Perustulo, kansalaislaina ja lapsilisät

Tänään tutustuin vähän tarkemmin perustuloon, tuohon maagiseen rahasampoon, jonka rinnalla Kalevalan seppä Ilmarinenkin kalpenee. Vihreä puolue on kannattanut perustuloa jo 1980-luvulta asti. Se on Väinämöisen lakin noston arvoinen asia.

Jokainen puolue on perustulosta jotain mieltä. Liian kallis, liian helppo, ei saisi olla vastikkeeton.

Mutta toimeentulotukea + asumislisää myönnetään tälläkin hetkellä täysin vastikkeettomasti yhteensä 800 – 900 EUR kuussa. Tai jotain sinne päin. Joten mitä se tarkoittaa että perustulo ei saisi olla vastikkeeton, jos jo tällä hetkellä toimeentulotuki on vastikkeetonta? Ja mitä se tarkoittaa että Vihreiden ja Vasemmistoliiton ehdottamat 600 – 800 EUR perustulot ovat "liian kalliita", jos toimeentulotukea maksetaan jo tällä hetkellä vieläkin enemmän?

Lähdin etsimään vastausta niihin moniin arvoituksiin ja epäloogisuuksiin, joita perustuloa koskevasta keskustelusta löytyy. Ehkä tärkein havaintoni on se, mitä perustuloa koskevissa puoluejohtajien haastatteluissa ei mainita lainkaan: opiskelijoiden tuet.

Nythän tilanne on se, että yhteiskunta maksaa alkoholisoituneelle sosiaalipummille jopa 800 – 900 EUR kuukaudessa toimeentulotukea + asumislisää, vastikkeettomasti. Mutta opiskelijalle tarjotaan opintotukea 300 EUR käteen + 600 EUR opintolainan takausta. Opiskelijaa siis kusetetaan. Kuulostaa ihan enemmistödemokratialta. Kun opiskelijat ovat vähemmistö, niin mikäs tässä on asettaessa heitä alempaan asemaan verrattuna kaikkiin muihin. Eivät he voi äänestää enemmistöä kumoon.

Opiskelijoiden aseman epäreiluus ja perustulon väitetty kalleus yhdistyivät lopulta teoriaksi uudenlaisesta sosiaaliturvasta, jossa valtio kusettaisi kaikkia muitakin, ei pelkästään opiskelijoita. Se olisi reilua ja tasapuolista.

Uusi uljas sosiaaliturva voisi olla perustulon ja valtion takaaman kansalaislainan yhdistelmä. Samanlainen kusetus siis kuin opiskelijoiden taakaksi on sälytetty. Mutta sikäli joustava, että rahaa on tarjolla valtiolta vastikkeettomasti esim. 900 EUR asti kuukaudessa, kuten opiskelijoillekin nykyään, jos suostuu kirjoittamaan nimensä vekseliin alle. Jos uskoo omaan tulevaisuuteensa, että kyllä tästä vielä työllistytään tai voitetaan lotossa. Tai jos ei, niin jäljelle jäänyt velka ulosmitataan kuolinpesältä. Jos kuolinpesän varat eivät riitä, niin sitten valtion virkamies pyyhkii hikeä otsalta, vuodattaa pari krokotiilin kyyneltä menetetyn valtion pääoman muistolle, ja mitätöi velan sillä puheella.

En ole tehnyt vielä tarkempia laskelmia, mikä olisi euroina kuukaudessa sopiva perustulon määrä ja valtion takaaman velan määrä. Jos lähdetään liikkeelle tuosta 900 EUR kokonaistasosta, eikä kuseteta kansaa ihan yhtä paljon kuin opiskelijoita nykyään, jos ei ihan 50% – 50% linjalla avata keskustelua, niin käännetään suhdeluku vaikka toisin päin verrattuna opiskelijoiden nykyiseen tilanteeseen: perustulo 600 EUR + valtion takaama kansalaislaina 300 EUR kuukaudessa. Sen päälle ei ole luvassa mitään asumistukia. Ja tämä korvaa opintotuen, eli opiskelijoiden kusetus vähenee samalle tasolle muun kansan kanssa. Terveydentilaan liittyvät erityistarpeet, kuten ns. Kela-taksit invalideille, jäävät nykyisen käytännön mukaisiksi erikseen harkittaviksi tuiksi.

Vihreillä on pitkä perinne perustulon suunnittelussa, ja valmis esitys siitä, minkä verran tuloverotusta tulee kiristää, jotta palkansaajien käteen jää keskimäärin saman verran kuin he tienaavat nykyään, vaikka he saisivat myös vastikkeettoman perustulon nykyisen palkkansa lisäksi. Vihreiden ehdotuksessa matalimpia palkkoja tienaavat hyötyvät hieman enemmän, ja korkeimpia palkkoja tienaavat menettävät hieman enemmän. Ehkä pystymme elämään sen asian kanssa. Kokonaisuutena perustulo ei olisi valtiolle kustannus palkansaajien osalta, vaan verojen korotukset söisivät tulotason keskimäärin plus-miinus nollaan. En lähde leikkimään veroasiantuntijaa tämän enempää, enkä laadi tässä tuon tarkempaa laskelmaa tai veroasteikkoa.

Otsikossa mainitaan myös lapsilisä. Ollakseen edes jossain määrin reilu niitä kohtaan, jotka ottavat taakakseen jatkaa sukua kaikkine kustannuksineen, sillä välin kun iloinen Millennium-sukupolvi bilettää Ibizalla eikä aio hankkia lapsia lainkaan, lapsilisä pitäisi vähintään kaksinkertaistaa. Älkää kysykö mistä otan rahat siihen, eihän tuo uusi hallituskaan ole paljon kertonut mistä he ottavat rahat kaikkeen. Vastasin tässä vain kysymykseen, mikä olisi reilua.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu