15 kuukautta Venäjän tahtotilan osoittamisesta Itä-Ukrainan alueiden anneksointiin
Venäjä on liittänyt alueisiinsa Krimin lisäksi nyt myös muita alueita Itä-Ukrainasta. Länsi vannoo jälleen kerran, että tämä ei jää tähän. Krimin kohdalla se jäi siihen vuodesta 2014 alkaen, mutta onko nyt erilainen tilanne? Panokset kovenevat, valtioiden rajojen siirtely herättää huolta vallitsevan status quon hauraudesta, että se oma valtio ei ehkä olekaan ikuinen ja koskematon, jos tällaista voi tapahtua.
Maailman poliittisessa tilanteessa on aina ollut sellainen filosofinen puute ja porsaanreikä, että emme ole aktiivisesti edistäneet juuri yhdenkään kansan oikeutta omaan itsenäiseen valtioon. Olemme tyytyneet siihen että me olemme etuoikeutettuja, meillä on jotain jota emme katso tarpeelliseksi edistää kaikille muille. Meillä hyvin, kaikki hyvin. Maailma ei toimi niinkään. Jos jollain ei ole hyvin, silloin paine väkivaltaiseen konfliktiin lähtee kasvamaan yhä uudestaan ja uudestaan.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/suomea-suuremmat-kansat-joilla-ei-ole-itsenaisyytta/
On paljon valtioiden rajoja, joita tulisikin muuttaa. Mutta ei sotimalla. Ihmiskunta ei kuitenkaan saa aikaiseksi kovin paljon mitään sotimatta. Laiskuus oikeudenmukaisen maailman rakentamisessa sotimatta kostautuu siten, että välillä riidellään asein, kun argumentit loppuvat kesken, eikä puolueetonta ja aidosti päätösvaltaista tuomaria ole.
Putin toi Ukrainaa koskevan tahtotilansa julkisesti kaikkien tietoon varsin selvästi 15 kuukautta sitten, heinäkuussa 2021. Sen verran selvästi, että katsoin silloin aiheelliseksi ennakoida blogissani, että 12 kk sisällä Ukrainasta anneksoidaan kolmasosa. Ei anneksoitu kolmasosaa, vaan kuudesosa, eikä 12 kk riittänyt vaan siihen meni 15 kuukautta.
Venäläinen projekti ei muutoinkaan sujunut niin sulassa yleis-venäläisten kansojen sovussa kuin Putin kuvitteli, esittäessään tulevia enteilevää puhettaan heinäkuussa 2021. Kansanäänestysten tuloksia jouduttiin varmistelemaan ihan tosissaan, että tulos on varmasti oikea. Ennen sotaa (ja ilman sotaa) tilanne näytti ehkä toiselta Kremlin suunnasta katsottuna.
Myös Valko-Venäjä on edelleen yhtä itsenäinen kuin viime vuonna, valtioliitto Venäjän kanssa ei juurikaan syventynyt viime talvena. Lukashenka tosin takasi itselleen 10 vuotta lisäaikaa diktaattorina, anteeksi presidenttinä, joten ehkä siinä pelattiin vain aikalisä sotaisan maailmantilanteen ylitse.
Edelleenkään ei ole varmaa, että sotiminen on ratkaisu tähän sotaan. Se on yhtä epävarmaa kuin oli ennen sotaa. Asia selviää ilmeisesti vain sotimalla.
Putinin kannatus on laskenut, sanoo Sauöi Niinistö. Ähä kutti!
Ilmoita asiaton viesti
Nyt pelataan niin isoilla panoksilla, että valtion linjaa ei välttämättä ratkaista vapaissa vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin Venäjällä on viimeksi ollut vapaat vaalit?
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko useimmissa entisen NL:n valtioissa ensimmäiset vaalit NL:stä irtautumisen jälkeen olleet melko vapaita?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Tuosta on jo aikaa…
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy blogistille antaa tunnustusta, että hänen viime heinäkuisen bloginsa ennuste osui kuitenkin paljon oikeampaan kuin joidenkuiden järkeväntuntuisten kommentoijien, jotka totesivat, että ”Putin on sen verran pragmaattinen ettei lähde vuoden sisään sotatoimiin Ukrainaa vastaan. Siinä ei olisi järkeä.”
Ilmoita asiaton viesti
Jotkut kommentit siinä blogissa ovat aika toiveikkaita. ”Ei lähde sotaan, koska Nordstream 2 -projekti on niin tärkeä.”
Ilmoita asiaton viesti
Olit kyllä siinä blogissa erinomaisen oikeassa tulevasta. Toki myös kommenttien ennakoinnit siitä, kuinka typerä veto se olisi Putinilta, pitivät paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Vajaa vuosi sitten presidentti Niinistö hehkutti Helsingin henkeä ja rauhantahtoa.
https://yle.fi/uutiset/3-12199033
Siitä piti pohjustaa latu seuraajalle presidentin virassa.
Sitten on menty NATO:on vaikka oman puolustuksen uhottiin riittävän joka iivanalle. Nyt ei riitä sekään vaan presidentin ohjeistamana ulkoministeriö käynnistää parin vuoden neuvottelurupeaman liittääkseen Suomen suoremmin USA:n koneistoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin henki on nyt aika huonossa hapessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomenkielisiä miehiä kohdellaan hyötyelukoina. Sodanystävät sen tietävät juoksuttaessaan heitä pitkin metsiä valmistellen sotaa. Hyötykieltä puhuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on. Se Helsingin henki on jo vuosia sitten alkanut haista mahorkalle.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin pitkälle samaa mieltä kanssasi Ion. Suomen monipuoluejärjestelmä on hyvin moniulotteinen. Kaikki saavat kyllä kantansa esille ja kuuluviin. Olisit ollut PerusSuomalaisten ehdokas. Olet hyvin terveellä järjellä varustettu. Nyt Vapauden Liitossa tuo järki menee hukkaan, kun ette saa yhtään edustajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Homma ei lähtenyt toimimaan PS-puolueessa, joten siinä ei ole mitään jossiteltavaa. Ei ole mitä jossittelisi, mitä tekisi toisin, omalta puolelta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/pitihan-se-arvata-lahden-ek-vaaleihin-ehdokkaaksi-vapauden-liiton-riveissa/
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ajatus hyötykielestä ja hyötyelukoista sietää pohdintaa. Siitä voi syntyä jotakin uutta, kirjoittiihan Italian kulttturihegemoniakriitikoista tunnetuin Antonio Gramsci erilaisia hallintorakenteita esiintyneen läpi historian ylempien kontrolloidessa alempiaan. Kieli on aina ollut siinä keskeinen. Pitää vaan löytää kansan omakielinen ilmaisu. Äkkiä se voi kuulostaa sopimattomalta uudessa yhteydessään. Esimerkiksi Jumalalle on sanana niin käynyt, että parempi on vaikka hyötykieli.
Arkkipiispa John Vikström jaksoi usein muistuttaa kulttuurin kehitystasoa voitavan arvioida sen mukaan miten se kohtelee pienempiään (vähemmistöjään).
Näistä asioista siellä Ukrainassakin taistellaaan, joskin media täällä vaikenee pelätessään ”hyötykielen” paljastuvan. YLE on tiettävästi sensuroinut Putinin eilisen ns. alueiden liittämisen yhteydessä pitämän puheen.
Ilmoita asiaton viesti