Hevonpaskasyndrooma

Minusta on eittämätön tosiasia, ettei oikeistossa ymmärretä oman veropolitiikan seurauksia.

 

Tämä käy ilmi vaikkapa erään kokoomuksen kansanedustajan kolumnista “Puhdas vesi – kansallisaarre”, joka julkaistiin 27.7.2017. Enää se ei ole netillä, mutta otin sen aikoinaan talteen.

 

Siinä kansanedustaja kirjoittaa: “On absurdia, että veroton vesijohto- tai lähdevesi muuttuu verolliseksi, kun se laitetaan pulloon. Virvoitusjuomaveron (0,11 euroa per litra) ja arvolisäveron jälkeen tuotteesta peritään vielä juomapakkausvero (0,51 euroa per litra), jolloin suurin osa tuotteen hinnasta muodostuu veroista.”

 

Absurdia tässä on se että kokoomuksen kansanedustaja ei ymmärrä, että tuloverojen mittavien kevennysten jälkeen, valtion on revittävä tulonsa jostakin. Eihän mikään järjestäytynyt yhteiskunta pysy pystyssä, ellei se pysty rahoittamaan menonsa.

 

Toinen kansanedustaja, joka ei ilmeisesti hänkään ymmärrä oman puolueensa veropolitiikan seurauksia, löytyy täältä. Kirjoittaja nostaa tuossa kyllä esille vakavan ongelman, mutta ei ilmeisesti ymmärrä, että sen ratkaisemiseen tarvitaan rahaa. Ei silloin voida luvata mittavia veronalennuksia, niin kuin Kokoomus on tehnyt. Velaksiko ne aikoo uusia hävittäjiä hankkia?

 

Suurien, yli 200000 vuodessa, henkilökohtaisten tulojen valtion tuloverotus on viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana kevennetty yli 40%.

 

Kaipolan tehtaan sulkemisen yhteydessä on esitetty että sulkemiseen olisi myötävaikuttanut kova verotus. Minulla on suuria vaikeuksia nähdä että väite pitäisi paikkaansa.

 

Vuonna 1970 osakeyhtiöt maksoivat tuloistaan valtiolle tuloveroa 43%. Lähde: Suomen Asetuskokoelma 1969.

Vuonna 2019 osakeyhtiö maksoivat tuloistaan valtiolle tuloveroa enää 20%. Lähde: Verohallinnon nettisivu.

Alennus tässä on 53,48% eli vielä suurempi kuin henkilökohtaisten tulojen tuloverotuksen osalta.

 

Tämän lisäksi on maksettu suoraan mittavia tukiaisia. Esimerkiksi näin:

 

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005915228.html

 

Tällaisen kevennyksen uskoisi kyllä korvaavan moninkertaisesti esimerkiksi polttoaineverotuksen aiheuttamat lisäkustannukset paperitehtaalle.

 

Oikeistossa on hellitty 1960-luvulta asti se virheellinen käsitys että kunhan rikkaille annetaan mittavat vero-edut jotka rahoitetaan leikkaamalla köyhiltä, sairailta ja työttömiltä, se on koko yhteiskunnan eduksi. Väitetään jopa että juuri näin luodaan parhaiten uusia työpaikkoja. Tämä on myytti, jonka kanadalainen-amerikkalainen taloustieteilijä John Kenneth Galbraith (1908-2006) aikoinaan nimesi Hevonpaska-syndroomaksi. Kunhan hevosille syötetään enemmän kauraa, saavat varpuset enemmän poimittavaa paskasta.

 

Tässä linkki tuoreimpaan tutkimustulokseen:

 

Tuore selvitys kumoaa oikeiston hellimiä myyttejä tuloverojen alentamisesta ja työttömyysturvan leikkaamisesta.

 

Lisäksi voin valistaa oikeistoa että progressiivisempi verotus tekee ihmiset onnellisemmaksi. Asiasta on olemassa laaja tutkimus, jossa on vertailtu tilannetta 54 maassa. Juttu asiasta (englanniksi) löytyy tästä. Ja suomeksi tästä.

 

Mutta oikeistossa ei nyt tieteellä ole paljoakaan painoarvoa.

 

ingmarforne

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu