KHO: tyttöä ei voi palauttaa Somaliaan, silpomisen takia

Korkein hallinto-oikeus teki erikoisen tempun päättäessään, että somalialaista naista ja hänen tytärtään ei saa palauttaa Somaliaan, jos heillä on riski joutua siellä sukuelinten silpomisen eli ns. naisten ympärileikkauksen kohteeksi. 98% naisista Somaliassa on ympärileikattu, joten riski lienee tuo 98%.

https://yle.fi/uutiset/3-10882530

Tämä on hyvä uutinen niille yksittäisille henkilöille, joista tässä on kyse. Mutta isommassa kuvassa tämä päätös tuo enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Miten on mahdollista, että turvapaikanhakijan palauttaminen kotimaahansa on kiellettyä sellaisella perusteella, joka ei ole turvapaikan myöntämisen peruste? Suomesta voi saada turvapaikan, jos henkilöllä on aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi:

– alkuperänsä,

– uskontonsa,

– kansallisuutensa,

– tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen, tai

– poliittisen mielipiteen vuoksi.

https://migri.fi/milla-perusteella-turvapaikan-voi-saada

Naisten ympärileikkaus ei täytä yhtäkään näistä kriteereistä, joten se ei ole peruste turvapaikan myöntämiseen. Turvapaikan myöntämisen filosofian lähtökohtana ei muutoinkaan ole, että 98% valtion naisista olisi oikeutettuja turvapaikkaan. On valitettavaa että kansainvälinen yhteisö on kiinnostuneempi Syyrian ja Venezuelan öljystä kuin Somalian naisten seksielämästä. Kyseessä on ongelma ja humanitaarinen katastrofi, mutta ei silti turvapaikan hakujärjestelmään kuuluva asia, vaan ongelma joka voidaan kattavasti ratkaista vain kyseisen valtion ja kansainvälisen yhteisön tiukalla vuoropuhelulla, tarvittaessa talouspakotteilla.

KHO ei ole erehtymätön paavi. He voivat tehdä virheen joka olisi aiheellista korjata, vaikka valkoinen savu nousisi heidän piipustaan sen vakuudeksi, että nyt on löydetty lopullinen totuus jota kukaan ei voi laillisesti kyseenalaistaa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu