Sivilisaatiomme on vajonnut alas, arkkitehtuurin alalla

Antiikin Roomassa, Kreikassa, ja vähän kaikkialla muuallakin osattiin laittaa talot komeaan kuosiin, joka kestää aikaa ja katseita. Laatu on ikuista, slummit ovat ohimenevää historian havinaa. Sivilisaation pitäisi kai kehittyä yhä korkeammalle tasolle, näin väitetään, mutta usko siihen joutuu kyllä koetukselle, kun vähän katselee ympärilleen mitä sivilisaatiomme saa aikaiseksi nykyään.

Vantaan kaupunki tilasi tänä vuonna jostain lisärakennuksen Veromäen kouluun. Mahdollisimman halvalla, totta kai. Vantaan kalleimpiin ja komeimpiin asuinalueisiin kuuluva Kartanonkoski on kuuluisa ruotsalaisen arkkitehdin Erika Wörmanin kynän jäljestä. Mutta tämä hökkeli tilattiin valitettavasti kotimaiselta arkkitehdilta, oletan. Saatesanoilla, että eihän se sitten maksa paljon?

Seuraavat 50 vuotta tuossa Pointin kirjaston kupeessa nyt sitten häiritsee ohikulkijoiden silmää tämä suorakulmio, tahaton muistomerkki taloudellisesti epäonnistuneen kansakunnan säästökuureille, joka tuo mieleen lähinnä työmaaparakin. Mutta valitettavasti se ei poistu tuolta paikalta, kun työmaaparakit viedään pois. Vain muistolaatta puuttuu rakennuksen kyljestä: ”Ne olivat kovia aikoja, raha oli tiukassa kun kunnan budjetista sovittiin.”

Kermana kakun päälle seinässä loistaa talon käyttötarkoitusta osoittava kyltti, joka on tietysti myös halvinta mahdollista laatua. Valkoiselle vanerille teipattu musta teksti ensimmäisellä fontilla, jonka arkkitehtitoimiston kesäharjoittelija on löytänyt Windows-koneensa arkistosta. Tällä on varmaankin voitettu tarjouskilpailu. Halvalla saatiin.

Julkisivulautakunnan ei olisi pitänyt koskaan hyväksyä tuota teollisuusalueen tasoista julkisivua asuinalueelle. Mutta kai se on näyttänyt paremmalta rakennusfirman piirustuksissa. Niinhän ne aina. Taitaa olla sellainen trendi menossa laajemminkin, että taloista tulee sitä köyhemmän näköisiä, mitä paremmaksi rakennusfirmojen ohjelmistot kehittyvät laatimaan havainnekuvia, jotka ovat aina hyvän näköisiä, olivatpa suunnitelman arkkitehtuurilliset ansiot kuinka vaatimattomia tahansa.

Onneksi suomalaiset urheilijat menestyvät maailmalla, jotta on edes joku syy kokea kansallista ylpeyttä. Kotimaassa ei nimittäin tule vastaan aivan yhtä paljon aiheita ylpeillä rinta rottingilla ja Finlandia-hymniä hyräillen, että olemme saavuttaneet kansakuntana jotain suurta.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu