Kiusaaminen

Miksi kiusataan

Yleensä kiusaaminen liitetään koulumaailmaan ja lapsiin, mutta kiusaaminen voi esiintyä kaiken ikäisten keskuudessa. Syyt kiusaamiseen voivat vaihdella mutta kaikilla kiusaajilla on muutama yhteinen piirre. Jotkut kiusaavat koska luulevat tällä tavalla pääsevänsä johonkin omaan päämäärään, kun taas toiset kiusaavat, koska heillä on erinomaisen heikko itsetunto. Kiusaaminen voi johtua myös kiusaajan kateudesta kiusattua kohtaan.

Riippumatta syystä, kiusaaminen ei ole hyväksyttävää millään muotoa.

Kiusaajan lopullinen päämäärä on kiusatun nöyryyttäminen, kiusatun maineen tahraaminen ja kiusatun itsetunnon vaurioittaminen.

 

Mitä kiusaaminen on

 • Uhkailua
 • Pelottelua
 • Solvaamista
 • Herjaamista
 • Huhujen ja valheiden levittäminstä

Jotkut kiusaajat saattavat jopa rekrytoida toisia kiusaamaan puolestaan.

 

Kiusaamisen syitä

Syitä voi olla monia. Kiusaaja saattaa

 • tuntea itsensä voimattomaksi
 • tuntea itsensä epävarmaksi
 • tuntea tarvetta kontrolloida kiusattua
 • tuntea mielihyvää kiusaamisesta

Kiusaaminen on muualta omaksuttua, opittua, käyttäytymistä.

Jotkut johtajat kiusaavat alaisiaan johtaakseen huomiota pois omasta epäpätevyydestään. Toiset luulevat että heidän asemansa oikeuttaa heitä kiusaamaan alaisiaan. Niillä saattaa olla empatian puute, narsistisia piirteitä, tai saattavat olla emotionaalisesti epävakaita ja epävarmoja. Toisten hallitseminen ja pelottelu auttaa heitä tuntemaan olonsa paremmaksi.

 

Kiusaamisen seuraukset

Kiusaaminen on haitallista niin kiusatulle kun kiusaajalle sekä sivusta katsojille.

Kiusatulle saatta

 • kehittyä mielenterveysongelmia
 • kehittyä syömis- ja nukahtamisongelmia
 • kehittyä yksinäisyydentuntoja
 • aiheuttaa tarvetta luopua toiminnoista, josta on aikaisemmin nauttinut

Jos kiusattu on koululainen hän saattaa alkaa lintsata koulusta.

Kiusaajilla on suurempi todennäköisyys joutua tekemisiin rikosseuraamusjärjestelmän kanssa.

Vaikka työpaikkakiusaajat saattavat pystyä kapuamaan ylöspäin pitkin yrityksen tikkaita, heidän on kohdattava heidän käyttäytymisensä aiheuttama matala moraali, heikentynyt tuottavuus ja henkilöstön korkea vaihtuvuus.

 

Hyviä tyyppejä kiusataan työpaikoilla.

Suositut ja pidetyt työntekijät ovat alttiimpia työpaikkakiusaamiselle. Kiusaajat uskovat heidän olevan uhka omalle suosiolleen ja sosiaaliselle asemalleen työpaikalla.

Jos henkilö voidaan kuvailla välittäväksi, sosiaaliseksi ja yhteistyökykyiseksi, tämä voi olla syy siihen, että kyseinen henkilö kiusataan. Työpaikkakiusaajalle nämä hahmot tyhjentävät heidän voimansa.

 

Kiusataan ennakkoluulojen takia

Jotkut joutuvat kiusaamisen kohteeksi sukupuolensa, ikänsä, rotunsa, mieltymystensä tai uskontonsa takia. Voi myös joutua kiusatuksi jos on vammautunut tai sairauden takia. Olkoon syy mikä tahansa kiusaaja ottaa silmätikukseen henkilöitä, jotka jollain tavalla ovat toisenlaisia kuin kiusaaja itse. Jos joutuu kiusatuksi tällaisen syyn takia saattaa olla olemassa laillisia suojakeinoja.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. (Suomen Perustuslaki 6 §)

 

Kiusaaminen ulkonäön perusteella

Aikuiset ihmiset kiusaavat toisia usein samoista syistä kuin lapset kiusaavat toisia koulussa.

Riippumatta siitä onko lyhyt vai pitkä, pullea vai laiha, tällaiset kiusaajat löytävät kyllä keinon hyödyntää kiusatun ulkonäköä. Melkein mikä tahansa ulkonäkö joka on jotenkin poikkeuksellinen saattaa kiinnittää kiusaajan huomiota. Ne voivat olla niinkin yksinkertaisia asioita kun että kiusatulla on silmälasit, iso nenä, tai muuta vastaavaa.

Kiusatuksi voi joutua myös jos isä sattuu myymään tietynlaista automerkkiä. (Iltalehti 23.8.2022)

Ahaa!!

 

Mielipiteitä

Minusta n.s. uutisointi pääministerin juhlimisesta täyttää hyvinkin järjestelmällisen kiusaamisen tunnusmerkit. Ruotsissa eräät toimittajat ihmettelevätkin ihan julkisesti oliko tässä mitään uutisoinnin aihetta ylipäätänsä.

Tuo Iltalehden juttu (23.8.2022) siitä että voi joutua kiusatuksi koska oma isä myy tiettyä automerkkiä herättää minussa vahva epäilys että Iltalehti kyllä tiedostaa että uutisoiminen pääministerin juhlimisesta on pääministerin kiusaamista.

Kuntaliitto julkaisi kesäkuussa raportin, jonka mukaan kuntapäättäjien kiusaaminen on yleistynyt. Vajaa kolmasosa päättäjistä ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi. Jos kysytään ainoastaan kunnanhallituksen jäsenten ja kunnan virkamiesten kokemuksia, osuus lähentelee 40%.

Tavallisimmat kiusaamismuodot tutkimuksen mukaan olivat asiaton palaute medioissa ja suoranaiset kasvotusten esitetyt suulliset uhkaukset.

Jos tällainen kehitys annetaan jatkua, voidaan hyvällä syyllä kysyä haluaako kukaan enää asettua ehdolle mihinkään päättäjän tehtävään.

Kuvitellaan vaikkapa pienempi kunta, jonka valtuustossa on 27 paikkaa. On kunnallisvaali edessä. Kukaan ei halua asettua ehdokkaaksi. Siinä vaiheessa sen kunnan demokratia on kyllä aivan totaalisessa kriisissä.

Aito demokratia on osallistumista. Jos osallistuminen tehdään kovin vastenmieliseksi tuhotaan samalla demokratia.

 

Mitä voitaisiin tehdä

Pääministerin (ja muidenkin päättäjien) kiusaamistapauksessa otan mallia koulumaailmasta. Seuraavassa koulun rehtorista on tullut päätoimittaja, ja kunnan kouluviranomaisista on tullut lehden omistaja. Sen lisäksi alkuperäinen ehdotus koulukiusaamisen kitkemiseksi on muokattu hieman paremmin tilanteeseen sopivammaksi.

Kun päätoimittajan tietoon tulee, että lehden toimittajakunnassa joku tai jotkut ovat kiusaajia, niin päätoimittajan pitäisi määrätä jokaisen kiusaajan julkaisemaan vähintään 5000 lyönnin pituisen tekstin, miksi hän nauttii kiusaamisesta ja mistä syystä hänellä on oikeus kiusata jotakin kansalaista. Lisäksi kyseisen toimittajan (kiusaajan) olisi julkisesti luvattava, ettei kiusaaminen enää jatku. Jos kiusaaja ei siihen pysty, niin hänelle on tehtävä selväksi että edessä on sitten työtehtävien vaihto ja/tai hoitoon hakeminen. Jokaisella kansalaisella on oikeus juhlia ilman että siitä joutuu kiusatuksi. Päätoimittajat voisivat jämäköityä ja kertaheitolla lopettaa tällainen kiusaaminen. Jos päätoimittajat eivät toimi kiusaamisen lopettamiseksi, olisi ehkä omistajaohjauksen vuoro jämäköityä ja tarttua päätoimittajien toimimattomuuteen kiusaamisen lopettamiseksi.

+4
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu