Sen sijaan maksettiin veroa verolle.

 

Aikojen kuluessa Alcabalan suuruus vaihteli kahdesta neljääntoista prosenttiin. Alcabala ei myöskään peritty kaikissa Espanjalaisen valtakunnan osissa. Esimerkiksi Etelä-Amerikan siirtomaissa sitä alettiin periä vasta 1500-luvun lopulla.

 

Kun Espanjan kuninkaan käskynhaltija, Alban Herttua, 1560-luvulla halusi tuoda viiden prosentin Alcabala-vero Alankomaihin, joka siihen aikaan kuului Espanjan kuninkaan alaisuuteen, oli se myötävaikuttava tekijä siihen että Alankomaan asukkaat nousivat kapinaan kuningasta vastaan.

 

Nykyään meillä on arvonlisävero. Itse asiassa se on hyvinkin samantapainen vero kuin espanjalainen Alcabala. Suurin ero on ehkä siinä että arvonlisäverojärjestelmässä saa vähentää edellisen portaan arvonlisävero omasta maksettavasta arvonlisäverosta. Ja nykyään yleinen Alcabalaveron taso on 24%.

0
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu