Valtion budjettiin: myötätuntorahasto

 

Oikeus ei aina johda kohtuuteen, vaan joskus oikeusmurhaan. Näin kävi Esko Huhdalle, jonka tonttikaupat aiheuttivat 50,000 EUR tappiot, johtuen virheistä joita tekivät muut kuin hän.

https://yle.fi/uutiset/3-10832023

Näitä sattuu ja tapahtuu aina silloin tällöin, että yhteiskunnan edustaja (oikeuslaitos, TE-Toimisto tms.) tekee oikeusmurhan, noudattaessaan kirjaimellisesti sääntöjä, jotka eivät sovi epätavalliseen tilanteeseen. Toisaalta sääntöjä ja varsinkin lakeja täytyy myös noudattaa, niiden kanssa ei voi sooloilla miten sattuu, vapaasti pelkällä tunteella.

Suurinpiirtein jokaisen tapauksen kohdalla — varmaan jo vuosikymmenien ajan, sillä onhan näitä ollut aina kaikenlaisia — kansalle tulee varmasti mieleen, ovatko virkamiehet tai tuomarit täysin sydämettömiä? Minullekin se tulee usein mieleen. Mutta nyt tuli mieleen parempi ratkaisu kuin toivoa sooloilua lakien tai sääntöjen kanssa yksittäistapauksissa, joka olisi todennäköisesti myös turha toivo: valtion budjetissa voisi olla myötätuntorahasto, josta myönnettäisiin korvauksia tilanteisiin joissa lain tai muiden sääntöjen noudattaminen on johtanut yleisen oikeudentajun vastaiseen lopputulokseen, jonkun oikeusmurhan uhrin kannalta.

Uutiskynnyksen ylittäviä tapauksia epätavallisista ja räikeistä oikeusmurhista ei ole montaa vuodessa. Vaikea sanoa kuinka paljon näitä jää piiloon julkisuudelta. Tuskin se kovin isoa kakkua tarvitsisi valtion budjetista, pikku rahoja, hoitaa sivistysvaltiossa tällainen ongelma kuntoon, että lakien ja sääntöjen laatijat aiheuttavat aina silloin tällöin tahattomasti oikeusmurhia, koska he eivät ole ennustajia, rapatessa roiskuu ja elämässä voi joskus tapahtua jotain mitä ei kukaan osannut arvata ennalta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu