Laki, joka olisi estänyt Googlea kampittamasta Huaweita

Ihmiskunnan virallinen pelle Donald Trump käskytti amerikkalaisia yrityksiä kampittamaan Huawein kanveesiin. Ja niin sitten kävi että Google, jolle Kiinan hallitus on tuttu kumppani Google-hakukoneen salaisen sensuroidun kiinalaisen version kehitystyön kautta, joutui ulkopuolelta tulevan sanelun välikätenä ilmoittamaan, että Gmail ja Youtube eivät jatkossa enää toimi Huawein puhelimissa.

Olisimme joka tapauksessa tarvinneet lainsäädännön, joka kieltää ohjelmiston ja fyysisten laitteiden väliset kytkyt. Kiitos Trump ja Google, että muistutitte maailmaa tuoreesti tällaisten lakien tarpeellisuudesta.

Paljon on vettä virrannut Aura-joessa niistä ajoista, kun ihmiset ostivat tietokoneen ATK-kaupasta yhdel pualel jokke, ja sitten he ostivat ohjelmia tietokoneeseensa toisesta kaupasta toisel pualel jokke. Saattoipa osa CD-levyillä myytävistä ohjelmista ja sisällöstä olla tuhmiakin aikuiseen makuun, tai poliittisesti arveluttavia.

Nykyään ihmiset ostavat Applen puhelimen yhdel pualel jokke, ja sen tehtyään Applella on monopoli myydä tälle kuluttajalle ohjelmia. Ja päättää millaista sisältöä on tarjolla. Siis sensuroida markkinoille kuluttajan tarjolle tulevaa tarjontaa. On turha kävellä kauppaan toisel pualel jokke, he eivät voi myydä yhtään ohjelmaa tai musiikkiäänitettä sinun Apple-puhelimeesi. He laittavat juuri parhaillaan lappua luukulle ja jättävät konkurssihakemusta.

Vapaa kilpailu ja ennakkosensuurista vapaa yhteiskunta ovat jääneet kovin kauas jälkeen ajasta jossa elämme. Ne jäivät sinne toisel pualel jokke, toiseen aikakauteen jota ei ole enää olemassa.

Jo kauan sitten olisi pitänyt säätää laki, jota vaatii ohjelmistojen ja fyysisten IT-laitteiden valmistajilta neutraaliutta toistensa suhteen. Ei pitäisi olla mahdollista ja laillista, että ihmisille myydään puhelimia, joihin on asennettu tekninen rajoite että puhelimeen on mahdollista ostaa ohjelmistoja ja muuta sisältöä vain puhelimen valmistajan omasta kaupasta. Saati sitten että ohjelmistojen tai sisällön tuottajat eräänä päivänä yllättäen ilmoittavat, että heidän palvelunsa eivät jatkossa ole tarjolla tietyn valmistajan X puhelimissa.

Brändirasismi tästä vielä puuttuikin, kaikki muu rasismi on jo nähty USA:n vaiherikkaassa ja paikoitellen synkässäkin historiassa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu