Aktiivimalli myös kansanedustajille: palkkioita leikkuriin?
Kansanedustajan palkka pyörii noin 7000 EUR nurkilla kuukaudessa, riippuen vähän kokemuksesta ja roolista eduskunnassa. Mutta monet kansanedustajat tekevät myös muita sivutoimia, kansanedustajan työn ohella, ja tienaavat siellä jopa tuhansia euroja lisää kuukaudessa.
Kuntapolitiikka on usein se tausta josta ponnistetaan eduskuntaan, ja kunnallispoliitikon toimesta ei luovuta eduskuntakauden ajaksi. Lisäksi kansanedustaja voi istua useiden yksityisten tai julkisten yritysten hallintoneuvostossa, johon kuluu myös työaikaa.
https://yle.fi/uutiset/3-9901371
Kiirettä pitää, keikkaa pukkaa kalenterin täydeltä. Ei ihme että ”Poissa” on niin suosittu vaihtoehto eduskunnan äänestyksissä.
Kun on työttömästä henkilöstä kyse, TE-keskus lyö lapun käteen, johon merkitään tehdyt työtunnit jokaiselta päivältä. Oletko varmasti ollut työtön? Oletko ollut tarpeeksi työtön? Mutta silti tarpeeksi aktiivinen? Jos et, laitetaan KELAn tuet leikkuriin. Jokainen tienattu euro (300 EUR alarajan ylittävän osalta) leikkaa työttömyystukea 50 sentillä.
Takaisin eduskuntaan. Nämä sankarit lähettävät toisiaan valtion omistamien yritysten hallintoneuvostoihin, tekemään siellä mukavaa lisätienestiä. Mutta valtio on palkannut heidät kokopäivätoimiseen työhön kansanedustajaksi. Eihän se työ sitten ole kokopäivätoimista, jos samaan aikaan tehdään myös useita sivutoimia.
Kansanedustajille tarvitaan oma aktiivimalli. Palkkiot leikkuriin, jos ei ole tarpeeksi aktiivinen siinä kansanedustajan kokopäivätyössä, johon valtio on henkilön palkannut. Jokainen tienattu euro muissa sivutoimissa leikatkoon kansanedustajan palkkiota 50 sentillä. Siinä saattaisi olla monelle kansanedustajalle elämän ainoa kosketuspinta niihin lomakkeisiin ja leikkureihin, joiden kanssa tavallinen kansa on tekemisissä.
Joku KELAn lomake tähän täytyy kehittää. Samanlaisella sivun ulkoasulla kuin legendaarinen työttömyysturvan anomuslomake.
Vai että pitäisi olla aktiivinen? Kansanedustajan työssä? Minunko muka? Tässä on joku väärinkäsitys, ei se näin mene. Ettekö te tiedä kuka minä olen?
Inspiraation tähän kirjoitukseen antoi:
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/279221-tapaus-veikkaus-nelj…
”Lisäksi kansanedustaja voi istua useiden yksityisten tai julkisten yritysten hallintoneuvostossa, johon kuluu myös työaikaa.”
Yksityisellä puolella ei ole hallintoneuvostoja.
Valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen kokouksiin ei kyllä juurikaan mene työaikaa. Kokouksia saatetaan pitää yhtiötä kohden joitakin vuodessa ja ne saattavat kestää parisen tuntia.
Hallituspaikat yksityisellä puolella saattavat ottaa hiukan enemmän aikaa tapauksesta riippuen, koska hallitukset tekevät oikeita päätöksiä. Hallintoneuvostot lähinnä siunaavat toimivan johdon esittämät suunnitelmat kumileimasimen tavoin. Mutta hyvästähän sekin on, että kansanedustajien piirissä on yritysmaailmaan liittyvää ensikädenkin näkemystä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri päätoimittaja Huuskon blogissa siteerattiin perusteluita, että Veikkauksen hallintoneuvoston jäsenille maksetaan sen takia niin hyvin fyffeä, koska siihen menee työaikaa.
Ilmoita asiaton viesti
”hallintoneuvoston jäsenille maksetaan sen takia niin hyvin fyffeä, koska siihen menee työaikaa.”
Ei kai sinulla mennyt yhtiön hallitus ja hallintoneuvosto sekaisin keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Meinasin kirjoittaa hallitus, mutta uutisissa pyöri sana hallintoneuvosto, ja laiskuuttani totesin että olkoon, jotain sinne päin kuitenkin, ei kai se ole niin tarkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
On se tarkkaa kun katsoo niitä palkkioita niin ne hallintoneuvoston kokouspalkkiot on ihan suht`koht hyväksyttäviä mutta hallituksen jäsenien kuukausipalkat ja lisäksi kokouspalkkiot on ihan tuulesta temmattuja. Ei mitään perustetta ole maksaa hallituksen jäsenille kuukausipalkkaa kun eivät edes tee mitään vaan puheenjohtaja etupäässä asiat valmistelee. Näinhän se on muissakin yhtiöissä, ne on pelkkiä palkintopaikkoja ne hallituksen jäsenyydet mutta ne on oltava kun laki määrää.
Ilmoita asiaton viesti
Laki ei kylläkään määrää maksamaan siitä palkkaa, varsinkaan ruhtinaallista palkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Raisio Yhtymässä on hallintoneuvosto. Oletko siis aivan varma asiastasi?
Ilmoita asiaton viesti
”Yksityisellä puolella ei ole hallintoneuvostoja.”
Höpsis. Yhtiöllä on hallintoneuvosto jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään. Osakeyhtiö, jonka osake- ja/tai äänienemmistön omistaa julkisyhteisö, ei eroa mitenkään muista osakeyhtiöistä.
Monella ei valtionenemmistöisellä yhtiöllä on hallintoneuvosto.
Ilmoita asiaton viesti
Meinasin kirjoittaa hallitus, mutta uutisissa pyöri sana hallintoneuvosto, ja laiskuuttani totesin että olkoon, jotain sinne päin kuitenkin, ei kai se ole niin tarkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä hallintoneuvostoja on vain valtio-omisteisissa yhtiöissä. Tuskin yksikään kansanedustaja istuu missään hallintoneuvostossa, jossa ei olisi valtio-omistusta. Yksityisen puolen hallituksissa heitä kyllä istuu riippumatta omistussuhteista.
Ilmoita asiaton viesti
Taloudenmukaista ovat, kansanedustajien palkkaus, samoin avaintoimijoiden vastaavat.
On paljon hyödyllistä, mikä ei sovi edelliseen linjaan, jolloin rahavirrat ovat toisenlaisia.
Eikä näitä avaintapauksiakaan tarvitse paljoa voidella. Kokonaispotista varmaan aika marginaalinen siivu. Sen jakaantumisesta taas on kerrottu faktanoloista. Liekkö sitten totta.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyttiin kansanedustajien palkkioiden leikkurista. Mieluummin passiivisille keppiä. Vartiainen hommiin.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin ajatus on, että aktiivisuus muissa sivutoimissa kuin kansanedustajan työssä aiheuttaa passiivisuutta kansanedustajan työssä, koska se syö aikaa ja jaksamista päätoimelta eli kansanedustajan työltä. Näin TE-keskuskin ajattelee työttömän kohdalla, kaikenlainen sivutyö on kuulemma pois henkilön kyvyltä olla työmarkkinoiden käytettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa kaventaa elämänpiiri sen tärkeimmän ympärille. Norsunluutornin suunta kun on aika toisaalla, kuin sivujutuissa.
Ilmoita asiaton viesti