Kokoomuksen hyvinvointipolitiikka

Petteri Orpolla oli 12.1.2022 mielipidekirjoitus Åbo Underrättelser lehdessä otsikolla

“Vi måste ta itu med personalbristen”. (Henkilöstöpulaan on tartuttava.)

 

Siitä voin olla Orpon kanssa samaa mieltä.

 

Sen sijaan en usko että lisää sellaista kokoomuslaista politiikka, joka on nähty viimeisten vuosien aikana, ratkaisee tämän ongelman. Pikemmin päinvastoin.

 

Niin henkilöstöpula, kuin monet muutkin ongelmat, ovat poliittisten päätösten seurauksia, ja voidaan ratkoa (toisenlaisilla) poliittisilla päätöksillä.

 

Kokoomus on ollut mukana kaikissa hallituksissa 22.6.2011 – 5.6.2019. Sipilän hallituksen aikana alennettiin hoitohenkilökunnan palkkoja. Petteri Orpo oli valtiovarainministeri Sipilän hallituksessa.

 

Orpo ilmoittaa myös kantanaan että palvelusetelien käyttöä tulisi lisätä. Se on Kokoomuksen vaaliohjelmassa yhtenä kohtana.

 

Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu että palvelusetelien keskeinen ongelma on niihin liittyvät korkeat hallinnointikustannukset. Suomi on ainoa maa Euroopassa, jossa palvelusetelit ovat saaneet suurta suosiota SOTE-palvelujen maksutapana.

 

Jos kerran palvelusetelit ovat niin erinomaisia, herää tietysti kysymys, miksei muualla Euroopassa sitten? Kyllähän ennenkin on käytetty yksityisiä palveluntuottajia – ilman palveluseteliä.

 

Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu että yhden palvelusetelin hallintoikustannukset ovat 50 euron hujakoilla. Vaikka myöntämisprosessia on hiottu monta vuotta, sen alemmas ei olla päästy.

 

Lisää aiheesta tässä.

 

10000 palvelusetelin käyttö aiheuttaa näin ollen (turhia) hallintokuluja siinä 500000 euron tasolla. Näitä 500000 euroa ei sitten käytetä palveluihin, vaan hallintoon.

 

Ruotsissa ovat ajatuspaja Tiden (Aika) ja Skattebetalarnas riksförbund (Ruotsin vastine Veronmaksajain Keskusliitolle) aivan näinä päivinä julkaisseet tutkimuksen siitä miten yksityistäminen on vaikuttanut hyvinvointiin. Yksityistäminen kun piti tehdä hyvinvoinnista parempaa ja tehokkaampaa.

 

Kun yritykset etupäässä tavoittelevat mahdollisimman suuria voittoja (sehän on Suomen lain mukaan osakeyhtiön ensisijainen tavoite) se on johtanut siihen että pyritään minimoimaan kustannuksia, mikä puolestaan on huonontanut laatua. Yksittäisissä tapauksissa yksityistäminen voi olla hyvä, mutta koko järjestelmän kannalta voiton tavoittelu on tuhoisaa, todetaan tutkimuksessa.

 

Kyllä tästä oli Suomessakin runsaasti esimerkkejä esillä mediassa edellisen hallituksen aikana.

 

Kokoomuksen ajamaa “hyvinvointipolitiikka” ei ole kansan suurta enemmistöä varten.

 

Palveluseteli voi hyvinkin tulla myös asiakkaalle kallimmaksi kuin julkinen. Esimerkki siitä on tässä.

 

Lopetan lainauksella. Sen on lausunut Gustav Möller (1884-1970), joka oli sosialidemokraattinen valtiovarainministeri Ruotsissa peräti 19 vuotta ja 242 päivää.

“Varje förslösad skattekrona är en stöld av folket”.

 

Se on vähän vaikea kääntää. Meillähän ei ole esimerkiksi kruunuja Suomessa. Eikä ole koskaan ollut.

 

Mutta ottaen huomioon myös aikaa, jolloin tämä lausuttiin, ehkä jotenkin näin:

 

“Jokainen hukattu veromarkka on varkaus kansalta.”

+1
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari
Ehdolla aluevaaleissa

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu