Harvainvaltaa ja poliittista kabinettipeliä vastustava Liike Nyt rekisteröityi puolueeksi

 

Harry Harkimon perustama Liike Nyt sai viime viikolla virallisen statuksen uutena puolueena. Harkimo on tällä hetkellä puolueen ainoa kansanedustaja eduskunnassa.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4767163/Suomessa+on+nyt+18+rekisteroitya+puoluetta++uusin+niista+on+Liike+Nyt

Harkimon poliittinen ura noudatti alkuvaiheessa melko yllätyksetöntä kaavaa, jollaista nähdään jatkuvasti eri puolilla maailmaa: Varakas ja tunnettu liikemies, jolla on varaa rahoittaa oma vaalikampanjansa, lähtee mukaan politiikkaan porvarien puolueeseen, eli tässä tapauksessa Kokoomukseen.

Mutta Harkimo kyllästyi jo ensimmäisen kansanedustajan kautensa aikana siihen, että politiikka ei olekaan sellaista että jokainen kansanedustaja saa ajatella omilla aivoillaan, ja äänestää omantuntonsa mukaan, vaan puolueen sisäinen ryhmäkuri ohjailee päätöksentekoa voimakkaasti.

Harkimo alkoi jo vuonna 2016 julkisesti kritisoida sitä, että pieni johtoryhmä Kokoomuksen organisaation huipulla tekee kaikki päätökset, ja muiden kansanedustajien tehtävänä on toimia vain kumileimasimen roolissa, eli tukea puoluejohdon määrittelemää agendaa kritiikittömästi, olipa kansanedustaja henkilökohtaisesti asiasta samaa mieltä tai ei. Sitä kutsutaan ”ryhmäkuriksi”. Parin vuoden purnaamisen jälkeen Harkimo lopulta erosi Kokoomuksesta, ja perusti Liike Nyt -ryhmän, joka on nyt rekisteröity puolueeksi.

Harkimon antipatia harvainvaltaa kohtaan ei tosin ole loogisin mahdollinen jatkumo sille, että urheilupiireissä hänet tunnetaan rahakkaista diileistä venäläisten oligarkkien eli harvainvaltiaiden kanssa.

Mitä uutta Harkimo tarjoaa suomalaiseen politiikkaan? Liike Nyt lupaa suorempaa demokratiaa. Avoimempaa keskustelua ja suorempia äänestyksiä puolueen sisällä. Luovuttaako Harkimo vallan kansalle? Onko hän immuuni vallanhimon makealle houkutukselle? Vihdoinkin johtaja, joka pyyteettömästi ajattelee vain kansan parasta? Astuu taka-alalle, ja antaa kansan itse päättää mitä se haluaa?

Liike Nyt ei ole täysin avoin alusta vapaalle poliittiselle ajattelulle. Puolueella on periaatteet, jotka Harkimo on laatinut kavereidensa kanssa, ja joihin vedoten kansan keskuudesta nousevia ehdotuksia voidaan estää pääsemästä edes äänestyksen kohteeksi. Puolueen periaatteet ovat melko levein sanankääntein kirjoitettu, mikä saattaa antaa puolueen johdolle vapaat kädet kieltää ehdotuksia joita se ei halua edistettävän, vetoamalla siihen että ehdotuksen tulkitaan olevan puolueen epämääräisten sääntöjen vastainen.

https://liikenyt.fi/liike-nytin-periaatteet/

Harvainvallan ainekset ovat koossa Harkimon puolueessakin, eikä välttämättä sattumalta. Ehkä täysin harkitusti, jotta puolueen johto pystyy tarvittaessa estämään kansaa olemasta ”väärää mieltä” esim. yrittäjämyönteisestä veropolitiikasta tai EU-myönteisestä ulkopolitiikasta, joihin puolueen periaatteet viittaavat hyvin epämääräisin ja monitulkintaisin sanankääntein.

Tämä jää nähtäväksi, miten puolueen johto tulee käytännössä käyttämään valtaansa ohjailla ja rajoittaa kansan tahtoa siinä kuuluisassa suoran demokratian mallissa, jota he rakentavat. Jos Harkimon vallankäyttö tulee olemaan läpinäkyvää julkisuuteen asti.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu