Laki, joka olisi estänyt Googlea kampittamasta Huaweita
Ihmiskunnan virallinen pelle Donald Trump käskytti amerikkalaisia yrityksiä kampittamaan Huawein kanveesiin. Ja niin sitten kävi että Google, jolle Kiinan hallitus on tuttu kumppani Google-hakukoneen salaisen sensuroidun kiinalaisen version kehitystyön kautta, joutui ulkopuolelta tulevan sanelun välikätenä ilmoittamaan, että Gmail ja Youtube eivät jatkossa enää toimi Huawein puhelimissa.
Olisimme joka tapauksessa tarvinneet lainsäädännön, joka kieltää ohjelmiston ja fyysisten laitteiden väliset kytkyt. Kiitos Trump ja Google, että muistutitte maailmaa tuoreesti tällaisten lakien tarpeellisuudesta.
Paljon on vettä virrannut Aura-joessa niistä ajoista, kun ihmiset ostivat tietokoneen ATK-kaupasta yhdel pualel jokke, ja sitten he ostivat ohjelmia tietokoneeseensa toisesta kaupasta toisel pualel jokke. Saattoipa osa CD-levyillä myytävistä ohjelmista ja sisällöstä olla tuhmiakin aikuiseen makuun, tai poliittisesti arveluttavia.
Nykyään ihmiset ostavat Applen puhelimen yhdel pualel jokke, ja sen tehtyään Applella on monopoli myydä tälle kuluttajalle ohjelmia. Ja päättää millaista sisältöä on tarjolla. Siis sensuroida markkinoille kuluttajan tarjolle tulevaa tarjontaa. On turha kävellä kauppaan toisel pualel jokke, he eivät voi myydä yhtään ohjelmaa tai musiikkiäänitettä sinun Apple-puhelimeesi. He laittavat juuri parhaillaan lappua luukulle ja jättävät konkurssihakemusta.
Vapaa kilpailu ja ennakkosensuurista vapaa yhteiskunta ovat jääneet kovin kauas jälkeen ajasta jossa elämme. Ne jäivät sinne toisel pualel jokke, toiseen aikakauteen jota ei ole enää olemassa.
Jo kauan sitten olisi pitänyt säätää laki, jota vaatii ohjelmistojen ja fyysisten IT-laitteiden valmistajilta neutraaliutta toistensa suhteen. Ei pitäisi olla mahdollista ja laillista, että ihmisille myydään puhelimia, joihin on asennettu tekninen rajoite että puhelimeen on mahdollista ostaa ohjelmistoja ja muuta sisältöä vain puhelimen valmistajan omasta kaupasta. Saati sitten että ohjelmistojen tai sisällön tuottajat eräänä päivänä yllättäen ilmoittavat, että heidän palvelunsa eivät jatkossa ole tarjolla tietyn valmistajan X puhelimissa.
Brändirasismi tästä vielä puuttuikin, kaikki muu rasismi on jo nähty USA:n vaiherikkaassa ja paikoitellen synkässäkin historiassa.
Hyvin ajateltu.
Isojen poikien leikki on nimeltään ”emmä leiki sun kaa…”.
Mihin on unohtunut lainsäädäntö ja yhteiskunnan varautuminen riskeihin.
Seuraavaksi tietoturvatoimittajat alkavat lakkoon: emme toimita ohjelmistoja sinne ja tänne: pärjätkää yksin virustauteinenne.
Mitä vain voi jatkossa sattua. Kun paetaan ruttoa, tuleekin kolera vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se Google ole sitä tehnyt vaan Yhdysvallan hallinto ja sen Trump. Koska useat piirivalmistajat ovat lopettelemassa yhteistyön Huawein kanssa, sama koskee kehittäjiäkin.
Nyt on annettu Huaweille ja sen yhteistyökumppaneille 90 päivää aikaa sopeutua tilanteeseen ja sen jälkeen on vaara joutua pakotelistalle. Huawei pysynee silti mustalle listalle, ellei sitten siinä ajassa tule sopua valtioiden välille. Huaweita kun Kiina rahoittaa.
Tosiaan laki olisi pitänyt aikoja sitten tehdä niin, että mitkä tahansa laitteet ovat riippumattomia valmistajista, ohjelmistoista, niin silloin kaikki olisivat voineet hankkia mitä haluavat.
Onneksi edelleen voi kasata oman koneen ja hommata siihen mitä haluaa. On ollut sellaisia puhelinkonsepteja, missä voi itse asettaa mitä haluaa siihen, mutta huonosti on niille menestys ollut ja hintakin olisi ollut kauhean suuri.
Ilmoita asiaton viesti
Microsoft aloitti laajamittaisesti tämän kytkykaupan kuten kaikkin tiedämme. Windowsista tuli monopoli laitteissa.
Me ostajat olimme typeriä kun emme halunneet kilpailevia versioita: OS/2 jne.
Näinkö se kilpailutalous ja markkinatalous oikein toimii sen alan ihannemaassa? Onko uusliberalismi ollut kupla, joka poksahtaa protektionismiin, kartelleihin ja kauppasotaan?
Tätä pitää kysyä Petteri Orpolta ja Kokoomukselta.
Ilmoita asiaton viesti
@3. Jos aikoinaan olisi ollut kunnollisia käyttöjärjestelmiä mutta kun ei ole ollut ja softatalot alkoivat valitsemaan Windowsin ja sitä myötä sille tuli valta-asema.
Minulla oli Amiga, Amstrad, OS/2, Linux, mutta tarjonta niille oli ohkaista ja toimivuus niin ja näin. Amiga oli kyllä loistava kunnes se ajautui vaikeuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Microsoft aloitti kyllä kytkykaupan, tietokoneissa esiasennettuna ja pakollisena (käytännössä maksullisena, koneen hintaa korottavana) lisänä Windows-käyttöjärjestelmä mukana. Mutta Apple aloitti laajassa mittakaavassa tekniset estot, joilla he saivat monopolin myydä ohjelmistoja ja viihdettä omiin laitteisiinsa.
Ilmoita asiaton viesti
@5. Ei. Historiaa kun katselee, ei ole aloittanut vaan softafirmat yksinkertaisesti valitsi Windowsin, kun sitä ennen oli IBM ollut merkittävä ja sitä myöten Windows oli luonteva valinta. Apple taas olisi voinut valita toisenlaisen tavan mutta se halusi estää mahdollisuuksia päivitellä konettaan ja pisti liian ison hintasumman, jolloin PC oli paljon halvempi vaihtoehto ja se tiesi myös softafirmoille hyviä tienestejä.
Siihen aikaan ei oikeasti ollut muita vaihtoehtoja kuin valita se parempi vaihtoehto, jonka kautta saada enemmän asiakkaita.
Kyllä minä mielellään olisin ottanut muun vaihtoehdon, jos sellaista oli edes mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin noin 10 vuotta myöhempää aikakautta, kun yleistyi käytäntö että kaupasta on vaikea löytää tietokonetta jossa ei olisi Windowsia valmiiksi asennettuna. Ei paljon auttanut ”ilmainen Linux”, kun mistään ei löytynyt konetta jonka hintaan ei jo sisältyisi Windows-lisenssin kustannusta.
Ilmoita asiaton viesti
@7. Kautta aikain minulla oli helppoa löytää kone, jossa ei ole asennettuna mitään ja sai valita sen, että minkä käyttöjärjestelmän asensi. Saatoin jopa asentaa vanhan omani.
Se helppous löytyy juuri omalla kasattavalla koneella, merkkikoneista ei ole toivoakaan ja ne yleensä olivat melkoisia pullonkauloja sisällään ja eivät antaneet 100% tehoa irti koneesta. Lisäksi ne merkkikoneet olivat päiviteltävissään melko rajoittuneita, että niihin oli edes mahdollista laittaa päivityksiä.
Aikoinaan Dell tarjosi kannettavissaan kahta vaihtoehtoa, että otatko Windowsin vai Ubuntun. Myöhemmin Dell joutui vetämään Ubuntu-vaihtoehdon kokonaan pois, kun hyvin harva otti ja paljon enemmän palautti ja vaati Windowsin takaisin kannettaviinsa.
Sama asia koitui esim. Ekotorin kohtaloksi, kun siellä haluttiin laittaa Linux Mint, kun uskottiin ettei vanhaa Windowsia kukaan halunnut. 95% osti Windowsin, 5% osti Mintin ja silti palautettiin ja pyydettiin Windows tilalle.
Silloinen esimies luuli, että Windowsia ei saanut jatkaa eteenpäin, mutta EU:n säännöissä luki, että saa jatkaa, jos tuote vaihtaa omistajaa. Amerikassa asia on sitten toinen.
Toivottavasti tulee jotain aivan uutta, joka toimisi ihan kaikissa ohjelmissa ongelmitta, niin siihen varmasti ihmiset tykästyvät ja edessä on Microsoftin kivinen tie.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysmaailmassa se nyt vain on niin että jos haluat muokata valokuvia, se on Adobe Photoshop jos haluat että työ on tehokasta, laadukasta ja mukavaa. Jos haluat että toimistollinen työntekijöitä tekee konttorityönsä tehokkaasti ja miellyttävästi, työkaluna on Microsoft Office 365. Kilpailevat vaihtoehdot ovat niin paljon huonompia, vaikka Open Office onkin nykyään jo varsin kohtuullinen, eikä yritykselle ole suurta merkitystä Microsoftin hinnoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Se on kyllä totta. On kuitenkin erilaisia kuvankäsittelyohjelmia, mitkä pystyvät lähes samaan kuin Adobe. Open Office tai Open Libre eivät ihan samaan pysty tekemään kuin mitä MS Office tekee. Mutta se riittää kyllä minulle.
Järjestelmäkameran kautta on minulla ohjelmistoja, mitkä pystyvät tekemään hyvin kuin mitä Adoben kuvankäsittelyohjelmat, kun ne on suunniteltu kameroita varten.
Yksi oli harmittava puute, nimittäin Canonin 360 asteen panoraamatila, joka puuttui kamerassa ja koitin etsiä sitä netistä ja ei löytynyt vaikka sellaista oli Canonin kameroissa ollut tarjolla ja sivustollakin, ilmeisesti panoraamakuvat ovat aiheuttaneet paljon valituksen aihetta, että se otettiin pois. Lopulta löysin korvaavan ohjelman, joka toimi ihan hyvin on nimeltä ICE: Image Composite Editor by Microsoft. Tällä pystyin tekemään panoraamakuvia.
Ilmoita asiaton viesti