Ei mitään uutta odotettavissa Kelan tulkkauspalveluihin

 

Ministeri Krista Kiuru vastasi 2.1.2023 kansanedustaja Ari Koposen kirjalliseen kysymykseen (KKV 634/2022) koskien kuulovammaisten ja kuurojen tulkkauspalvelujen ongelmia ja aikooko hallitus kehittää Kelan tulkkauspalvelujen toimivuutta.

Kiuru vetosi vastauksessaan keskeneräiseen palvelurakenteen kehittämiseen ja Kelaa koskevaa hallinnon toimivuuden tarkastelua. Tällä hallituskaudella tuskin on mitään odotettavissa. Herää kysymys kuinka pitkään mainitut asiat ovat olleet keskeneräisiä tai selvittelyssä?

Ministerin vastaus ei saanut Facebook keskusteluryhmissä iloista vastaanottoa, eikä sen nähdä olennaisesti tuovan mitään uutta, saatikka antavan mitään suuntaviivoja Kelan tulkkauspalvelujen kehittämiselle. Vastausta pidettiin märkänä rättinä kuulovammaisten ja kuurojen naamalle, eikä siinä oikeastaan tullut mitään uutta asiaan liittyen. Kelan tulkkauspalvelujen ongelmista on keskusteluryhmissä puhuttu vuosikausia ja jokaisen kilpailutuskierroksen jälkeen tilanne on oikeasti mennyt vain huonompaan suuntaan.

Kirjoitustulkkauksen puolella viimeisimmän kilpailutuksen jälkeen Uudellamaalla on käytettävissä 16 suomenkielistä kirjoitustulkkia. Jos satut olemaan äidinkieleltäsi ruotsia puhuva, sinulla on yksi tulkki. Nopeasti laskettuna kun otin tästä oman tulkkien työllistämisen pois, ei muille resurssia ole juurikaan jäljellä, huomioiden lomat, sairastumiset yms.

Vähän on ministerin vastauksen perusteella odotettavissa kuulovammaisten ja kuurojen palvelujen kehittämisen osalta jatkossa. Edelleen jatkamme tulkkien metsästämistä Facebook keskusteluryhmissä.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu