12 kk ennuste: Venäjä anneksoi juridisesti Valko-Venäjän, ja sotilaallisesti kolmasosan Ukrainasta
Eilinen blogini Vladimir Putinin Ukrainaa koskevista kannanotoista jäi aika vähälle huomiolle Puheenvuorossa. Putinin Ukraina-kirjelmä on jäänyt vieläkin vähemmälle huomiolle Suomen suurimmissa medioissa, joissa asiaa ei ole uutisoitu ehkä lainkaan. Tämä toinen blogi heti perään samasta aiheesta on minulta hyväsydäminen ele, jolla haluan antaa ihmisille mahdollisuuden ymmärtää, kuinka suuri merkitys Putinin julkaisemilla Ukraina-kannanotoilla saattaa olla Euroopan ja vähän Suomenkin kannalta.
Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta helmikuussa 2014, ja järjesti heti Krimin väestön keskuudessa kansanäänestyksen liittymisestä osaksi Venäjää, ja sitten Krim liitettiin Venäjän valtioon. Kaikki tämä vei aikaa yhteensä vain kolme viikkoa.
USA sekä Euroopan Unioni (ja Suomi sen mukana) protestoivat Krimin valtausta, ja asettivat Venäjälle talouspakotteita tapahtuneen johdosta. Se siitä. Nyt USA:n valkoisessa talossa istuu jo kolmas presidentti Krimin valtauksen jälkeen, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut Krimin suunnalla. Euroopan Unionin johtavat poliitikot pohtivat jo ääneen, että Krimiä koskevat talouspakotteet voitaisiin lopettaa, koska eivät ne mitään hyödytä kuitenkaan. Eivätkä hyödytäkään. Se tuli selväksi Putinin kirjelmässä kymmenen päivää sitten. Krim on vasta alkusoittoa. Lisää on luvassa. Venäjä haluaa enemmän alueita Ukrainasta. Itse asiassa koko Ukrainan, mutta tuskin nyt ihan lähiaikoina koko Ukrainaa.
https://www.opendemocracy.net/en/odr/could-partition-solve-ukraines-problems/
Jotkut ihan järjissään olevat ulkomaiset analyytikot pohtivat Ukrainan jakamista kahdeksi valtioksi jo vuonna 2010 (ks. linkki yllä), neljä vuotta ennen Maidanin värivallankumousta ja Krimin valtausta. Ukrainan väestö on jakautunut venäjänkielisiin ja ukrainankielisiin, ja presidentinvaalit käytiin tyypillisesti näiden kahden leirin välillä, siihen asti kunnes Maidanin tapahtumien jälkeen valtaan noussut ukrainankielinen hallinto sai tarpeekseen Venäjän vaikutusvallasta Ukrainassa, ja aloitti toimet joilla Venäjä-mielisten puolueiden ja poliitikkojen toiminta estetään jatkossa melkein kokonaan. Nyt ukrainankielisten voitto on takuuvarmaa Ukrainan valtakunnallisissa vaaleissa. Venäjä-mielisyyden ongelma on siivottu pois Kiovan poliittisista kabineteista, mutta kansan kahtia jakautuminen ei ole poistunut mihinkään. Se on pikemminkin vain lisääntynyt, kun Ukrainan venäjänkielinen väestö huomaa poliittisen vaikutusvaltansa kadonneen lähes kokonaan muutamassa vuodessa.
Vladimir Putinin kannanotto, että Ukrainan väestö on samaa kansaa Venäjän väestön kanssa, kaikuu tällä hetkellä kiinnostuneille korville venäjänkielisissä Ukrainan itä- ja eteläosissa, ja Putin tietää sen. Siksi hän julkaisi tuon kannanottonsa, valmistellakseen Ukrainan ja Venäjän väestön asenteita sille mitä tuleman pitää. Ennustan, että seuraavien 12 kk aikana Venäjä tulee valtaamaan lisää venäjänkielisiä alueita Ukrainasta, jonka jälkeen järjestetään taas välittömästi kansanäänestys alueiden liittymisestä Venäjään, jossa kyllä-vaihtoehto voittaa. Ja vieläpä ilman vaalivilppiä, kuten uskotaan käyneen myös Krimillä. Sitten USA ja EU asettavat taas pakotteita Venäjälle, odotellaan 10 vuotta, valkoisessa talossa vaihtuu presidentti pari kertaa, ja sitten onkin aika keskustella onko pakotteiden jatkamisessa enää järkeä, kun ne eivät kuitenkaan tehoa mitään.
Myös Valko-Venäjän valtio ehtii todennäköisesti päätyä Venäjän syliin seuraavien 12 kk aikana. Tässäkin on Euroopan Unionin ulkopoliittinen kerma ollut koolla moneen kertaan tukemassa Valko-Venäjän oppositiota. Pakotteita on asetettu diktaattori Lukashenkan lähipiirille. Mutta juna kulkee eri suuntaan kuin Euroopan Unionissa toivotaan. Seuraava pysäkki on Moskova. Putin valittelee, että Neuvostoliiton perustuslaissa oli ”aikapommi”, pykälä joka mahdollisti osavaltioiden eroavan omalla yksipuolisella päätöksellään. Putin tuskin tekee itse samaa virhettä, josta hän kritisoi Leniniä. Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto solmittaneen ensi vuonna juridisesti vahvemmalla otteella, siten että siitä ei enää irti pääse yksipuolisella ilmoituksella, kun Putin ja Lukashenka kastavat kynänsä musteeseen ja allekirjoittavat paperin. Valko-Venäjän äänekäs oppositio ja vapaa media täytyy kuitenkin vaientaa sitä ennen, ja salainen poliisi onkin ollut kiireisenä työn touhussa koko kevään.
https://yle.fi/uutiset/3-12032456
Kiirettä pitää Vladimir Putinilla seuraavat 12 kuukautta, jos nämä minun vaatimattomat ennusteeni toteutuvat. Ei rakenneta Roomaa yhdessä päivässä, kuten sanonta kuuluu, mutta Venäjä voi yrittää nousta tsaarin ajan loistoon yhdessä vuodessa. Yleis-venäläisen kansakunnan eksyneet heimot takaisin äiti-Venäjän syliin, Putinin Ukraina-kirjelmässä esitetyn maailmankuvan mukaisesti.
Suomessa ja Baltian maissa jotkut ovat huolestuneita Venäjän toimista Krimillä ja muualla Ukrainassa. Jos Venäjä voi vallata maa-alueita entisen Neuvostoliiton alueelta tuosta vain, eikä mikään muu valtio maailmassa nosta sormeakaan estääkseen sitä, voisiko sama tapahtua myös Suomessa tai Baltian maissa? Jos Putinin kunniasanaan on luottamista — jota moni tietysti epäilee, enkä sitä moiti — niin 13.7. julkaistu Putinin Ukraina-kirjelmä sanoo Venäjän kunnioittavan nykyisiä maantieteellisiä ja strategisia olosuhteita. (Tulkitsen tämän tarkoittavan mm. Baltian maiden NATO-jäsenyyttä, sekä Suomen jäsenyyttä Euroopan Unionissa ja asemaa osana länsimaiden yhteisöä.) Putin ei esitä kirjelmässään minkäänlaisia intohimoja hallita muita kansoja kuin yleis-venäläistä kansakuntaa, johon hänen mielestään lukeutuvat Venäjän lisäksi Valko-Venäjä ja Ukraina. Tämä on huono uutinen Ukrainan ja Valko-Venäjän länsi-mielisen nuorison haaveiden kannalta, mutta rauhoittava uutinen Suomen ja Baltian maiden kannalta, jotka eivät ole Putinin kunnianhimon kohteena olevaa yleis-venäläistä kansakuntaa.
Sellainen varoituksen sana Putinin kirjelmässä kuitenkin on, liittyen Suomessa joidenkin tahojen haaveilemaan NATO-jäsenyyteen, että Venäjän naapurivaltioiden sotilaallinen liittoutuminen ei ole Putinin mielestä täysin naapurivaltioiden omassa harkinnassa, vaan Venäjä saattaa ryhtyä tarpeelliseksi katsomiinsa toimenpiteisiin, jos se havaitsee ”uusien sotilaallisten uhkien” kehittyvän Venäjän naapurivaltioissa. Se on Putinin Ukraina-kirjelmän ainoa varoituksen sana, jolla voisi mahdollisesti olla jotain tekemistä Suomen valtion kanssa. Muilta osin Suomen asema näyttäytyy varsin vapaana ja turvattuna siinä maailmankuvassa, jonka Putin esitteli Venäjän ja Ukrainan väestölle kohdistetussa kirjelmässään 13.7.
Joku varmasti pohtii, mitä tekee maailman poliisi ja johtava valtio USA, jos ja kun Putinin Ukraina-kirjelmä on huomioitu myös valkoisessa talossa? (Euroopan Unionilta harva kai odottaa mitään konkreettisia toimia.) Todennäköinen vastaus on, että USA ei aio tehdä mitään muuta kuin asettaa taas lisää talouspakotteita Venäjälle joksikin aikaa. Maailmassa on monta epävarmaa asiaa, mutta yksi varmimmista asioista joihin voimme luottaa on se, että USA ja Venäjä eivät ammu laukaustakaan toisiaan kohti missään olosuhteissa. Turkki pudotti vahingossa Venäjän ilmavoimien koneen Syyrian sodan aikana, se menee Turkin huolimattomuuden piikkiin. USA on maailman huolellisin valtio suhteessa Venäjän armeijaan, eikä tule ampumaan Venäjän joukkoja kohti laukaustakaan edes vahingossa.
Voisiko Aleksander Lukashenka todellakin olla niin turhautunut/kyllästynyt/epätoivoinen/väsynyt, että hän antaisi valtakunnan käsistään pelkällä allekirjoituksella?
”… äänekäs oppositio ja vapaa media täytyy kuitenkin vaientaa sitä ennen…”, eikä siihen todellakaan riitä ennustelemasi 12 kuukauden ajanjakso.
Ja kolmasosa Ukrainasta, vieläpä ihan vanhan koulukunnan valloitussodalla tyyliin miehitys ja lipunnosto? Pinta-alana se merkitsisi n. 200 tuhannen neliökilometrin haltuunottoa, mikä Keski-Euroopan kartalle läntättynä kattaisi jotakuinkin Sveitsin, Itävallan, Slovakian ja Slovenian – Ukrainassa toki huomattavasti helpompana maastona.
Vladimir Putin käynnistelee presidenttikarriäärinsä viimeistä 15-vuotispätkää, joten aikaa ei varsinaisesti ole hukattavaksi, mutta hosumiseenkaan ei ole syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Rikon tässä kaikkien ennustaja-eukkojen, profeettojen ja horoskoopin laatijoiden kultaista sääntöä: älä sano liian selkeästi, mitä tapahtuu ja koska. Mutta ei se mitään, vaikka otankin riskin siitä, että minun havaitaan erehtyneen, jos nämä eivät toteudu. Se on minulle ihan OK vaikka olisin erehtyväinen.
Kansaa ei saa koskaan hiljennettyä kokonaan, mutta isossa kuvassa riittää kun hallituksen kritisoiminen laajalle yleisölle on tarpeeksi harvinaista, vaikeaa ja vaarallista kansalaisten mielestä.
Ukrainassa on se erityispiirre verrattuna normaaliin hyökkäyssotaan, että hyökättävän alueen väestö kannattaa jonkun verran laajasti hyökkääjää enemmän kuin oman valtionsa hallintoa. Ja Ukrainan armeija on täynnä Venäjän kätyreitä, jotka pystyvät sabotoimaan vastapuolen muutenkin heiveröistä puolustusta, ja siten minimoimaan miestappiot molemmilla puolilla sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olli Rehn paiski kädet savessa EU:n laajentumiskomissaarina Ukrainan alkaessa haaveilla EU:n jäsenyydestä. Kiovan parlamentti sääti ukrainan kielen ainoaksi viralliseksi. Donbassin venäjänkieliset maatuskat nostivat ylös plakaatteja ”Tahdomme omakielisen hallinnon”.
Ukrainan kautta Suomeen 1800-luvun aluissa asettunut pioneerihenkinen Hartwall esitteli Talouselämä-lehdessä vaihtavansa olutbusineksensä Suomesta viininviljelyyn EU-Ukrainassa ja Krimillä.
Putin otti Krimin. Presidentti Niinistö kävi usemmankin kerran Moskovassa karhun pesällä sovittelemassa, niin mitä?
Suomen Pankin ”paita ja peppu” -parin Olli Rehn on kansan suosikki presidentiksi, kertoo Ilta-Sanomat.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistö kävi sovitelemassa Putinin kanssa ennen kaikkea anteeksipyytelevästi sitä, että Suomi osallistui Venäjän vastaiseen pakotteiden rintamaan, ja eihän tästä nyt koidu Suomelle mitään suurempaa kostoa, Finnair saa pitää etuoikeutensa Venäjän ylilentoihin ja niin edelleen, ja voisimmeko sopia asian jotenkin pehmeästi, kuitenkin niin että julkisesti Suomi näyttäytyy yhtenäisenä osana läntistä Venäjän vastaista rintamaa?
Ilmoita asiaton viesti
Niinistöltä tuskin kyseltiin kun lyötiin Hartwallin sijoituskansio kainaloon ja Moskovan liput taskuun, sen enempää kuin siirrettäsessä Katri Makkonen hänen byroosta Milttoniin.
Tänään otsikoissa loistava Renny Harlin kasvoi kotonaan upseerikunnan ilmapiiriin, samoin YLE:n Italia-tuntija Ella Kanninen. Kokoomuksen nouseva tähti Elina Valtosen isä toimi Pääesikunnan tiedotustiimissa, kuten HS:n Elina Kervisen ja monen muun lehdistön otsikoiden kirjoittajan. HS:n päätoimittaja Kaius Niemen isä eläköityi PLM:n hankintaosaston johtajan virasta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis tuo hyökkäämättömyys on voimassa vain jos myös toinen osapuoli kunnioittaa sitä. Ei toki koske tilannetta jossa Venäjä hyökkäisi NATO-valtion alueelle isommin kuin mitä vähän on räjäytellyt asevarastoja itäisen Euroopan NATO-maissa viime vuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai tehdään riskiarvio. Ohjukset on koko ajan tähdättynä valikoituihin kohteisiin, ja vastapuolen toimintaa tarkkaillaan koko ajan, 60/60/24/7/365. Molemmilla osapuolilla. Ja se on juuri syynä siihen, että vastapuolta kohti ei ammuta vahingossakaan edes yhtä laukausta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei USA eikä EU ota mitään riskejä Albanian itsenäisyyden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen takia melko epätodennäköisesti. Riskitöntä aseapua voisi kyllä antaa. Baltian maiden takia jo paljon todennäköisemmin, koska ne ovat NATOn jäseniä, ja se johtaisi NATOn eksistentiaaliseen kriisiin, jos muut NATOn jäsenet huomaisivat että niitä kuuluisia turvatakuita ei saakaan jos joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Vaikka ne turvatakuut ovat syy jäsenyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Juu kyllä siinä saatettaisiin nähdä perinteinen isojen herrojen neuvottelu, jossa asianosainen valtio on kokonaan neuvottelun ulkopuolella, ja sitten vain sovitaan jotain kyseisten suurvaltojen edun näkökulmasta, ja asianosaisen valtion etu on vain kuriositeetti. Blogisti Järvinen spekuloikin tällä skenaariolla, kirjoitti kokonaisen blogin aiheesta mitä jos Venäjä miehittäisi Baltian, ja hänen johtopäätöksensä oli että Venäjää vastaan hyökättäisiin taloussaarrolla, ei aseilla.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Ja sen taloussaarron lopputulemana Venäjä auttamatta hävisi lopulta sen modernin ”kolmannen maailmansodan” ja joutui luopumaan niistä Baltian maista – ja vähän muustakin, taisi Suomikin saada Karjalan takaisin. Kaikkea sitä keksii, kun oikein pirusti fundeerailee.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa skenaario, jossa minä haaveksin Karjalaa takaisin, olisi diili jossa suomensukuisille kansoille tarjotaan kotimaata Karjalan suunnalta, ja siitä tehdään suomalais-ugrilaisten kansojen liittovaltio jonka emovaltio on Suomi. Ei oikein keksi muuta syytä, miksi Venäjä antaisi tuumaakaan maitaan pois, kuin Venäjän alueella olevan ei-venäläisen kansan itsenäistyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi äärimmäisen typerä sabotoida tuo juuri maaliin menossa oleva Nord Stream 2 diili minkäänlaisella sotilaallisella liikehdinnällä Ukrainassa. Veikkaan, että ennustuksesi ei pidä lainkaan paikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Olettaisin olevani samalla kannalla. Venäjän ukaasi Ukrainalle siitä, että punainen viiva menee Nato-jäsenyydessä viittaa siihen, että Venäjä on luopumassa Ukrainasta. Samalla USA ja Saksa pääsivät sopuun NS2-pakoteuhan poistamisesta. NS2:n toteutumisella ja Ukrainan tilanteella ratkeamisella on kaiken aikaa ollut keskinäisriippuvuus.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuutta ei voi tietää. Sitä voi vain arvioida. Nyt kun mainitset kaasun, niin Ukrainan kaasu- ja ehkä öljyputkienkin eteläisin haara Odessaan voisi jäädä kokonaan Venäjän haltuun, jos Putin rymistelisi sisään isolla vaihteella koko venäjänkieliselle alueelle.
Ilmoita asiaton viesti
”Tulevaisuutta ei voi tietää. Sitä voi vain arvioida.”
Nimenomaan. Sinun arviosi on mielästäni väärin. Miksi ihmeessä Putin sabotoisi juuri varmistamansa Nord Stream 2 diilin rynnimällä sotilaallisesti Ukrainaan. Tuon diilin katsotaan olevan erinomainen Venäjälle ja heikentävän Ukrainaa. Olisi äärimmäisen typerää rynniä nyt nopealla aikataululla Ukrainaan, siinä ei olisi poliittisesti muuta kuin hävittävää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vedonlyönti ei olisi laitonta, voisin lyödä oluen vetoa tästä asiasta. Siinä on kyllä näkökohtia suuntaan ja toiseen, mutta niin oli Krimin valtauksessakin. Venäjän suurvalta-aseman tulevaisuus on turvatumpi hallitsemalla ”omaa yleis-venäläistä kansakuntaa” kuin hallitsemalla vieraita kansoja, joilla on taipumusta pyrkiä itsenäistymään jossain vaiheessa. Tarina yhtenäisestä yleis-venäläisestä kansakunnasta on Venäjän vahvin kortti säilyä suurvaltana pitkälle tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kauniita ajatuksia mutta kyllä Putin on sen verran pragmaattinen ettei lähde vuoden sisään sotatoimiin Ukrainaa vastaan. Siinä ei olisi järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Aika näyttää. Kello tikittää minua vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nord Streamhän alkaa olla valmis, joten sen jälkeen sen onnistumisesta ei ole enää mitään huolta. Sitten Putin voi taas tehdä mitä lystää. Ja jos se heikentää Ukrainaa, niin sitä suuremmalla varmuudella Ukraina on ennemmin tai myöhemmin Venäjän hampaissa. Eihän Ukrainan heikentämisestä olisi mitään iloa, jos ei sitä heikentämistä hyödynnettäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea kuvitella tilannetta, jossa Euroopassa ja Yhdysvalloissa ei toimittaisi, jos Venäjä kovinkaan pian NS2:n käyttöönoton jälkeen rynnisi Ukrainaan. Ukrainassa voi kyllä tulla liikehdintään mutta ei varmasti vuoden sisään.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä paljon puhutussa Nord Streamissakin on tietysti se hauska puoli, että se on vain putki – jonka voi vaikka sulkea, jos siltä tuntuu ja aihetta ilmenee.
Jos Venäjä haluaisi sen joskus jostain syystä sulkea, se voisi sen tietenkin tehdä, mutta sitten jäävät nekin vähät kaasurahat tienaamatta. Jos taas EU näkisi hyväksi sulkea sen, niin nesteytettyä LNG-kaasua saa kyllä pienellä viipeellä ihan laivoilla mistä vain. Big deal.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Ukrainassa on joka oligarkkeja kiinnostaisi?
Ilmoita asiaton viesti
Tsaari on tsaari sen takia, että sillä on paljon alamaisia ja suuret maa-alueet. Vieraiden kansojen hallitsemiseen perustuva Venäjän suurvalta-asema on osoittautunut ongelmalliseksi, eikä sille voi ennustaa kovin varmaa ja pitkää tulevaisuutta. Niinsanotun ”oman yhtenäisen kansan” hallitseminen on vakaampi projekti. Kunhan siihen ”omaan yhtenäiseen kansaan” saadaan haalittua mahdollisimman paljon osallisia.
Ilmoita asiaton viesti
Voi voi. Kai tässä nyt pitää jotain sanoa, kun blogisti jo valittelee keskustelun puutetta. On se muuten mukavaa, että täällä Puheenvuorossa on myös huonoja ennustajia, ihan noin niin kuin meikäläisenkin vastapainoksi. Kurjaa, että ei voida lyödä rahasta vetoa, kun olemme siihen kumpikin liian köyhiä. Voittaja ei rikastu miksikään.
Olet nyt jo kohtalaisen oikeassa ymmärryksessäsi, että gospodin Putler näkee varmaan ainakin joka toinen yö ihanaa unta tulevasta ”yleisvenäläisestä kansakunnasta”. (Johon siis eivät EU – tai Nato -maat ymmärrettävistä syistä sisälly.) Todellisuudessa mitkään Putlerin ihmeelliset ”kirjelmät” sinne tai tänne eivät suuria merkitse. Jonkun Valko-Venäjän liittäminen Venäjään lopullisesti on koko lailla se ja sama, niin kauan ovat jo olleet ihmeellisessä valtioliitossaan. Tapahtuuko niin jossain vaiheessa, se nyt jää nähtäväksi. Who cares?
Jos jätetään maailmanpolitiikan ja talouspolitiikan realiteetit tykkänään huomiotta ja keskitytään vain sotilaallisiin asioihin ja voimasuhteisiin, niin pakko nyt sen verran huomauttaa, että Ukrainan puolustusvoimat eivät ole (enää) mitenkään erityisen ”heiveröiset”. (No, sinähän nyt tykkäät elää menneisyydessä, joten lienee ihan ymmärrettävää, että uskot noinkin asioiden olevan…) Todellisuudessa Putlerin on jo vähän huonoa lähteä ”rymistelemään isolla vaihteella” esim. vaikka Odessaan asti, vaikka kuinka haluaisit siitä unelmoida. Miksi muuten edes haluat unelmoida tällaisia ihmeellisiä asioita? Milloin valloittaa mahtava Venäjä Kuusamon tai vaihtoehtoisesti peräti ”kolmanneksen koko Ukrainasta”.
Siis ihan vain vertailun vuoksi: Ukrainan koko asevoimien vahvuus on nykyään jo noin 200.000 miestä. Vastaan Venäjän liki miljoona-armeija, josta maavoimien osuus vaatimattomat 280.000 miestä. Melkoista rymistelyä olisi tiedossa, jos sinun ja Putlerin yhteinen unelma lähtisi tästä vuodenkin sisällä toteutumaan!
Vielä sananen tästä tsaarin alamaisten suuresta määrästä unelmoinnista: The Lancet -julkaisussa oli hauskoja arvioita eri maailman valtioiden väkiluvun kääntymisestä laskuun tällä vuosisadalla. Otetaan sieltä vaikka se iihhana ja mahtava Venäjä esimerkiksi: väkiluku 146,2 miljoonaa vuonna 2017, 106,5 miljoonaa vuonna 2100. No mitäs, ukkoutuvien kansakuntien suurvaltahaaveista unelmointi on tietysti ihan hellyttävää. Ja täysin sallittua.
Post skriptum: Eikös se ollut Turkki, joka sen venäläishävittäjän (puoli)vahingossa pudotti siellä Syyriassa eikä Israel?
Ilmoita asiaton viesti
Jos maltat odottaa 12 kuukautta (et malttanut, vaan aloitit heti), saat bragging rights eli oikeudet rehvastella, että et ole huonoin ennustaja näillä seuduilla.
Se Israelin tapaus olikin vähän erilainen kuin muistelin vapaasti. Niin erilainen, että taidanpa vaihtaa artikkeliin tilalle Turkin, jotta esimerkki on totuudenmukainen.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9d302f8f-c4c8-41bc-bafd-8ac0b49d7074
Ilmoita asiaton viesti
Veijo, jos luet tämän, antaisitko jo Mittlerille tunnustusta ennustuskyvyistä?
Ilmoita asiaton viesti
Ai joku lueskelee vielä näitä antiikin aikaisiakin juttuja? Juu, en anna ystävälleni Ionille tunnustusta, koska hänen ennustuksissaanhan mahtava Venäjä todellakin vain ”laittaa ison vaihteen päälle ja rymistelee kerralla Odessaan asti”. Eihän hänkään osannut pahimmissa painajaisissaankaan kuvitella, että Putler menisi ryssimään koko sodan niinkin perinpohjaisesti kuin on ryssinyt.
Jo kuukausimääriä on jossain pöydännurkalla pölyttynyt puolivalmiiksi hahmoteltu blogikirjoitukseni otsikolla ”Oikeassa ja väärässä olemisesta (Venäjä, Ukraina, Suomi, Ruotsi ja Nato)”. Yritän tässä koko ajan ryhdistäytyä ja ryhtyä taas kirjoittelemaan. On vaan vähän nihkeää, koska fakki-idiootti meikäläisen maailma on ollut suurin piirtein toukokuusta asti valmis. (Tarkoitan tietysti Natoa.)
No, pysy kanavalla. Kyllä se tästä.
Ilmoita asiaton viesti
En muuten lueskelisi, mutta tähän oli viite eilisessä (vai oliko toissapäiväisessä) jutussa. Jos ei Ion nyt ihan prikulleen oikeaan osunutkaan, olisi minusta reilua myöntää, että hänen ennustuksensa oli lähempänä kuin jonkun järkevän Jussin tai Veijon. Jussi sen muuten jo myönsikin, mistä pisteet hänelle.
Ilmoita asiaton viesti
Järkevä Veijo tunnustaa ihan kohta (kunhan nyt saan aikaiseksi) oikein pitkän blogikirjoituksen verran olleensa turkasen väärässä. Malta nyt vain pieni hetki.
Hyökkäystä oikein ennustaneillakin oli muuten se paha vika, että he odottivat sen sujuvan kuin tanssi. Ja että maailma ei reagoisi mahtavan Venäjän imperiumin luomiseen mitenkään. Ainakaan hyökkäyksen seurauksiin ei koskaan, muistaakseni, mennyt kukaan koskaan sanallakaan. Minusta sekin on sentään osittaista väärässä olemista. Muista antaa pisteet sitten minullekin, kunhan pääsen tätä problematiikkaa oikein itsekriittisesti ruotimaan!
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kukaan ei ennustanut tarkalleen oikein, mikä onkin inhimillistä. Pisteet sinulle siitä, että Ionia paremmin osasit arvioida Ukrainan puolustuksen vahvuuden.
Viestiketjussa kiinnitti huomiota, että Kangasluoma varsin järkevästi totesi, että Putinin ei olisi mitään järkeä lähteä hyökkimään, mutta että järkevyyteen luottava järki osoittautui kyvyttömäksi ennustamaan järjettömyyden voimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla, että tulit lukeneeksikin 7.12.2021 kirjoittamani 1667 sanan blogin otsikolla ”Venäjä ja Ukraina: hyökkäys miljoona-armeijaa vastaan. Oikeasti?!” (Löytyy ihan nimelläni blogiarkistosta, jos on mennyt ohi.)
Sieltä se näkyy miten karmean väärässä meikäläinen, parantumaton rauhan mies, oli. Mutta ihan yhtä väärässä oli myös Venäjän sotilastiedustelu, jonka olisi sentään pitänyt olla oikeammassa kuin mitä oli. Ja nyt tulee sitten ns. turlpaan oikein isän kädestä. Mitäs läksivät?
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti blogistin fantasiat ovat löysää painajaista. Sitä vastoin minä kuulin, että Ukraina aikoo saada Krimin tänä vuonna takaisin itselleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro lisää, miten se tapahtuisi, ja mikä taho uskoo että se voisi onnistua.
Ilmoita asiaton viesti