Valtionvarainministeriö, lopettakaa termin perustulo väärinkäyttö

”Perustulolla” on vuosikymmenien ajan yritetty tarkoittaa yleistä sosiaaliturvaa, joka poikkeaa perinteisestä sosiaaliturvasta siten että se ei ole tarveharkintaista eikä siihen liity mitään vaatimuksia, se on saman suuruinen kaikille täysi-ikäisille kansalaisille, ja sitä maksetaan jokaiselle kansalaiselle ilman poikkeuksia.

Suomessa kuitenkin puhutaan lähes koko ajan poikkeuksista kenelle maksettaisiin ja kenelle ei, sekä mahdollisista vaatimuksista työvoimapoliittiseen aktiivisuuteen, sekä siitä että rahasumma ei olisi sama kaikille.

Keskustellaanko Suomessa siis ”perustulosta” juuri lainkaan? Tuntuu siltä että tällainen uusi hieno termi on kaapattu väärinkäytettäväksi, mutta keskustelun sisältö on edelleen vanhaa tuttua tarveharkintaista eri suuruisten rahasummien jakelua sinne ja tänne.

Siteeraten suoraan Valtionvarainministeriön aineistoa:

https://vm.fi/documents/10623/12045794/Perustulo+Suomessa+-selvitys/b90b…

”Perustulo maksetaan kaikille Suomessa asuville vähintään 17-vuotiaille henkilöille, pois lukien laitoksissa asuvat”

Pois lukien joitakin kansalaisia. Mitä ”perustuloa” se sellainen on?

”Muiden kuin eläkkeensaajien ja opiskelijoiden perustulo on 696,60 euroa/kk. … Eläkkeensaajien perustulo on sama kuin nykyinen takuueläke, eli 784, 52 euroa/kk … Kaikkien opiskelijoiden perustulo on 220 euroa/kk.”

Ei samaa rahasummaa kaikille. Katson että tämäkään ei täytä perustulon määritelmää.

”Eläkkeensaajien ja opiskelijoiden perustulon suuruus voi poiketa muiden perustulosta, koska näillä ryhmillä on erityinen 'status', kuten myönnetty eläke tai kirjautumisvelvollisuus oppilaitokseen.”

Vai että erityinen ”status”. Ihanko ”kirjautumisvelvollisuus oppilaitokseen”? Todella vaikuttavaa filosofista pohdintaa. Syvällistä. Herkkää. Sielukasta.

Mikähän pirulainen poliitikkojamme vaivaa, kun he eivät malta luopua opiskelijoiden kyykyttämisestä muita alemmaksi kastiksi edes perustuloa koskevan keskustelun äärellä? Tuo toiminta menee jo suorastaaan pakkomielteen puolelle. Pakko. Täytyy. Ei voi muutakaan.

Ihmisten tasapuolinen kohtelu näyttää olevan maailman vaikein tehtävä. Ei meinaa millään onnistua, ei edes perustulon kohdalla.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu