NATO-keskustelu on melko turhaa

Suomen mahdollisesta NATO-jäsenyydestä käytävä keskustelu on varsin turhaa. Sisällöltään nimittäin. Keskustelun sisältö harvoin ottaa kantaa niihin todellisiin syihin, miksi ihmiset kannattavat tai vastustavat NATO-jäsenyyttä.

NATO-jäsenyyden kannatus tai vastustus korreloi poliittisen oikeisto-vasemmisto akselin kanssa. Vasemmistossa ollaan kriittisempiä, ja oikeistossa myönteisempiä. Mistähän tämä mahtaa johtua? Ei niistä pienemmistä teknisistä yksityiskohdista, joihin NATO-keskustelussa yleensä kulutetaan aikaa ja palstatilaa loputtomasti, vaan paljon suuremmasta näkökulmasta, suorastaan ihmisten maailmankatsomuksesta.

NATOn sotilaallisen voiman takuumies USA tunnetaan oikeistolaisen maailmankatsomuksen edistäjänä. Mahtavatko yhden käden sormet riittää laskemaan niitä vasemmistolaisia demokraattisesti valittuja hallituksia, jotka USA on kaatanut nostaakseen valtaan oikeistolaisen diktatuurin. USA (ja sen vaikutuksesta myös NATO) ei ole pelkästään neutraali rauhan puolustaja maailmassa, vaan myös oikeistolaisen poliittisen ideologian tukipilari. Sen takia vasemmistossa ollaan niin avoimia kaikenlaisille muille ajatuksille Suomen turvallisuuden takaamisesta kuin oikeistolainen NATO.

Neuvostoliitto oli aikoinaan suoranainen ihailun kohde suomalaisellekin äärivasemmistolle. Venäjä ei sitä enää ole, koska se ei ole juuri sen vasemmistolaisempi kuin USA:kaan. Ei myöskään suurvaltojen eliittiin noussut Kiina, joka on vasemmistolainen vain lipussa käytetyn punaisen värin osalta, ja ihmisoikeuksista ei ole tietoakaan. Silti globaalissa ja myös suomalaisessa vasemmistossa nähdään positiivisena asiana, että nämä kaksi sinänsä ongelmallista suurvaltaa haastavat USA:n johtajuutta maailmanpolitiikassa, olkootpa niiden motiivit sitten mitä tahansa kulloinkin, koska mikään muu voima maailmassa kuin nämä kaksi ei voi hidastaa tai estää USA:n harjoittamaa globaalia oikeistolaisen politiikan tukemista ja vasemmistolaisen politiikan tukehduttamista hengiltä.

Näiden globaalien olosuhteiden perusteella NATO-jäsenyyden kannatus korreloi Suomessakin oikeistolaisen poliittisen maailmankuvan kanssa, ja NATO-kriittisyys korreloi vasemmistolaisen maailmankuvan kanssa. Toki on niitäkin, jotka poliittisesta maailmankatsomuksesta riippumatta luottavat siihen että mennyt on tae tulevasta, 70 vuotta rauhan aikaa puolueettoman politiikan avulla on pelikortti, johon halutaan luottaa jatkossakin, koska se taktiikka on toiminut tähänkin asti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu