12 kk ennuste: Venäjä anneksoi juridisesti Valko-Venäjän, ja sotilaallisesti kolmasosan Ukrainasta

Eilinen blogini Vladimir Putinin Ukrainaa koskevista kannanotoista jäi aika vähälle huomiolle Puheenvuorossa. Putinin Ukraina-kirjelmä on jäänyt vieläkin vähemmälle huomiolle Suomen suurimmissa medioissa, joissa asiaa ei ole uutisoitu ehkä lainkaan. Tämä toinen blogi heti perään samasta aiheesta on minulta hyväsydäminen ele, jolla haluan antaa ihmisille mahdollisuuden ymmärtää, kuinka suuri merkitys Putinin julkaisemilla Ukraina-kannanotoilla saattaa olla Euroopan ja vähän Suomenkin kannalta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/putinin-kirjelma-13-7-venaja-ja-ukraina-ovat-samaa-kansaa/

Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta helmikuussa 2014, ja järjesti heti Krimin väestön keskuudessa kansanäänestyksen liittymisestä osaksi Venäjää, ja sitten Krim liitettiin Venäjän valtioon. Kaikki tämä vei aikaa yhteensä vain kolme viikkoa.

USA sekä Euroopan Unioni (ja Suomi sen mukana) protestoivat Krimin valtausta, ja asettivat Venäjälle talouspakotteita tapahtuneen johdosta. Se siitä. Nyt USA:n valkoisessa talossa istuu jo kolmas presidentti Krimin valtauksen jälkeen, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut Krimin suunnalla. Euroopan Unionin johtavat poliitikot pohtivat jo ääneen, että Krimiä koskevat talouspakotteet voitaisiin lopettaa, koska eivät ne mitään hyödytä kuitenkaan. Eivätkä hyödytäkään. Se tuli selväksi Putinin kirjelmässä kymmenen päivää sitten. Krim on vasta alkusoittoa. Lisää on luvassa. Venäjä haluaa enemmän alueita Ukrainasta. Itse asiassa koko Ukrainan, mutta tuskin nyt ihan lähiaikoina koko Ukrainaa.

https://www.opendemocracy.net/en/odr/could-partition-solve-ukraines-problems/

Jotkut ihan järjissään olevat ulkomaiset analyytikot pohtivat Ukrainan jakamista kahdeksi valtioksi jo vuonna 2010 (ks. linkki yllä), neljä vuotta ennen Maidanin värivallankumousta ja Krimin valtausta. Ukrainan väestö on jakautunut venäjänkielisiin ja ukrainankielisiin, ja presidentinvaalit käytiin tyypillisesti näiden kahden leirin välillä, siihen asti kunnes Maidanin tapahtumien jälkeen valtaan noussut ukrainankielinen hallinto sai tarpeekseen Venäjän vaikutusvallasta Ukrainassa, ja aloitti toimet joilla Venäjä-mielisten puolueiden ja poliitikkojen toiminta estetään jatkossa melkein kokonaan. Nyt ukrainankielisten voitto on takuuvarmaa Ukrainan valtakunnallisissa vaaleissa. Venäjä-mielisyyden ongelma on siivottu pois Kiovan poliittisista kabineteista, mutta kansan kahtia jakautuminen ei ole poistunut mihinkään. Se on pikemminkin vain lisääntynyt, kun Ukrainan venäjänkielinen väestö huomaa poliittisen vaikutusvaltansa kadonneen lähes kokonaan muutamassa vuodessa.

Vladimir Putinin kannanotto, että Ukrainan väestö on samaa kansaa Venäjän väestön kanssa, kaikuu tällä hetkellä kiinnostuneille korville venäjänkielisissä Ukrainan itä- ja eteläosissa, ja Putin tietää sen. Siksi hän julkaisi tuon kannanottonsa, valmistellakseen Ukrainan ja Venäjän väestön asenteita sille mitä tuleman pitää. Ennustan, että seuraavien 12 kk aikana Venäjä tulee valtaamaan lisää venäjänkielisiä alueita Ukrainasta, jonka jälkeen järjestetään taas välittömästi kansanäänestys alueiden liittymisestä Venäjään, jossa kyllä-vaihtoehto voittaa. Ja vieläpä ilman vaalivilppiä, kuten uskotaan käyneen myös Krimillä. Sitten USA ja EU asettavat taas pakotteita Venäjälle, odotellaan 10 vuotta, valkoisessa talossa vaihtuu presidentti pari kertaa, ja sitten onkin aika keskustella onko pakotteiden jatkamisessa enää järkeä, kun ne eivät kuitenkaan tehoa mitään.

Myös Valko-Venäjän valtio ehtii todennäköisesti päätyä Venäjän syliin seuraavien 12 kk aikana. Tässäkin on Euroopan Unionin ulkopoliittinen kerma ollut koolla moneen kertaan tukemassa Valko-Venäjän oppositiota. Pakotteita on asetettu diktaattori Lukashenkan lähipiirille. Mutta juna kulkee eri suuntaan kuin Euroopan Unionissa toivotaan. Seuraava pysäkki on Moskova. Putin valittelee, että Neuvostoliiton perustuslaissa oli ”aikapommi”, pykälä joka mahdollisti osavaltioiden eroavan omalla yksipuolisella päätöksellään. Putin tuskin tekee itse samaa virhettä, josta hän kritisoi Leniniä. Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto solmittaneen ensi vuonna juridisesti vahvemmalla otteella, siten että siitä ei enää irti pääse yksipuolisella ilmoituksella, kun Putin ja Lukashenka kastavat kynänsä musteeseen ja allekirjoittavat paperin. Valko-Venäjän äänekäs oppositio ja vapaa media täytyy kuitenkin vaientaa sitä ennen, ja salainen poliisi onkin ollut kiireisenä työn touhussa koko kevään.

https://yle.fi/uutiset/3-12032456

Kiirettä pitää Vladimir Putinilla seuraavat 12 kuukautta, jos nämä minun vaatimattomat ennusteeni toteutuvat. Ei rakenneta Roomaa yhdessä päivässä, kuten sanonta kuuluu, mutta Venäjä voi yrittää nousta tsaarin ajan loistoon yhdessä vuodessa. Yleis-venäläisen kansakunnan eksyneet heimot takaisin äiti-Venäjän syliin, Putinin Ukraina-kirjelmässä esitetyn maailmankuvan mukaisesti.

Suomessa ja Baltian maissa jotkut ovat huolestuneita Venäjän toimista Krimillä ja muualla Ukrainassa. Jos Venäjä voi vallata maa-alueita entisen Neuvostoliiton alueelta tuosta vain, eikä mikään muu valtio maailmassa nosta sormeakaan estääkseen sitä, voisiko sama tapahtua myös Suomessa tai Baltian maissa? Jos Putinin kunniasanaan on luottamista — jota moni tietysti epäilee, enkä sitä moiti — niin 13.7. julkaistu Putinin Ukraina-kirjelmä sanoo Venäjän kunnioittavan nykyisiä maantieteellisiä ja strategisia olosuhteita. (Tulkitsen tämän tarkoittavan mm. Baltian maiden NATO-jäsenyyttä, sekä Suomen jäsenyyttä Euroopan Unionissa ja asemaa osana länsimaiden yhteisöä.) Putin ei esitä kirjelmässään minkäänlaisia intohimoja hallita muita kansoja kuin yleis-venäläistä kansakuntaa, johon hänen mielestään lukeutuvat Venäjän lisäksi Valko-Venäjä ja Ukraina. Tämä on huono uutinen Ukrainan ja Valko-Venäjän länsi-mielisen nuorison haaveiden kannalta, mutta rauhoittava uutinen Suomen ja Baltian maiden kannalta, jotka eivät ole Putinin kunnianhimon kohteena olevaa yleis-venäläistä kansakuntaa.

Sellainen varoituksen sana Putinin kirjelmässä kuitenkin on, liittyen Suomessa joidenkin tahojen haaveilemaan NATO-jäsenyyteen, että Venäjän naapurivaltioiden sotilaallinen liittoutuminen ei ole Putinin mielestä täysin naapurivaltioiden omassa harkinnassa, vaan Venäjä saattaa ryhtyä tarpeelliseksi katsomiinsa toimenpiteisiin, jos se havaitsee ”uusien sotilaallisten uhkien” kehittyvän Venäjän naapurivaltioissa. Se on Putinin Ukraina-kirjelmän ainoa varoituksen sana, jolla voisi mahdollisesti olla jotain tekemistä Suomen valtion kanssa. Muilta osin Suomen asema näyttäytyy varsin vapaana ja turvattuna siinä maailmankuvassa, jonka Putin esitteli Venäjän ja Ukrainan väestölle kohdistetussa kirjelmässään 13.7.

Joku varmasti pohtii, mitä tekee maailman poliisi ja johtava valtio USA, jos ja kun Putinin Ukraina-kirjelmä on huomioitu myös valkoisessa talossa? (Euroopan Unionilta harva kai odottaa mitään konkreettisia toimia.) Todennäköinen vastaus on, että USA ei aio tehdä mitään muuta kuin asettaa taas lisää talouspakotteita Venäjälle joksikin aikaa. Maailmassa on monta epävarmaa asiaa, mutta yksi varmimmista asioista joihin voimme luottaa on se, että USA ja Venäjä eivät ammu laukaustakaan toisiaan kohti missään olosuhteissa. Turkki pudotti vahingossa Venäjän ilmavoimien koneen Syyrian sodan aikana, se menee Turkin huolimattomuuden piikkiin. USA on maailman huolellisin valtio suhteessa Venäjän armeijaan, eikä tule ampumaan Venäjän joukkoja kohti laukaustakaan edes vahingossa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu