KHO kieltäytyy taipumasta saamelaiskäräjien vaatimuksiin

Korkein hallinto-oikeus on tällä viikolla torjunut saamelaiskäräjien vaatimukset rotuerottelun tyyppisten kriteerien tiukentamisesta saamelaisen kansan ja äänioikeuden määrittelyssä.

Suomen valtio aikoinaan määräsi, vastoin saamelaiskäräjien enemmistön tahtoa, että vaaliluetteloihin pitää hyväksyä muutamia kymmeniä sinne hakeutuneita, jotka osaavat saamen kieltä tai joiden isovanhemmat ovat etnisiä saamelaisia, mutta joiden isä ja/tai äiti ovat suomalaista kantaväestöä.

https://yle.fi/uutiset/3-10863308

Saamelaiskäräjien agenda on ollut jo pidemmän aikaa tiukentaa rotuopillista puhtautta saamelaisen kansan määrittelemisessä. Suomen valtio on edustanut asiassa maalaisjärkeä, ja jossain määrin ehkä yhtenäistä linjaa verrattuna siihen miten esim. suomalaisuus määritellään. Syksyllä 2018 tilanne muuttui kuitenkin edullisemmaksi saamelaisten edustaman mielipiteen kannalta, kun YK:n ihmisoikeuskomitea asettui tukemaan saamelaiskäräjien vaatimuksia tässä kiistassa, ja päätti että Suomen valtio rikkoo saamelaisten ihmisoikeuksia:

https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CCPR/Shared%20Documents/FIN/CCPR_C…

YK:n ihmisoikeuskomitean linjaus on kaikessa absurdiudessaan se, että rotuerottelu on rikos ihmisoikeuksia kohtaan, mutta alkuperäiskansoilla on oikeus määritellä itse keitä he ovat, tarvittaessa myös rotuerottelun keinoin.

Tässä tulee mieleen kuuluisa retorinen kysymys: Kumpi oli ensin, muna vai kana? Jos saamelaisilla on oikeus itse päättää keitä he ovat, niin kuka sitä ennen päätti keitä he ovat, joille annetaan tämä oikeus päättää keitä he ovat?

Aiheesta lisää aiemmissa blogeissani:

http://ionmittler.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275867-suomalaisuuden-saamela…

http://ionmittler.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277444-etsimassa-ratkaisua-sa…

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu