Wikipedian perustaja haluaa hajautetun sosiaalisen median

Tänään ja huomenna 4.-5.7. pitäisi noudattaa täydellistä boikottia sosiaalista mediaa kohtaan, jos on uskominen Wikipedian perustajaa Larry Sangeria, joka kampanjoi sen puolesta että sosiaalisen median pitäisi olla avoin verkko, jossa käyttäjä voi olla jäsen missä tahansa palvelussa, ja silti hän näkisi kaikki ulkomaalaiset kaverit myös muista palveluista.

https://www.techspot.com/news/80778-wikipedia-co-founder-larry-sanger-ca…

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Facebookin käyttäjänä minä voisin lisätä seurattavien käyttäjien listaan esim. Ecuadorin entisen presidentin Rafael Correan, jolla on nykyään tili vain venäläisessä VKontaktessa, kun Facebook bannasi hänet, hänen syytettyään Ecuadorin nykyistä johtoa korruptiosta. Facebookin ja VKontakten lisäksi jättimäisiä toisistaan täysin erillisiä sosiaalisen median palveluita löytyy myös ainakin Kiinasta. Lisäksi pienempiä palveluita on paljon, mutta niillä on vaikeuksia menestyä.

Google+ palvelun epäonnistuminen ja lakkauttaminen kertoo jotain siitä, kuinka vaikeaa on rakentaa menestyvä sosiaalisen median palvelu, jopa siinä tapauksessa että rahaa olisi loputtomia määriä lapioitavaksi projektiin (mikä on suurinpiirtein totta Google-yhtiön kohdalla). Kaikki ovat jo Facebookissa, eivätkä jaksa perustaa itselleen toista tiliä toiseen palveluun, jonne pitäisi sitten kirjautua aina erikseen katsomaan mitä siellä tapahtuu kavereiden elämässä.

Sangerin kampanjointi tuskin johtaa mihinkään kovin lyhyellä aikavälillä. Minäkin olen käyttänyt Facebookia tänään, ja aion käyttää huomennakin. Ei nyt jaksa boikotoida vain boikotoimisen ilosta. Siinä missä Sanger uskoo ihmisten spontaanin protestin voimaan suostutella Facebookin kaltaisia yrityksiä ilman lainsäädäntöä välikätenä, minä uskon tässä asiassa enemmän lainsäädännön kautta tulevaan pakkoon. Jos Sanger tai hänen hengenheimolaisensa jaksavat rummuttaa tätä asiaa vaikkapa kerran vuodessa, ehkä jossain vaiheessa EU:n GDPR-henkiset poliitikot lämpenevät tälle aiheelle, ja tässäkin asiassa EU ottaa globaalin veturin paikan, kuten kävi tietosuojan kohdalla.

Jos EU:lla olisi GDPR-menestyksen siivittämänä närhen kuugeleita säätää laki, joka määrää että sosiaalisen median palveluiden on pakko keskustella keskenään tietyn määrätyn rajapinnan kautta, ja tarjota mahdollisuus etsiä ihmisiä kavereiksi ja nähdä näiden kuulumiset omassa uutisvirrassa myös muiden yhtiöiden palveluista, lopettaisin Facebookin käyttämisen heti, ja etsisin netistä jonkun liberaalimman vastineen, jossa voin itse päättää mitä minulta sensuroidaan ja mitä ei sensuroida, ja voin itse päättää algoritmin jonka perusteella minun uutisvirrassani näytetään tapahtumia. Nyt en voi tai halua poistua Facebookista, koska kaikki tuttavat eri puolilta maailmaa ovat siellä. Rafael Correan VKontakte-sivun seuraaminenkin saa jäädä sikseen toistaiseksi, koska en jaksa avata erikseen VKontaktea vain nähdäkseni mitä siellä tapahtuu.

Facebookin osakkeet kannattanee myydä pois, jos tämä asia lähtee etenemään. Niiden arvosta saattaa löytyä siinä vaiheessa jonkun verran kuplaa, kun yksilöt saavat vapauden valita myös minkä tahansa muun palvelun asiakkuuden, menettämättä yhteyttä tuttaviin jotka ovat Facebookissa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu