Pieleen meni. Ylin poliittinen valta kuuluu kansalle.

 

Ja ne, jotka nähtiin tanssimassa, pitivät hulluina ne, jotka eivät kuulleet musiikkia. – Friedrich Nietsche

Kuvalla ei ole minkäänlaista relevanssia itse aiheen suhteen. Olen vaan tehnyt kuten eräs päätoimittaja, joka ilmeisesti piti tärkeänä että artikkeliin kuuluu myös kuva.

”Jos joku antaisi minulle rehellisen miehen kirjoittamat kuusi riviä, löytäisin niistä jokin syy hirttää hänet.” — Kardinaali Richelieu (1585-1642)

Eräät toimittajat tekevät saman. Nykyään se on paljon helpompaa. Onhan meillä some, johon laitetaan kaikenlaista sen enempää ajattelematta.

Olen lukenut Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisäsen kirjoitus 24.8.2022 YLE:n kotisivulla, miksi hänen mielestään uutisoiminen pääministerin vapaa-ajan vietosta on uutisoimisen arvoinen. Olen lukenut sen monta kertaa. Räisäsen mielipiteistä en lähde sen enempää välttelemään.

Tiedän että lehdistön piirissä on asiasta toisenlaisiakin mielipiteitä. Esimerkiksi tämä:

https://journalisti.fi/nakokulmat/2022/08/bilehuutelusta-on-valovuosien-matka-sen-todistamiseen-etta-huuto-viittaisi-huumausaineiden-kayttoon-kirjoittaa-toimittaja-manu-haapalainen/

Mielenkiintoinen valokuva (oletettavasti omakuva) Räisäsen kirjoituksen alussa. Minkä takia sen laittaminen siihen oli tärkeää?? Tai edes välttämätöntä??

Sen sijaan faktoista voidaan väitellä. Räisäsen kirjoituksessa on lause:

 

Pääministeri on Suomen ylin poliittisen vallan käyttäjä. 

 

Tästä voidaan perustellusti olla toista mieltä. Perustuslain toisen pykälän mukaan “Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.”

Siis kansalle/eduskunnalle eikä pääministerille. Eduskunta on Suomen yli poliittisen vallan käyttäjä.

Perustuslaki jatkaa heti kolmannessa pykälässä:

“Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.

Hallitusvaltaa käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto, jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta.

Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet, ylimpinä tuomioistuimina korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus.”

Pääministeriä ei tässä edes mainita. Mutta tasavallan presidenttiä mainitaan.

Valtiossa on kaksi voimakeino instituutiota. Puolustusvoimat ja Poliisi. Kumpikaan ei kuulu pääministerin alaisuuteen. Puolustusvoimien ylipäällikkö on tasavallan presidentti. Poliisi taas toimii sisäministeriön alaisuudessa.

 

Näin ollen on minusta perustuslaillisesti perusteltua väittää että Räisäsen väite että pääministeri olisi Suomen ylimmän poliittisen vallan käyttäjä ei ole yhtäpitävä perustuslaillisen todellisuuden kanssa.

 

Räisänen olisi helposti voinut tarkistaa perustuslaillisen todellisuuden. Se olisi vienyt vaan muutaman minuutin. Mutta jätti jostain syystä tekemättä.

Räisäselle oman mielikuvan uutisointi oli tärkeämpi kuin faktojen uutisointi.

+4
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu