Vatsaväänteitä verotuksesta

Joskus ihmisillä on ydinuskomus jostakin asiasta, joka on hyvin voimakas. Kun heille esittää todisteita/faktoja, jotka toimivat tätä uskomusta vastaan, se on heille mahdotonta hyväksyä. Se nimittäin kehittäisi tuntemuksia, jotka ovat äärimmäisen epämiellyttäviä. Tätä kutsutaan kognitiviseksi dissonansiksi.

Koska on niin tärkeä suojella sitä omaa ydinuskomustaan, selitellään, jätetään kokonaan huomioimatta, ja jopa kiistetään kaikkea sellaista joka ei sovi yhteen sen oman ydinuskomuksen kanssa.

 

Varsinkin tuloveroista puhuminen aiheuttaa ilmeisesti pahan kognitiivisen dissonansin. Siksi sitä ei edes voi mainita tuloverona. Sen sijaan on keksitty sanat “työvero” ja “työn verotus”. Kumpikaan termi ei ole mainittu missään suomalaisessa laissa. Voisi jopa väittää että näiden termien käyttäminen voidaan katsoa olevan eduskunnan tahdon vastaista.

 

Meillä on nykyään hyvinkin samanlaisia ongelmia kuin Yhdysvalloissa. Ja niitä samanlaisia ongelmia, joita meillä ei vielä ole, olemme pikku hiljaa saamassa. Kannattaa siis seurata miten asiat kehittyvät ja ovat kehittyneet Yhdysvalloissa. Että tietää mitä mahdollisesti on tulossa.

 

“Tässä periaatteeni: Veroja on kannettava maksukyvyn mukaan. Se on ainoa Amerikkalainen periaate.” — Presidentti Franklin Delano Roosevelt (Worcester, Massachusetts, lokakuussa 1936)

 

“Verojen maksaminen on isänmaallinen teko” – Joe Biden.

 

Meillä

 

  • Valtakunnan tiestö rapistuu kovaa vauhtia.

 

Yle uutisoi 25.4.2022: “Tiet ovat niin huonossa kunnossa, että auto voi hajota.”

 

Ehkä tämä on hullu ajatus, mutta jos olet iso yritys ja käytät maanteitä ja siltoja ja muita maamme infrastruktuurin osasia, niin ehkä voisit osallistua näiden rahoittamiseen meidän muiden kanssa?

 

  • Puolustukseen tarvitaan lisää rahaa.

 

  • Terveydenhuoltoon tarvitaan lisää rahaa.

 

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat meidän palkkasotilaat, jos ja kun joudumme biologisen sodankäynnin kohteeksi. Kuten viime aikoina on tapahtunut koronan yhteydessä.

 

Vaarana on, että saamme rahoituksen puuttuessa, amerikkalainen terveydenhuolto, joka on olemassa vain rahakkaille. Muut saavat sitä terveydenhuoltoa, johon heillä on varaa. Ja jollei ole varaa, niin joutuvat olemaan kokonaan ilman.

 

  • Oikeuslaitos tarvitsisi lisää rahaa.

 

Suomi ei ole enää oikeusvaltio, totesi Helsingin käräjäoikeuden silloinen laamaanni, Eero Takkunen, Helsingin Sanomille jo 4.5.2009. ”Suomi pitää itseään oikeusvaltiona, mutta kyllä nämä ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut osoittavat ihan muuta. Eihän se ole oikeusturvaa, että ollaan löysässä hirressä seitsemän, kahdeksan vuotta”, Takkunen toteaa.

 

  • Poliisi tarvitsisi lisää rahaa, osana oikeuslaitosta.

 

Poliisilla on nykyään lähes tapana jättää rikosilmoituksia tutkimatta, jos arvioidaan että niiden tutkiminen maksaa liikaa. On väitetty että jopa 80% kaikista rikosilmoituksista nykyään jätetään tutkimatta. Jos rikoksen tekijällä on käytettävissään riittävästi resursseja on todennäköistä että rikoksen tutkiminen ei edes aloiteta. Kuten kun keskusrikospoliisi päätti olla tutkimatta Nordean rahanpesu-epäilyjä. KRP:n selitykset olivat suorastaan naurettavia. Mutta pitihan tietysti jotain keksiä.

 

Rikkaille ja valtaa omaaville saattaa rikos jopa kannattaa. Esimerkiksi veronkiertäjille tämä on tietysti mieluisaa.

 

Helsingin Sanomat kirjoitti 29.12.2018 jutun siitä miten poliisissa oli ohjeistettu jättää valtaosa rikosilmoituksista tutkimatta.

 

Iltalehden mukaan poliisi on koko maassa on saanut selvitettyä alle kahdeksan prosenttia sellaisista varkauksista ja niiden yrityksistä, joissa tekijä ei ole jäänyt suoraan kiinni.

 

Sitäpaitsi.

 

“Mitä hyötyä on poliisin saada rikolliset kiinni, jos asia ehtii vanhentua poliisin, syyttäjän tai tuomarin pöydälle kasaantuneen juttusuman takia? Oikeuden toteutuminen ei ole pelkästään poliisien työn tulosta, vaan oikeusvaltion ja kansalaisten turvallisuuden selkärankana toimii riittävästi sekä tasapainoisesti resursoitu rikosketju. Tämä rikosketju lähtee liikkeelle poliisien ruohonjuuritason työskentelystä, ja kulkee syyttäjän kautta tuomioistuinlaitokseen”. (Pihla Keto-Huovinen, Kansanedustaja, Kokoomus)

 

Niin no. Olen joskus aikaisemminkin todennut ettei Kokoomuksessa täysin ymmärretä oman veropolitiikan vaikutuksia. Muuten olen tuosta Keto-Huovisen kanssa samaa mieltä.

 

Rikosilmoituksen tekeminen tässä maassa nykyään on todennäköisimmin ajan haaskausta. Aika on resurssi. Näin ollen voisi myös sanoa että rikosilmoituksen tekeminen tässä maassa on resurssin haaskausta.

 

Dwight D. Eisenhower oli Yhdysvaltojen presidenttinä vuosina 1953-1961 Hän edusti republikaaneja. Hänen aikanaan yhtiöiden tuloveroprosentti Yhdysvalloissa oli yli 50%.

 

Eisenhower perusteli sen näin:

 

“Korkeat yhtiöveroasteet kannustavat suuryrityksiä käyttämään rahaa esimerkiksi uusiin toimipaikkoihin, henkilöstön palkkauksiin, uusiin laitteisiin sekä tuotetutkimukseen ja -kehitykseen, joiden kustannukset vähennetään verotettavista tuloista. Toisin sanoen, on parempi käyttää suurin osa tuloista laajentumiseen kuin kerätä se ja maksaa valtiolle yli 50% siitä. Se ei ole kommunismia, se on vastuullista taloutta.”

 

Vuosina 1950-1960 Yhdysvaltojen talous kasvoi keskimäärin 3,9% vuodessa. Vuosina 2000-2010, jolloin yhtiöveroaste oli vain 35%, talous kasvoi enää keskimäärin 1,8% vuodessa.

 

Meillä yhtiöiden tuloveroprosentti vuonna 1970 oli 43%. Vuosina 2000-2004 se oli 29%. Vuosina 2005-2011 se oli 26%. Vuosina 2012-2013 se oli 24,5. Ja vuodesta 2014 se on ollut 20%. Vuonna 2017 yhteisöveron tuotto oli 6127 miljoonaa euroa. Siitä on helppo laskea että verotettiin 30635 miljoonaa euroa. Jos siitä olisi maksettu veroa vuoden 1970 tasolla, valtion kassaan olisi kilahtanut 13173 miljoonaa euroa, eli runsaat 7000 miljoonaa euroa enemmän.

 

Suomen Asetuskokoelmassa julkaistaan vuosittain seuraavan vuoden tuloverotaulukko. Vuoden 1970 verotaulukko löytyy vuoden 1969 Suomen Asetuskokoelmista. Siitä käy ilmi että korkeimmat veroprosentit vuonna 1970 olivat 51-53%. Jos verotettavat tulot ylittivät 200000 vuodessa.

 

Viimeisten vuosien tuloverotaulukko löytyy netistä.

 

Nyt tietysti joku miettii että olihan meillä vuonna 1970 markkoja eikä euroja. Ei haittaa. Vaihdetaan mk pois ja laitetaan tillalle €. Itse asiassa siinä ei tarvitsisi olla valuutan merkintää ollenkaan. Verotaulukko on nimittäin yksinkertaisesti vain matemaattinen väline.

 

Iltasanomat julkaisi marraskuussa 2021 900 hyvätuloisimman verotiedot vuodelta 2020. Hiukan myöhemmin Helsingin Sanomat julkaisi niitä hiukan lisää. Yhdistämällä nämä tiedot ja tuplasti esiintyvien poistamisen jälkeen, sekä rajaamalla pois ne, joiden verotettavat tulot jäivät alle 200000 vuodessa, sain kokoon 964 veronmaksajan verotiedot.

 

Mutta siinä ei ole kaikki hyvätuloiset. Runsaat 2600 eivät halunneet verotustietojaan julkisuuteen. Voisi sanoa että eivät halua esiintyä isänmaallisina. Sillä eittämättä Joe Biden on oikeassa. Verojen maksaminen ON isänmaallinen teko. Varsinkin näinä päivinä, kun maan puolustusta kaipaa vahvistusta.  Puhumattakaan tiestöstä ja muusta infrastruktuurista, oikeusvaltiosta ja sairaanhuollosta.

 

Joka tapauksessa. Nämä tiedossa olevat hyvätuloiset yhteensä olisivat vuonna 1970 maksaneet 289-324 miljoonaa enemmän veroja kuin mitä maksoivat vuonna 2020.  Se on kuitenkin lähinnä pelkkä kahvirahaa verrattuna yritysten saamiin veronalennuksiin.

 

+2
ingmarforne
Sosialidemokraatit Kemiönsaari

Humanististen tieteiden kandidaatti. Aidon oikeudenmukaisuuden toisinajattelija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu