Valtio saa rahansa verottamalla

Väliaikaisesti myös lainaamalla. Mutta ne lainat on kyllä aikanaan maksettava. Mikä tapahtuu jommallakummalla kahdesta tavalla. Joko ottamalla uusia lainoja, mikä on väliaikaista sekin. Tai verotuloilla. Lopulta lainat on kuitenkin maksettava vaan ja ainoastaan verotuloilla.

 

Arto Vihavainen kirjoitti asiasta 9.4.2024.

 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoartovihavainen/rahaa-ei-valtio-edelleenkaan-saa-menoihinsa-seinasta-vaan-se-tulee-verottamalla/

 

Yleisradio julkaisi 12.4.2024 jutun otsikolla

 

Suomen verotuotot ovat laskeneet itsestään jo vuosia – yllättävälle ilmiölle on neljä keskeistä syytä

 

Siinä väitetään että “Verotus on keventynyt pääosin itsestään – eli ilman, että poliitikot ovat päättäneet verojen alentamisesta. Samalla valtion kirstuun on kertynyt vuosittain miljardeja euroja vähemmän kuin vielä muutamia vuosia aikaisemmin.”

 

Tämä ei pidä aivan täysin paikkaansa. Kyllä poliitikot ovat olleet aktiivisesti mukana alentamassa veroja vuodesta 1970.

 

Jos tosiasiat kiinnostavat kehoitan menemään kirjastoon ja pyytämään lainaksi vuoden 1969 asetuskokoelmaa. Sieltä löytyy vuoden 1970 verotusprosentit.

 

Kovin valtion tulovero silloin (1970) oli 53%. Vuonna 2022 kovin valtion tulovero oli 31,25%

Vuonna 2023 se nousi ollen 44 prosenttiin, mutta vastaavasti kaikkien kuntien kuntavero laskettiin noin 12,6 %-yksikköä.

 

Vuonna 1970 yhteisövero oli 43%. Nykyään sekin on alennettu 20 prosenttiin ja on niitä jotka haluavat alentaa sitä 15 prosenttiin, mikä aiheuttaisi valtiolle noin 2 miljardin tulomenetys.

 

Nämä veromuutokset eivät kyllä ole tapahtuneet itsestään, vaan ovat poliitikkojen tekemien päätösten ansiota. 

 

Yleisradio julkaisi 13.4.2024 jutun otsikolla

 

Suomen talous on ollut miinuksella 15 vuotta – mistä julkisen talouden ahdinko oikein johtuu?

 

Julkisen talouden ahdinko johtuu yksinkertaisesti siitä että 15 vuotta sitten saavuttiin pisteeseen, jossa veroja alettiin alentaa liika. Siitä huolimatta verojen alentamista on jatkettu.

 

Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander laski viime vuoden alkupuoliskolla (helmikuussa 2023), että julkisen talouden tulot olisivat voineet olla vuonna 2023 jopa kahdeksan miljardia suuremmat, jos verotus olisi säilynyt vuoden 2016 tasolla.

 

Muistuuko mieleen mikä puolue on koko ajan hokenut ettei verotusaste saa nousta?

 

Jos yhteisövero olisi vuoden 1970 tasolla niin valtion tulot voisivat olla noin 9000 miljoona suuremmat. Yritystuet ovat suuruusluokkaa 4000 miljoona.  Yhteensä 13000 miljoonaa, mikä lienee valtion vaje noin suurin piirtein tällä hetkellä.

Päättäjillä on ratkaisu käsissään. Rohkeus tehdä oikeita päätöksiä puuttuu. Varsinkin Petteri Orpon hallituksessa.

ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu