Ilmasto- ja polkuhintavero EU:n rajalle?

Ilmasto on nyt kuumasti trendaava aihe. Eurooppa haluaa pelastaa koko maailman ilmastonmuutokselta. Mutta ihan koko maailma ei aio olla talkoissa mukana. Jotkut maat piilottelevat ”kehitysmaan” statuksen suojissa, vaikka BKT huutaisi hoosiannaa aivan globaalissa kärkikastissa.

Melko vakavasti otettavat tahot ehdottavat jopa sakkotullin asettamista Eurooppaan tuotaville tuotteille, joiden tuotanto kuormittaa ilmastoa enemmän kuin eurooppalainen tuotanto. Vapaisiin maailmanmarkkinoihin on uskottu niin kauan kuin jaksamme muistaa, ja ajatus tullin määräämisestä Euroopan rajalle on radikaalimpi kuin miltä näyttää nopealla vilkaisulla. Maailmanmarkkinoiden vapautta ajavat tahot pitävät sellaista kadotukseen johtavana harhaoppina, jolle pitää sanoa jyrkästi ei. Jos kukaan nyt edes uskoo vakavissaan vapaiden maailmanmarkkinoiden tulevaisuuteen, kun USA:n presidentin tuolilla istuu muaan oranssipää.

https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinalainen-teras-syntyy-indonesiassa…

Tätä olen pohtinut hissukseen jo vuosia, jos ei suorastaan vuosikymmeniä, että on älytöntä että Suomessa inkvisitio lynkkaa työnantajan joka maksaa herrasväelle palkkaa vain 29 EUR tunnissa, tai teettää 9 tunnin työpäiviä, tai antaa vuosilomaa vain 3 viikkoa vuodessa — kun laki tai työehtosopimus sanoo että 30 EUR tunnissa, enintään 8 tuntia päivässä, ja lomaa 4 viikkoa vuodessa.

Samaan aikaan ostamme halpahallista kiinalaisia vaatteita ja tavaraa, joiden tekijät saavat palkkaa 29 EUR kuukaudessa, ja tekevät 12 tunnin työpäiviä, ja saavat palkallista lomaa 3 viikkoa ehkä koko elämänsä aikana yhteensä.

Kilpailu ei ole reilua, kun samoilla markkinoilla myydään tavaraa joista toisten tuottajia vaaditaan maksamaan korkeaa palkkaa ja huolehtimaan työntekijöiden hyvinvoinnista kalliisti, kun taas kilpaileva aasialainen tuote on valmistettu polkemalla työntekijöiden kaikkia mahdollisia etuja tavoilla jotka ovat Euroopassa laittomia. Osittain tämän takia robotiikan kehitys on ollut niin hidasta, kun orjatyövoima on ollut niin halpaa. Toisella puolella maailmaa.

Jotta kilpailu olisi reilua, pelikenttä pitäisi tasoittaa asettamalla Euroopan rajalla sakkotulli, joka poistaa maahantuotavilta tuotteilta sen epäreilun kilpailuedun joka siihen rakennetaan Euroopan ulkopuolella, löysempien lakien olosuhteissa.

Mutta tämä moraalinen tai markkinataloudellinen näkökulma ei ole Euroopan väestöä kiinnostanut koskaan. Ostamme mielellämme kaupasta halpaa tavaraa, koska halpa on halpaa, kukkaromme kevenee vain vähän, ja se on parasta shoppailussa. On meidän oma etumme, että kaukana toisella puolella maailma on ahkera orjaluokka, joka valmistaa meille tuotteita lähes ilmaiseksi. Tilanne on oikeastaan erinomainen meidän kannaltamme.

Ilmastonmuutos nyt vähän rikkoo tätä pyhää maailmantalouden ajattelutapaa. Kun saasteet ja ilmaston lämpeneminen eivät suostu pysymään siellä kaukoidässä. Hitto kun se lämpö ja saaste valuu tänne Eurooppaan asti. Jos ei valuisi, asia olisi kunnossa, ja voisimme nukkua yömme hyvillä mielin. Mutta kun ne onnettomat maaorjat siellä nokisissa hiilikaivoksissa keuhkoahtaumaan kuollessaan lämmittävät ilmastoa myös täällä Euroopassa asti. Asialle on tehtävä jotain. Sakkotulleja rajalle.

Jos tuollaiset sakkotullit etenevät — ja miksi eivät etenisi, koska ilmastonmuutos on nyt kuumasti trendaava aihe politiikassa — saatamme todistaa silmillämme että Eurooppa uskaltaa olla rohkeasti asioista jotain mieltä, ja uhmata maailmanmarkkinoiden pyhiä kirjoittamattomia lakeja, puolustaakseen ilmastonmuutoksen agendaansa.

Pitkää työpäivää alaikäisine lapsineen kaukoidässä painava maaorjien kasti voi silti huoletta luottaa siihen, että heidän palkkauksensa tai työtuntinsa tai vuosilomansa eivät tule kiinnostamaan Eurooppaa jatkossakaan. Mitään sakkotulleja sellaisten aiheiden perusteella ei ole tulossa. Köyhät kyykkyyn ja laiskottelu pois. Paikalliseen ostoskeskukseen tarvitaan lisää kertakäyttömuotia syksyllä. ALE-tarrat on jo valmiiksi etukäteen liimattu hintalappuihin. Nyt on halpaa, ja tulee olemaan vielä kauan tulevaisuudessakin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu