Uusi vammaispalvelulaki

Uusi vammaispalvelulaki ei vaikuta olevan Eduskunnassa kovinkaan tärkeä lakimuutos, huomioiden että lakia on tähän mennessä käsitelty yöllä ja perjantaina iltapäivällä.

Paikalla viime perjantaina iltapäivästä oli 4-5 kansanedustajaa ja puheenvuoroja käyttivät lähinnä ne, joilla on lain käsittelyn aikana ollut siihen huomautettavaa.

Aika noloa kuinka vähäinen kiinnostus lakimuutokseen käytännössä kansanedustajilla on, kun kuitenkin julkisuudessa on monikin sitä edistänyt tai vaatinut siihen muutoksia.

Asianosainen ministerikään ei ollut paikalla, vaikka hän on aktiivisesti vammaispiireissä ollut lakiesityksen tiimoilta esillä. Toivottavasti vammaiset ymmärtävät vaaleissa käyttää omaa ääntään viisaasti.

Lakimuutos ja sen valmistelu on ollut täynnä eripuraa vammaisjärjestöissä sekä vammaisten keskuudessa. Siinä asetetaan eri vammaryhmiä toisiaan vastaan ja hyvin toisensa tuntevat vammaisaktiivit ovat olleet tukkanuottasilla keskenään.

Lisäksi vammaisjärjestöillä on ollut omia intressejään, edunvalvontaa ja omaa liiketoimintaa, jolloin osa on ollut alkuperäistä lakimuutosta ajamassa ja osa sitä vastustanut.

Moni on herännyt tähän pitkään vireillä olleeseen lakimuutokseen matkan varrella, kun on käynyt selväksi että lakiesitykseen on lobattu monia ongelmallisia kohtia.

Lakiesitykseen liittyvä suurin kritiikki koskee ns. voimavararajaista, jolla todennäköisesti tullaan käytännössä rajaamaan palvelujen ulkopuolelle vammaisia, jotka eivät syystä tai toisesta itse pysty riittävästi päättämään hoidostaan tai tarvitsemistaan palveluista.

On selvää että vammaispalvelulakia piti muuttaa ja se tarvitsee muutoksia ajassa. Kuitenkaan näin ei lakihankkeita pitäisi edistää ja näin huonon valmistelun, laajan kritiikin ja käsittelyn yöaikaan jälkeen paras lopputulos olisi ollut lain raukeaminen vaaleihin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu