Janne Salonen ja demokraattisen järjestelmän alennusmyynti

Kemiönsaaren (sekä nykyinen että tuleva) kunnanvaltuutettu Janne Salonen kirjoittaa politiikasta 24.6.2021 otsikolla “Poliittisten lehmänkauppojen alennusmyynti alkoi jo ennen juhannusta

 

Salonen aloittaa: “Tekninen vaaliliitto, joka solmitaan vaalien jälkeen ja vain paikkajaon turvaamiseksi itselleen, on maan tapa. Kun paikat on jaettu, vaaliliitto puretaan ennen kuin muste on paperissa kuivunut ja valtuustoryhmät jatkavat ominaan. Joissain muissa asioissa tätä kutsuttaisiin rakenteelliseksi korruptioksi.”

 

Salonen on siis sitä mieltä että meidän koko poliittinen järjestelmämme on itse asiassa rakenteellinen korruptio. Meidän koko poliittinen järjestelmämme perustuu suhteelliseen vaalitapaan, mutta tämä on siis Salosen mielestä rakenteellinen korruptio. Tätä suhteellista vaalitapaa noudatetaan myös kun valtuusto valitsee kunnanhallitus, lautakunnat ja muut elimet. Miten se tehdään on määrätty kuntalain 105. pykälässä. Jollei noudateta suhteellista vaalitapaa, mikä on toki täysin mahdollista, valtuuston suurin puolue kahmaisi itselleen kaikki paikat. Tällöin tapahtuisi juuri se mitä Salonen kirjoittaa: “Kaikkien muiden ryhmien saamat äänet menevät ikään kuin hukkaan”.

 

Samaten eduskuntavaalien jälkeen käydään puolueiden kesken neuvotteluja hallituksen muodostamisesta, ja siitä ketkä saavat mitkäkin ministerin paikat. Salosen logiikan mukaan tämäkin olisi siis rakenteellinen korruptio.

 

Salosen näkökanta on demokratian halveksuntaa mitä suurimmassa määrin, sanon minä.

 

Salonen kirjoittaa: “Laki ei määrää siitä, miten uuden valtuuston päättämät lautakunta- ja hallituspaikkajaot määräytyvät. Valtuusto voi päättää asiasta vapaasti. Kuitenkin useimmissa kunnissa on olettamuksena ja sanattomalla sopimuksella käytössä d’Hondtin laskentatapa myös lautakuntapaikoissa, jolloin suurimmat ryhmät luonnollisesti saavat eniten paikkoja ellei muuta sovita.”

 

Väärin. Laki määrä: “Suhteellista vaalia toimitettaessa sovelletaan, mitä kuntavaaleista vaalilaissa säädetään.” (Vaalilaissa käytetään sitten d’Hondtin laskentatapaa.)

 

Lisäksi laki määrää: “Luottamushenkilöiden vaali toimitetaan suhteellisena, jos sitä vaatii läsnä olevista toimielimen jäsenistä vähintään määrä, joka saadaan jakamalla läsnä olevien lukumäärä valittavien lukumäärällä lisättynä yhdellä.”

 

Molemmat kohdat löytyvät kuntalain 105. pykälästä.

 

Valtuusto ei voi täysin vapaasti valita.

 

Riittävän suuri vähemmistö voi valtuustossa saada aikaiseksi suhteelliset vaalit. Jollei sitä riittävän suurta vähemmistöä muuten saada aikaiseksi solmitaan teknisiä vaaliliittoja sen estämiseksi että valtuuston suurin puolue kahmaisi itselleen kaikki paikat, ja suhteellisten kunnallisvaalien suhteellisten tulosten toteuttamiseksi, niin hyvin kun se vaan on lain mukaan mahdollista.

 

Salonen kirjoittaa: “Tilanne on itse itseään ruokkiva. Koska vaaliliittoja tehdään, jokainen joka haluaa maksimoida paikkansa lautakunnista niitä myös tekee. Itsekin olen mukana neuvotteluissa, koska vaihtoehto on jäädä kokonaan rannalle.”

 

Asia olisi kunnossa, jos ne vaaliliitot olisi avoimesti kerrottu ennen vaaleja. Nyt valta jaetaan kabineteissa, hyväveli- ja siskoverkostoissa ja julkisuuteen annetaan toteutunut neuvottelutulos. Vaalitulos on toissijainen asia.” jatkaa Salonen.

 

Ai jaa? Ei Salonen ennen vaaleja kertonut yhtään mitään siitä millaisia vaaliliittoja hän aikoo tehdä. Ainoa vaaliliitto mitä tuli julkisuuteen ennen vaaleja Kemiönsaaren kunnassa oli Keskustan ja Kristillisten välinen vaaliliitto. Mutta se on aivan eri asia, kun vaalien jälkeiset vaaliliitot.

 

Kuten jo totesin. Salosen näkökanta on demokratian halveksuntaa mitä suurimmassa määrin.

 

Vaalien jälkeiset vaaliliitot solmitaan vaalituloksen mukaan. Aivan kuten valtakunnan tasolla hallitusta muodostettaessa. Joten tässäkin Salonen on väärässä, kun hän väittää että vaalitulos on toissijainen asia.

 

Janne Salonen on mielenkiintoinen ilmiö Kemiönsaaren poliittisessa historiassa.

 

Salonen valittiin ensimmäisen kerran valtuustoon 2017 ollessaan ehdokkaana Vapaan Yhteistoiminnan listoilla. Se “yhteistyö” ei kestänyt kauan. Valtuustokausi alkoi 1.6.2017 ja ennen kuin vuosi oli vaihtunut Salosen ja Vapaan Yhteistoiminnan tiet erkanivat. Syystä siihen ei ole kummankaan osapuolen taholta kerrottu paljoakaan julkisuuteen, mutta sen verran on tihkunut tietoa kylläkin, että erimielisyydet olivat ilmeisesti aika vakavia.

 

Tämä ei nyt sentään ole kovin erikoista. Mutta Salonen jatkoi viitoittamallaan tiellä ja onnistui lopulta ärsyttämään kaikki muut 26 valtuutettua siinä määrin, että he kaikki 10.9.2018 päättivät antaa tilintarkastuslautakunnalle epäluottamuslauseen. Käytännössä siitä syystä että haluttiin erottaa Salosen, mutta lain mukaan silloin on erotettava koko lautakunta ja valittava tilalle uusi.

 

Historiallinen tapahtuma tämä.

 

Mitään vastaavaa ei ole tapahtunut sitten 1930-luvun, jolloin silloisen Kemiön kunnan  valtuusto kehotti muutamia valtuutettuja poistumaan valtuustosta, vedoten siihen että olivat kommunisteja. Kemiön kunta yhdistettiin Kemiönsaaren kuntaan 1.1.2009.

 

Tilintarkastuslautakunnan erottaminen kaatui sitten hallinto-oikeudessa, mutta Salosen saama epäluottamuslause ei kaatunut vaan jäi voimaan.

 

Sitä epäluottamus-asiaa ei edes käsitelty hallinto-oikeudessa.

 

Nyt pitää sitten kysyä, onko Janne Salonen yhteistyökykyinen?

 

Mahtaa Salosella olla mielenkiintoiset “hallitusneuvottelut”. Niitä käydään mitä ilmeisimmin kunnallisvaalien suurimman häviäjän, Vapaan Yhteistoiminnan, kanssa. Molemmat Vapaan Yhteistoiminnan tulevat valtuutetut taisivat vuonna 2018 olla äänestämässä Salosen epäluottamuksen puolesta. Nyt Salonen ja Vapaa Yhteistoiminta tarvitsevat toista osapuolta saadakseen edes jotain paikkoja. Mielenkiintoinen tilanne myös sikäli että periaatteessa henkilö (Salonen), joka jo kertaalleen on saanut valtuustolta epäluottamuslauseen, voi yhteistyön hinnaksi vaatia paikka vaikkapa kunnanhallituksessa. Jollei Vapaa Yhteistoiminta tähän suostu, heille jää vaihtoehdoksi solmia tekninen vaaliliitto Perussuomalaisten kanssa, jossa vastassa voi olla sama vaatimus.

 

0
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari
Ehdolla kuntavaaleissa

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu