Asumistuki pois, ilmaston pelastamiseksi

Perinteiset järkiperusteet eivät ole riittäneet kaatamaan asumistukea erillisenä korvamerkittynä tukena: asumisen hintatason keinotekoinen epäsuora valtion tuki, köyhien ihmisten kädet sidottu niin että ei voi säästää asumiskuluissa siirtääkseen saman rahasumman ruokaan tai muuhun kulutukseen, ja niin edelleen.

Tehoaisiko ilmastonmuutos argumenttina? Viisaat nimittäin ovat jo ehtineet sanoa uutisissa asti, että tulevaisuudessa suomalaisten pitäisi asua vähän pienemmissä asunnoissa, koska asuntojen rakentaminen ja lämmittäminen aiheuttaa ilmastopäästöjä. Ratkaisuksi on ehdotettu sitä perinteistä: asumisen veroja ylös. Raha kiertäisi valtion taskusta taskuun vielä entistäkin vauhdikkaammin, kun asumistuilla tilkittäisiin yhä kohoavia asumisen hintoja.

Isot puolueet käyvät nyt kuumana ilmaston pelastamiseksi. Jos siinä on yhtään vilpittömyyttä mukana, niin asumistukien korvaaminen tuella, jonka peruste ei ole asumisen hinta, vapauttaisi väestön etsimään edullisempia ja tiiviimpiä asumisen muotoja. Pienempiä asuntoja, kimppakämppiä, vuokrahuoneita. Kimppa-asumisesta uusi trendi ja ratkaisu vanhusten yksinäisyyteen?

Verkko kiristyy korvamerkityn asumistuen ympärillä. Argumentti toisensa jälkeen oikealta ja vasemmalta. Vain poliitikkojen taipumaton lojaalius puolueen taustayhteisöjen omistamien asuntoyhtiöiden eduille voi enää pelastaa tilanteen.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu