Veikkaukselle täysi mainontakielto, ja asiakkaille rahankäytön yläraja

Veikkausta koskeva keskustelu läikkyy yli laitojen. Jotkut näkevät kohussa tilaisuuden lobata rahapelien monopolin purkamisen puolesta. Toiset yrittävät siivota sotkua maton alle ja kiillottaa Veikkauksen mainetta.

Yhteiskunta osaa ottaa ongelmia myös vakavasti, jos niikseen tulee. Kävin juuri marketissa ostamassa leipää. Kassalla ei näkynyt yhtään savuketta, ei yhdenkään tupakkayhtiön logoa. Pelkkiä numeroita jossain ihme taulussa. Veikkauksen tuotteet ja mainokset sen sijaan suorastaan valuvat väkisin syliin kassan luona, kun asiakas yrittää hiipiä siitä ohi ostoksineen.

Tupakointi on ongelma, jonka yhteiskunta on ottanut vakavasti. Miten olisi, että myös uhkapelien aiheuttamat ongelmat otettaisiin yhtä vakavasti?

Veikkaukselle tulisi asettaa samanlainen täysi mainontakielto ja tuotemerkkien esilläpitokielto, kuin on voimassa tupakkatuotteille. Veikkauksen arvat ja lottokupongit pitäisi piilottaa siihen samaan peltilaatikkoon, jossa kaupan kassa säilyttää tupakkatuotteita.

Vieläkin parempi olisi asettaa rahapeleille lakisääteinen ostokatto kuukaudessa. Nyt Veikkaus kehuskelee, että asiakas voi itse päättää itselleen käyttökaton. Ei taida oikein toimia. Heitän pöydälle lukeman 50 EUR kuukaudessa. Lakisääteinen velvollisuus Veikkaukselle asettaa se käyttökatto-työkalunsa päälle kaikille asiakkaille, ja käyttökaton suurimmaksi sallituksi arvoksi 50 EUR kuukaudessa.

Kolikkoautomaatteihin käyttökatto ei pure, koska kolikot ovat anonyymiä valuuttaa. Myös arpoja ja lottokuponkeja voi ostaa kaupan kassalta käteisellä niin paljon kuin tilastotiedettä huonosti ymmärtävän köyhän sielu sietää. Käyttökatto tehoaisi kunnolla vasta siinä tapauksessa, että se kiva Veikkauksen asiakaskortti, vähän kuin Plussakortin ja S-etukortin risteytys, olisi jatkossa pakollinen peliautomaateissa sekä ostettaessa mitä tahansa Veikkauksen palveluita, missä tahansa myyntipisteessä. Käyttökaton valvonta hoituisi sitä kautta että asiakaskorttia vilauttamalla järjestelmä tietää heti, onko asiakkaalla käyttökatossa ostovaraa jäljellä.

Kyllä hommat hoituu, jos ne hoidetaan.

Jostain tulee varmasti vielä se argumentti, että entä kaikki se hyvä mitä Veikkaus tekee rahoillaan urheilun hyväksi? Mitä jos Veikkauksen liikevoitto pienenee, kun köyhän taskusta ei enää pumpata kaikkia rahoja viimeistä penniä myöden? Kas siinä kysymys. Minulle on ihan sama, otetaanko juustohöylällä kaikilta pois samassa suhteessa, vai valikoidaanko parhaat päältä pois. Mikä tahansa on oikeampi ratkaisu kuin jatkaa rahan pumppaamista köyhien taskuista entiseen tahtiin.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu