Miksi kuulovammaisten ääni ei kuulu?

Kela järjestää kuulovammaisten tulkkauspalvelut kilpailuttamalla tulkkipalveluntuottajat sekä välittämällä tulkkeja tulkkiin oikeutetuille kuulovammaisille sekä kuuroille.

Tulkki toimii sekä viittomakielellä että tekstitulkkauksen avulla.
Jo aiemmin tulkin saamisessa on ollut toistuvia ongelmia ja tulkkeja ovat kuulovammaiset ja kuurot itse huudelleet FB ryhmien kautta, kun Kelan tulkkivälitys ei ole kyennyt tulkkia järjestämään.

Ryhmän kautta asiakkaat itse hoitavat samaa tehtävää, joka kuuluisi Kelan hoitaa, mutta jota Kelan tulkkivälitys ei kykene hoitamaan.

Palveluntuottajat on taas kilpailutettu ja katsomalla palveluntuottajien määrää, on täysin selvää, ettei tulkkien saatavuus tule parantumaan. Päinvastoin.

Itse käyttämiäni suomenkielisiä kirjoitustulkkeja olisi Uudellamaalla tarjolla 16 henkilöä. Kun lasketaan matkat tulkkauspaikalle sekä se tosiasia, että kokouksissa paikalla on kaksi tulkkia, tekevät tulkit töitä ilmeisesti ympäri vuorokauden? Katsomalla FB ryhmän eri alueita, näkee että ongelma on suurin Uudellamaalla.

Käytännössä tulkin puuttuminen vaikuttaa säännöllisiin valmennuksiin, harrastuksiin, kokouksiin osallistumisiin sekä peruuttaa viranomaisasiointiin varattuja aikoja. Jos sovittu tulkki sairastuu edellisenä päivänä, on lähes varmaa, ettei sijaista ole mahdollista saada.

On ymmärrettävää että yhteiskunnan tarjoamien palvelujen kustannustasoa pitää seurata, mutta tässä tapauksessa on vaikea nähdä mitä lisäarvoa Kela tähän kokonaisuuteen tuo?

Asiakkaat etsivät tulkkinsa lähes aina itse, ilmoittavat Kelaan että mikä tulkki tulee mihin aikaan sekä tulkit avaavat varauskalenterinsa, jotta Kelan virkailija voi painaa yhtä nappia.

Kuulovammaiset ja kuurot alkavat olla todella kyllästyneitä tilanteeseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu