Ihmisoikeusjärjestö EN palautti Venäjän äänioikeuden

Venäjä on toivotettu tervetulleeksi takaisin täysivaltaiseksi jäseneksi ihmisoikeusjärjestö Euroopan Neuvostoon. Heidän äänivaltansa vietiin aikoinaan protestina Krimin ja Itä-Ukrainan tilanteelle, mutta reaalipolitiikka on ajanut tämän agendan ohitse. Niin mukavaa kuin eurooppalaisten mielestä olisikin haistatella Venäjälle tällä tavalla, niin vaakakupin toisella puolella painaa huoli siitä, että jos Venäjä menettää kiinnostuksensa Euroopan Neuvoston jäsenyyteen, sitten kukaan Venäjän kansalainen ei enää pysty haastamaan Venäjän valtiota Euroopan Neuvoston kautta oikeuteen ihmisoikeusrikkomuksista.

Jos erilaisten järjestöjen sääntöjä tulkittaisiin siten, että valtio erotetaan järjestöstä jos se ei noudata arvoja joihin se on sitoutunut allekirjoittaessaan järjestön jäsenhakemuksen, YK:sta heitettäisiin aika nopeasti ulos 80% jäsenmaista. Se vähäinen hyöty ja onnistuminen mitä YK:n kautta on saatu, perustuu juuri siihen että on löydetty foorumi jossa kaikki valtiot saadaan yhden pöydän äärelle ainakin keskustelemaan asioista, heittämättä heitä ulos ovesta koska ovat tyranneja tai diktatuureja. Vaikka onkin harvinaista että oltaisiin samaa mieltä, ja vieläkin harvinaisempaa että myös käytännössä täytettäisiin niitä kauniita lupauksia, joita kirjallisesti annetaan kaikenlaisissa sopimuksissa ja julkilausumissa.

Sillä välin kun paha Venäjä roikkuu mukana Euroopan Neuvostossa, ja alistaa itsensä sen päätösvaltaan ihmisoikeuksia koskevissa kiistoissa, Atlantin toisella puolella hyvä USA ei edelleenkään hyväksy mitään tahoa tuomitsemaan omia kansalaisiaan missään asiassa. Sikäläinen vastine Euroopan Neuvostolle olisi Inter-American Court of Human Rights, mutta USA ei ole liittynyt siihen, jotta ei tarvitsisi alistua sen päätösvallan alle. Myöskään Kiinalta on turha odotella jäsenhakemusta mihinkään ihmisoikeusjärjestöön, joka käsittelisi Kiinan kansalaisten valituksia oman hallintonsa tekemisistä. Siinä mielessä Venäjän jäsenyys Euroopan Neuvostossa tuo pienen ripauksen toivoa sellaisesta tulevaisuudesta, jossa sotilaalliset suurvallat eivät asettaisi itseään kaiken muun ihmiskunnan yläpuolelle.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu