Meillä on Suomessa varaa kohdella kaikkia ihmisarvoisesti

Maanantain Yleisradion MOT-ohjelma maalasi synkän kuvan kehitysvammaisten laitoshoidosta ja heidän arkeen liittyvistä rajoituksista, jotka näyttää asetetun pitkälti hoidon tai koulun huonosti organisoidun toiminnan vuoksi sekä liian suurten hoitoyksiköiden seurauksena. Voin suorastaan pahoin ohjelmaa katsoessani.

Meillä on Suomessa varaa kohdella kaikkia ihmisarvoisesti ikään, vammaan tai sairauteen katsomatta.

On selvää että esiin nostettiin vaikeimmat tapaukset, mutta olen sitä mieltä että vaikka kuinka ihminen olisi kehitysvammainen tai ikääntynyt, hän osaa itse päättää asioistaan. Hän tarvitsee siihen tukea, mutta päätöksen hän yleensä kykenee tekemään.

Mikä on valvovan viranomaisen tai palvelun ostaneen kunnan rooli? Miten huonon hoivan tai jopa väkivaltaisten toimenpiteiden kohde kykenee valittamaan kohtelustaan, kun me parempiosaiset emme aina saa edes Kelan lakisääteisiä tulkkipalveluja?

Usein vedotaan rahaan ja kuinka hoiva on kallista. Se varmasti on, mutta hoivaa voi toteuttaa monella eri tavalla eikä aina pienet arkea parantavat asiat ole lopulta kalliita. Tarvitsemme parempaa johtajuutta, parempaa palvelujen hankintaosaamista sekä inhimillisyyttä sote-palveluihin.

Sitä varten minä olen ehdolla aluevaaleissa.

 

Inka Kolhinoja
Liike Nyt aluevaaliehdokas, Vantaa-Kerava hyvinvointialue

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu