Olemme sodassa

Olemme olleet sodassa. Ei nyt tavanomaisessa, tavanomaisin asein käytävässä sodassa, mutta kuitenkin sodassa. Olemme edelleen, sillä sota ei ole ohi, vaikka kenties ollaan voiton puolella. Ounastelen että tappiot tässä sodassa nousevat uusiin lukemiin lomien jälkeen. Siitä Pietariin matkustaneiden tuore esimerkki osoittaa.

 

Sodassa kärsitään menetyksiä. Sekä kuolonuhrien muodossa että taloudellisten menetysten muodossa. Niin on kärsitty tässäkin sodassa.

 

Tavanomaisessa sodassa kukaan ei korvaa, jos esimerkiksi vihollisen lentopommi sattuisi putoamaan sen rakennuksen päälle, jossa sijaitsee juuri sinun yrityksesi, ja yrityksesi tuhoutuisi sen takia. Ei korvaa vakuutusyhtiöt eikä kukaan muukaan.

 

Tässä sodassa on maksettu jos jonkinlaisia korvauksia. Ei nyt niin että se olisi korvannut kaikki menetykset, mutta on maksettu kuitenkin. Niin kuin tavanomaisessa sodassa hallitukset ympäri maailmaa ovat lainanneet valtavasti rahaa sodankäynnin rahoittamiseksi.

 

Otetaan esimerkki. Ensimmäisen maailmansodan alkaessa vuonna 1914, Englannin valtion velka oli 650 miljoonaa puntaa (Noin 30% bruttokansantuotteesta). Sodan loputtua (vuonna 1919) tämä velka oli kasvanut 7400 miljoonaan puntaan.

 

Sata vuotta myöhemmin, joulukuussa 2014, uutisoitiin että Englanti maksaisi loput tästä velasta. Näin ainakin silloinen Englannin valtiovarainministeri ilmoitti.

 

Saksa, puolestaan, maksoi viimeisen osan sille vuoden 1919 rauhassa määrätyistä sotakorvauksista lokakuussa 2010.

 

Mikä osoittaa että tämänkin sodan jälkeen maksamme sen kustannuksia vielä todella pitkään.

 

Nyt sitten nillitetään siitä ettei valtion talous pidetä tasapainossa. Ei minkään sodassa olevan valtion talous pidetä tasapainossa, niin kauan kun soditaan.

 

Lisäksi nillitetään siitä ettei juuri minä saa (annetaan) vaarantaa muiden kansalaisten terveyttä.

 

  • Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä kulkee kaiken muun edellä. — Tasavallan presidentti Urho Kekkonen valtiopäivien avajaisissa 5.2.1980.

 

Tähän nykyinen hallitus on kyllä pyrkinyt. Jopa hyvin onnistuneesti kaikkien tilastojen valossa. Kaiken muun edellä on ollut huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista – niin pitkälle kun se vallitsevan sotatilan aikana kai on ollut mahdollista.

 

Ja tämä sitten pännii eräitä niin maan vietävästi. Varsinkin kun tämän saavutuksen takana on joukko naisia.

 

Pandemia on useimmiten vakavampi kuin tavanomainen sota. Jos nyt katsotaan esimerkiksi Yhdysvaltoja, niin kuolonuhrien määrä Yhdysvalloissa ylittää kirkkaasti, Yhdysvaltojen kaatuneitten määrä ensimmäisessä maailmansodassa. Samaten pandemian aiheuttamat kuolemat ylittävät kirkkaasti Yhdysvaltojen kaatuneiden sotilaiden määrä toisessa maailmansodassa. Suomessa pandemian aiheuttamien kuolonuhrien määrä ei ole samaa luokkaa kun viime sodissa kaatuneitten määrä. Vaikkakin selvisimme sodasta “vain” noin 25000 kuolleella.

 

Brasiliassa kaatuneitten määrä on ylittänyt 500000.

 

Haavoittuneita (=Coronaan sairastuneita) tulee Englannissa 10000 lisää joka päivä. Venäjällä tätäkin enemmän.

 

Aidossa tavanomaisessa sodassakin valtiovallan tärkeimpiä tehtäviä on huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Pandemiassa sama juttu.

 

Valitettavasti kaikki eivät tekojensa perusteella näytä olevan ollenkaan tästä samaa mieltä.

 

Olisi mielenkiintoista tietää mikä on se todellinen syy siihen että Pauli Rautiainen nillittää kahden metrin turvavälistä. Tässä:

 

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/1340b953-5391-4b08-a0ea-442a3cf414d7

 

Pitkälle koulutettu mies, eikä näytä ymmärtävän.

 

Useat esimerkit niin maailmalta kuin Suomestakin osoittavat että rokotukset kyllä suojaavat melko hyvin sairastumiselta, mutta eivät näytä estävän viruksen kantamista ja levittämistä eteenpäin vaikka ei itse sairastuisi.

 

Seuraava sota on jo käynnissä. Kamppailu ilmastonmuutosta vastaan. Tämä pandemia voidaan katsoa olevan kenraaliharjoitus sitä varten.

 

+3
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari
Ehdolla kuntavaaleissa

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu