Asuntojen varainsiirtovero pois ja heti

Varainsiirtovero asunnon tai kiinteistön ostamisen yhteydessä ei saa julkisessa keskustelussa sitä negatiivista huomiota jota se ansaitsee, kaikessa omituisuudessaan ja epäoikeudenmukaisuudessaan.

Tämä vero häiritsee ihmisten muuttamista, ja sitä kautta mm. työvoiman liikkuvuutta, joka puolestaan on yksi työttömyyden ja työvoimapulan aiheuttajista. Eikä siinä kaikki:

Jos saat nuorena perintörahaa sukanvarret täyteen, jolla ostat unelma-asunnon jossa asut lopun ikääsi, ja mukavasti myös työpaikka on ja pysyy jossain lähistöllä, et maksa asunnon varainsiirtoveroa kertaakaan elämässäsi.

Tavallisempi tarina on, että se verovapaa ensiasunto on köyhä lukaali jostain ongelmalähiöstä, josta muutat pois heti kun on enemmän rahaa, tai perhe kasvaa. Sitten maksetaan taas uusi varainsiirtovero aina kun tulee muutto, joko siksi että haluat paremman tai isomman tai pienemmän asunnon, tai muutat työpaikan tai uuden puolison tai muuten vain maiseman vaihdoksen takia.

Joku maksaa varainsiirtoveroa vain kerran elämässään (jos sitäkään), toinen jopa 10 kertaa. Tätä ei minun sanakirjani määritelmän mukaan kutsuta ihmisten tasa-arvoiseksi kohteluksi.

Varainsiirtovero pitäisi poistaa omaan käyttöön tulevan asunnon tai kiinteistön ostamisen yhteydessä, ja siirtää saman asumismuodon vuosittaiseksi veroksi, siten että kokonaisvaikutus on sama keskimäärin vuodessa kaikkiin asumismuodon käyttäjiin yhteensä. (Sikäli kuin ei löydy poliittista tahtoa muuttaa verotuksen rasitetta johonkin suuntaan. Tämä ei ollut vinkki, että ylöspäin on vaihtoehto!) Silloin verokarhu kohtelisi tasapuolisesti kaikkia jotka harrastavat samaa asumismuotoa, asuivatpa he niillä sijoillaan onnellisina elämänsä loppuun asti, tai muuttivatpa he työn tai puolison tai seikkailunhalun takia paikasta toiseen kuinka monta kertaa tahansa.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu